Saltar apartados

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada

Prevenció COVID UA: tota la informació

 Vídeo promoció estudis en Ciències del Mar

 

Reproducir

  

NOTÍCIES

01/02/2021
Adquisició mesurat pH, oxigen i conductivitat

 

El Dept. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada ha adquirit un mesurador de pH, oxigen i conductivitat que serà utilitzat per al monitoratge de les aigües receptores dels abocaments de salmorra de les plantes dessalinitzadores. Aquest equip ha sigut adquirit a través de la presa PCE Instruments dedicada a la venda d'equips de mesurament, laboratori i balances.

16/12/2020
Comença el projecte GLORIA (GLObal change Resilience in Aquaculture)

 

El projecte GLORia, de 12 mesos de duració, pretén avançar en l'establiment de plans de prevenció i gestió de fuites de peixos d'instal·lacions aqüícoles enfront d'un escenari de canvi global.

GLORia està liderat pel Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i compta amb Kilian Toledo com a investigador principal, així com amb la col·laboració del Departament d'Agroquímica i Bioquímica i amb altres experts externs que tractaran de donar eines per a disminuir les pèrdues ocasionades per esdeveniments climàtics extrems que poden ocasionar les fuites.

Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, a través del Programa plenamar, cofinançat pel FEMP (Fons Europeu Marítim i de Pesca).

21/10/2020
Article Els invasors i la llacuna: la Mar Menor

Els invasors i la llacuna: la Mar Menor, article de la professora Francisca Jiménez Casalduero del Dept. de Ciències del Mar i Biologia publicat per a la Nit dels Investigadors.

21/10/2020
Article sobre la Mar Menor

Article La Zona Morta, publicat en https://lauragderivera.files.wordpress.com/2020/10/zona-muerta.pdf

25/06/2020
PROJECTE MUSA. Seminari Web, 26 juny de 2020

 

El Projecte MUSA "Microbial Uptakes for Sustainable management of major banana pests and diseases", finançat per la Unió Europea, té com a objectiu la cerca de solucions microbiològiques als principals problemes del cultiu de la platanera/bananer a escala mundial, com són el Fusarium, el morrut negre i els nematodes. Es desenvolupa entre juny de 2017 i maig de 2021 i en el consorci hi ha 13 socis d'Europa, Amèrica i Africa. MUSA inclou empreses productores (COPLACA a Canàries), centres d'investigació (IPSP-CNR a Itàlia, IAS-CSIC o Universitat d'Alacant, a Espanya; Universitat de Lovaina, a Bèlgica; CENSA a Cuba), empreses d'inputs o serveis al productor (Real IPM, en Kenya), o centres mixtos d'investigació, docència i producció com la Universitat EARTH a Costa Rica.

A fi d'orientar millor l'aplicació i difusió d'aquestes investigacions se celebrarà un SEMINARI WEB en el qual diferents representants que participen en el sector plataner/bananer d'Amèrica i Europa, compartiran la seua opinió i punts de vista respecte de la problemàtica comercial, fitosanitària, socioeconòmica d'aquest.

Tindrà lloc el DIVENDRES 26 de juny 2020 a les 17 h (hora de Madrid), amb una duració total de 60 minuts. Li convidem a assistir al Seminari Web. Per a accedir ha d'usar el següent enllaç de Google Meet

https://meet.google.com/fwk-wujk-qso

Complint amb la normativa de protecció de dades, l'informem que el Seminari serà gravat per a quedar a la disposició de la societat en l'enllaç que indicarem en la web del Projecte http://www.projectmusa.eu/wp/, i que en accedir al SEMINARI WEB dóna el seu consentiment a aquest enregistrament.

04/06/2020
CELEBRACIÓ SEMINARIS DE DOCTORANDS (ACTIVITAT ESPECÍFICA DEL PD EN CIÈNCIES DE LA MAR I BIOLOGIA APLICADA)

 

Com cada curs, hem programat l'activitat específica "Seminaris de doctorands" del programa de doctorat en Ciències del Mar i Biologia Aplicada. A causa de les circumstàncies excepcionals que vivim en l'actualitat, es realitzarà el dia 3 de juliol a les 9.30 h a través de Google Meet. Cada estudiant rebrà un mail amb les dades de l'enllaç i si prefereixes unir-te per telèfon, el número i el pin.

