Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
687.887 articles
1.079 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Ambondro lingual.jpg
Article del dia
Ambondro mahabo és una espècie de mamífer que visqué durant el Juràssic mitjà (fa uns 167 milions d'anys) en el que avui en dia és Madagascar. És l'única espècie del gènere Ambondro i és conegut a partir d'un maxil·lar inferior fragmentari dotat de tres dents, que han estat interpretades com l'última premolar i les dues primeres molars. La premolar consisteix en una cúspide central amb una o dues cúspides més petites i un cíngol a la vora interior (lingual) de la dent. Consisteixen en dos grups de cúspides: un trigònid de tres cúspides al davant i un talònid amb una cúspide principal, una de més petita i una cresta al darrere. Les característiques del talònid suggereixen que A. mahabo tenia molars tribosfèniques, és a dir, amb la configuració bàsica que presenten els mamífers metateris i euteris. És el mamífer més antic conegut que té dents presumptament tribosfèniques, amb 25 milions d'anys més que l'anterior mamífer més antic conegut amb aquest tipus de dents. - Vegeu informació sobre la imatge

Ambondro mahabo

Ambondro lingual.jpg

Ambondro mahabo és una espècie de mamífer que visqué durant el Juràssic mitjà (fa uns 167 milions d'anys) en el que avui en dia és Madagascar. És l'única espècie del gènere Ambondro i és conegut a partir d'un maxil·lar inferior fragmentari dotat de tres dents, que han estat interpretades com l'última premolar i les dues primeres molars. La premolar consisteix en una cúspide central amb una o dues cúspides més petites i un cíngol a la vora interior (lingual) de la dent. Consisteixen en dos grups de cúspides: un trigònid de tres cúspides al davant i un talònid amb una cúspide principal, una de més petita i una cresta al darrere. Les característiques del talònid suggereixen que A. mahabo tenia molars tribosfèniques, és a dir, amb la configuració bàsica que presenten els mamífers metateris i euteris. És el mamífer més antic conegut que té dents presumptament tribosfèniques, amb 25 milions d'anys més que l'anterior mamífer més antic conegut amb aquest tipus de dents.



Oexarafoss.jpg
Imatge del dia
Canyó d'Oexarafoss en el parc nacional de Þingvellir (Islàndia) - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Oexarafoss.jpg

Canyó d'Oexarafoss en el parc nacional de Þingvellir (Islàndia)

Viquiprojecte de Dones Independents.svg
Projecte destacat
Reprenem la iniciativa del projecte Dones independents per tal de crear i millorar articles de dones destacades de l'Amèrica Llatina del segle XIX. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Més dones independents

Viquiprojecte de Dones Independents.svg

Reprenem la iniciativa del projecte Dones independents per tal de crear i millorar articles de dones destacades de l'Amèrica Llatina del segle XIX. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)


18 de setembre

L'Assemblea de la República Portuguesa aprova traslladar el Tribunal Constitucional a Coïmbra per a finals de 2023.


15 de setembre

S'enlaira la primera missió espacial integrada completament per civils, per a un viatge orbital que durarà tres dies.

12 de setembre

Es cacen 1.428 dofins de flancs blancs de l'Atlàntic en una sola nit a les Illes Fèroe, la xifra de cetacis més alta mai registrada en aquesta tradicional matança.


10 de setembre

Es completa el gasoducte Nord Stream 2.


Inspiration4 Launch (210915-X-YM354-1013).jpg

Emblema del llançament de l'Inspiration4    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 30 anys
Alps d'Ötztal, Tirol del Sud (Itàlia): dos alpinistes alemanys troben l'home d'Ötzi, la mòmia més antiga d'Europa.
Avui fa 70 anys
Mor Josep Ribelles Comín, bibliògraf, periodista i animador cultural valencià (n. 1872).
Avui fa 80 anys
Es publica More Fun Comics nº73 que conté la primera aparició d'Aquaman, un superheroi de DC Comics creat per Paul Norris i Mort Weisinger.
Avui fa 90 anys
Neix Márta Mészáros, directora de cinema hongaresa, amb una obra cinematogràfica molt personal.

Otzi-Quinson.jpg

Reproducció de la mòmia d'Ötzi.