Recorda que es tracta d'una exposició pública del treball realitzat durant l'anualitat a la resta d'estudiants i professorat del programa de doctorat. Aquesta activitat és obligatòria i es desenvoluparà al llarg de tot el període de duració del programa formatiu.

18/11/2019
Últim itinerari previst en el projecte CAMONMAR3: Un passeig per Mazarrón

 

El dia 30 de novembre tindrà lloc l'últim itinerari ambiental terrestre previst en el projecte CAMONMAR3, Un passeig per Mazarrón: Reserva't Cap Tiñoso. La visita inclou un passeig pel port pesquer de la localitat on veurem vaixells dedicats a la pesca d'arrossegament, cèrcol, palangre o tresmall, entre altres, un recorregut per la llotja per a conèixer les principals espècies de peix que es capturen i la pujada al far.

Et convidem a participar a través del següent formulari d'inscripció (data límit 28 de novembre). Es tracta d'una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP.

Itinerari ambiental: Un passeig per Mazarrón. Reserva't Cap Tiñoso:

  • Data de l'activitat: 30 de novembre de 2019.
  • Lloc de l'eixida: Casa de la Mar (Carrer la Torre, Port de Mazarrón, Múrcia).
  • Horari de l'activitat: 09.30 – 13.00 h.
  • Edat mínima de participació: 12 anys.

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més, s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

 

01/10/2019
Un passeig per Águilas: Conservant els recursos pesquers i ambientals. Itinerari terrestre. Projecte CAMONMAR3

 

El dia 11 d'octubre tindrà lloc un itinerari ambiental terrestre per a conèixer el patrimoni pesquer i cultural d'Águilas. Per a conèixer més sobre la història d'aquest lloc tan emblemàtic de la costa de la Regió de Múrcia et convidem a participar a través del següent formulari d'inscripció (data límit: 9 d'octubre). Es tracta d'una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP.

Itinerari Un passeig per Águilas: Conservant els recursos pesquers i ambientals

  • Data de l'activitat: 11 d'octubre de 2019.
  • Lloc de l'eixida: Casa del Mar (Esplanada del Moll, s/n, 30880 Águilas, Múrcia).
  • Horari de l'activitat: 16.30 - 19.00 h.
  • Edat mínima de participació: 12 anys.

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més, s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

17/09/2019
Últim itinerari submergit del Projecte CAMONMAR3: Águilas submergida


El dia 28 de setembre es realitzarà el tercer itinerari submergit previst en el projecte CAMONMAR3: Águilas submergida: El caire a punta de peix en el qual es realitzarà una ruta des de la platja de les Delícies fins al caire de l'Aguilica per a contemplar fons d'arena, fanerògames o plantes marines i roca i identificar als seus habitants més característics.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP i requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 25 de setembre o fins a esgotar el contingent màxim) a través del següent formulari.

Itinerari submergit amb equip snorkel:

  • Data de l'activitat: 28 de setembre de 2019.
  • Punt de trobada: platja de les Delícies, a l'altura de l'IES Alfonso Escámez (S N, Lloc Barri Colón, 0, 30880 Águilas, Múrcia).
  • Horari de l'activitat: 10.30 - 13.00 h.
  • Edat mínima de participació: 12 anys (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats/as d'un adult responsable al seu càrrec).

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més, s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

02/09/2019
Tercer itinerari submergit del Projecte CAMONMAR3: El Port de Mazarrón submergit.


El dia 14 de setembre es realitzarà el tercer itinerari submergit previst en el projecte CAMONMAR3: Port de Mazarrón submergit en el qual es realitzarà una ruta des de la platja a vista de peix.

L'activitat posarà en valor la biodiversitat marina d'una platja urbana molt freqüentada, sorprenent als i a les participants amb la riquesa biològica i la varietat de formes i colors de la fauna i la flora marina que trobem a només uns pocs metres de les ombrel·les de la platja.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP i requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 11 de setembre o fins a esgotar el contingent màxim) a través del següent formulari.

Itinerari submergit amb equip snorkel:

  • Data de l'activitat: 14 de setembre de 2019.
  • Lloc de l'eixida: platja del Rihuete, a l'altura del restaurant La Donna del Mar (Passege Alcalde Mariano Yúfera Guirao, 131B, 30860 Port de Mazarrón, Múrcia).
  • Horari de l'activitat: 10.30 - 13.00 h.
  • Edat mínima de participació: 12 anys (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats/as d'un adult responsable al seu càrrec).

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més, s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

08/07/2019
Segon itinerari submergit del Projecte CAMONMAR3: L'Azohía submergida.


El dia 19 de juliol tindrà lloc el segon itinerari submergit previst en el projecte CAMONMAR3: L'Azohía submergida. L'activitat es realitzarà en la Reserva Marina d'Interès Pesquer de Cap Tiñoso i és apta per a totes les edats.

La Universitat d'Alacant distribuirà entre els participants ulleres, tub, aletes i una tauleta submergible amb les principals espècies de la zona per a identificar-les in situ. A més, hi haurà monitors especialitzats en biodiversitat marina que transmetran als assistents la forma d'interpretar el patrimoni submergit.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP i requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 17 de juliol o fins a esgotar el contingent màxim) a través del següent formulari.

Itinerari submergit amb equip snorkel Cap Tiñoso a vista de peix. L'Azohía submergida:

  • Data de l'activitat: 19 de juliol de 2019.
  • Lloc de l'eixida: Centre de Busseig Caballito Salao (Carrer Valle de Maraco, 5, 30868 L'Azohia, Múrcia).
  • Horari de l'activitat: 10.30 - 13.00 h.
  • Edat mínima de participació: 12 anys (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats/as d'un adult responsable al seu càrrec).

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

17/06/2019
CAMONMAR3: Illa Plana submergida.

 

Primer itinerari submergit del projecte CAMONMAR3: Illa Plana submergida.

Enguany repetirem destinació per a donar a conèixer Cap Tiñoso a vista de peix: Illa Plana submergida, que tindrà lloc el dia 29 de juny. L'itinerari és apte per a totes les edats i des del projecte es proveirà d'ulleres, tub i una tauleta submergible amb les principals espècies de la zona per a identificar-les in situ. A més, es comptarà amb educadors especialitzats en biodiversitat marina que ensenyaran als assistents a interpretar el patrimoni submergit.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP, però requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 27 de juny) perquè hi ha límit de places a través del següent formulari.

Itinerari submergit amb equip immersió lleugera Cap Tiñoso a vista de peix. Illa Plana submergida:

  • Data de l'activitat: 29 de juny de 2019.
  • Lloc de l'eixida: Associació de Veïns d'Illa Plana (Carretera Cartagena -Illa Plana, 45, 30868 Illa Plana, Múrcia).
  • Horari de l'activitat: 10.30 - 13.00 h.
  • Edat mínima de participació: 12 anys (els menors d'edat hauran d'anar acompanyats/as d'un adult responsable al seu càrrec).

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

 

14/06/2019
UA-MUSA. Workshop bioactive compounds: Effect of Chitosan on plants and microbes. 2-4th julio 2019

 

The Plant Pathology Research Group of the University of Alicante (UA) participates in the MUSA project financed by the EU (H2020) for the sustainable management of banana pests and diseases . The project consortium consists of 13 research groups and companies that include experts in this crop and its sustainable management from Europe, Central America / Caribbean and Africa. Banana is key to global food security and is threatened by pests and diseases that are aggravated by global change. The recent emergence of new races of pathogens threaten banana cultivation worldwide. The MUSA Consortium is working on biological control agents and natural products for the sustainable management of banana. Our Research Group organises a Workshop from July 2 to 4 at the UA which will be attended by researchers and staff of companies related to the banana crop to demonstrate the potential of chitosan, a byproduct of the shellfish industry, in the sustainable management of these pests and diseases.

31/05/2019
CAMONMAR3. Un passeig d'Illa Plana a La Azohía.

 

Apunta't a l'itinerari ambiental: Un passeig d'Illa Plana a La Azohía.

El dia 15 de juny, en el marc del projecte CAMONMAR3, farem un senzill recorregut a peu de platja en el qual reconeixerem les principals espècies marines que llança el mar.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP, però requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció:13 de juny) a través del formulari.

Dades d'interès:

  • Data de l'activitat: 15 de juny de 2019.
  • Lloc de l'eixida: Església d'Illa Plana (Ermita La nostra Senyora del Carmen, Carrer Elefant, 16, 30868 Cartagena, Múrcia).
  • Horari de l'activitat: 09.00 - 13.30 h.
  • Edat mínima de participació: 12 anys.

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

 

23/05/2019
CAMONMAR3. Interpretant L'Azohía: Reserva't Cap Tiñoso.

Comencen els itineraris previstos en el projecte CAMONMAR3.

El dia 1 de juny es realitzarà el primer itinerari ambiental previst en el projecte CAMONMAR3: Interpretant L'Azohía: Reserva't Cap Tiñoso, els i les participants descobriran el patrimoni natural, cultural i pesquer de l'Azohía i aprendran a identificar algunes restes d'organismes marins que podem trobar en la platja.

Itinerari ambiental Interpretant L'Azohía: Reserva't Cap Tiñoso:

  • Data de l'activitat: 1 de juny de 2019.
  • Lloc de l'eixida: Església de l'Azohía (Carrer Vall d'Aran, 6, 30868 L'Azohía, Múrcia).
  • Horari de l'activitat: 09.30 - 13.00 h.
  • Edat mínima de participació: 12 anys.

Aquesta és una activitat gratuïta cofinançada pel FEMP, però requereix inscripció prèvia (data límit d'inscripció: 30 de maig) a través del formulari.

L'activitat s'emmarca en el projecte CAMONMAR3: Optimització de la informació per a la millora de la planificació espacial marina en els canons de l'Escarpament de Mazarrón, Seco de Palos i "camp de pockmarks". Avanços en el coneixement de l'activitat pesquera d'arrossegament de fons, artesanal i recreativa. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat d'Alacant que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeo Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Per a conèixer més informació d'aquesta i altres activitats que realitzarem en el marc del projecte CAMONMAR3 visita el Facebook del Departament.

 

14/02/2019
Entrevista a la directora del projecte "CAMONMAR2"

La Sra. Francisca Giménez Casalduero, directora del projecte CAMONMAR2: Bases per a la planificació espacial de l'àrea marina de cap Tiñoso i valls submarines de l'Escarpament de Mazarrón,  ha sigut entrevistada en la Fundació Biodiversitat.

Pots accedir a l'entrevista a través d'aquest enllaç a la web de programa PLENAMAR.

El projecte CAMONMAR2 està liderat per la Universitat d'Alacant juntament amb l'INUAMA (Universitat de Múrcia), és un projecte de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa plenamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s'emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES "Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol", que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

 

14/02/2019
Xarrada divulgativa "La nacra en el mar Menor. Una responsabilitat històrica"

La Sra. Francisca Gimémez Casalduero, investigadora del Dpt. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, participarà en la xarrada divulgativa sobre l'estat de les poblacions de nacra en el mar Menor i les mesures proposades per a la seua conservació.

La xarrada tindrà lloc el dimarts 26 de febrer, a les 18 h. en el Club Nàutic del mar Menor, Paseo de la Concha, s/n, 30710 Los Alcáceres. L'entrada serà lliure fins a completar l'aforament.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La versió en valencià de la nostra web és fruit d'una traducció automàtica. Estem en procés de revisió.

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada

Universitat d'Alacant

Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada


Universitat d'Alacant
Pavelló 13- 1a Planta
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig. Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9840

Fax: (+34) 96 590 9897

Per a més informació: [email protected], i per a temes relacionats amb aquest servidor web: [email protected]

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464