Saltar apartados

Notícies

PREVENCIÓ

COVID UA

 

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

19/05/2021
PLANTES DE LA CUARENTENA: NOVES ESPÈCIES DESCRITES PER BOTÀNICS ESPANYOLS EN 2020

La Societat Botànica Espanyola (SEBot) va fer pública la llista d'espècies noves descrites a tot el món per botànics espanyols durant 2020, entre els quals es troben professors de la Universitat d'Alacant. En ella s'inclou una quarantena de plantes procedents majoritàriament d'Àfrica, Amèrica, Europa i Àsia, que els investigadors espanyols han descrit durant el període de confinament i restriccions en el qual hem estat sumits en els últims mesos.

22/09/2020
DESCOBREIXEN DUES NOVES ESPÈCIES DE PLANTES CARNÍVORES, ENDÈMIQUES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA

Membres del Grup d'Investigació %u2018Botànica i Conservació Vegetal' de la UA descobreixen, a través d'estudis taxonòmics i filogenètics, que certes plantes de Granada i Conca pertanyen a dues espècies noves per a la ciència: Pinguicula tejedensis i P. casperiana.

22/06/2020
Descobreixen una planta no catalogada a la Comunitat Valenciana a través d'una activitat de la Seu Universitària de Villena.

La troballa ha tingut lloc durant l'activitat Villenaplant de la mà d'un dels participants, Francisco Gisbert, que va fotografiar l'exemplar de Calicotome villosa i ara serà publicat per la revista Botànica Flora Montibérica.

22/06/2020
El G.I. de Botànica i conservació vegetal estudiarà la diversitat genètica del xop de l'Eufrates (Populus euphratica)

El grup d'investigació en Botànica i Conservació vegetal (BotCoVe) de dCARN realitzarà el projecte %u201CEstudi de l'estructura i diversitat genètica de Populus euphratica (Salicaceae) a Espanya%u201D, finançat per la Conselleria d'Aigua, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient, de la Regió de Múrcia. El xop de l'Eufrates, Populus euphratica (també denominat P. illicitana) és un arbolillo que exerceix un important paper ecològic en els cursos d'aigua permanents d'àrees salines i semiàrides, on a més té un alt valor etnogràfic. Es distribueix àmpliament des d'Orient Pròxim i el Caucas fins a Àsia Central i compta amb algunes poblacions disperses pel nord d'Àfrica fins al Marroc. En la Península Ibèrica només es coneix de dues localitats en el sud-est ibèric, Elx (Alacant) i Abanilla (Múrcia), i es desconeix si ambdues tenen algun tipus de relació.

En aquest context, els investigadors del grup, coordinats pel Prof. Manuel B. Crespo, realitzaran censos actualitzats i estudiaran la diversitat i estructura genètica de la població d'Abanilla, comparant-la amb material de la població il·licitana i marroquina. Amb tot això, es pretén aclarir l'origen i relacions de la població murciana, aportant informació bàsica per a establir mesures de conservació efectives, que puguen aplicar-se a les dues úniques poblacions ibèriques de l'espècie.

09/06/2020
Presentació de nova espècie "Trimelopter crispolanatum".
El 5 de juny se celebra el dia mundial del medi ambient, aquest any 2020, el tema de treball és la Biodiversitat. Es parla molt de la pèrdua de la Biodiversitat, però per a perdre alguna cosa primer cal conèixer-ho, per la qual cosa des del nostre grup d'investigació de la UA - Universitat d'Alacant / Universitat d'Alacant volem celebrar aquest dia amb la presentació d'una nova espècie, publicada el 4 de juny, que se suma a aqueixa Biodiversitat única que hem de conservar.
Trimelopter crispolanatum, una planta de Namaqualand (Sud-àfrica)
Publicada en la revista botànica de prestigi internacional "Phytotaxa". Aquesta és una d'aqueixes plantes que o s'arreplega amb fulles o amb flors, però mai alhora, per la qual cosa per a poder treballar amb aquest grup de bulboses les Hyacinthaceae es fa necessari cultivar-les en l'hivernacle. El Grup d'Investigació de Botànica i Conservació vegetal manté la col·lecció més gran de plantes vives d'aquesta família botànica, en l'hivernacle dels Serveis generals de la Universitat d'Alacant.
27/11/2019
"La Realitat del Tràfic Il·legal d'espècies a Espanya. Santuaris d'Animals Salvatges: Creació, Gestió i Rescats"

Us informem de la conferència que se celebrarà divendres que ve, 29 de novembre dins de les activitats culturals de Sant Albert Magne 2019:

Ponent: Raúl Mèrida, president de l'Arca de Noè de la Fundació Raúl Mèrida.

Lloc: Saló de Graus "Rector Ramón Martín Mateo" de la Facultat de Dret

La xarrada tindrà dues parts adaptades al potencial horari disponible dels assistents, abordant-se perspectives diferents en totes dues sessions. Imprescindible per a entendre la greu (i desconeguda) realitat del tràfic il·legal d'animals al nostre país.

Horari: 1ª Sessió de 10.30 a 11.45; Descans/col·loqui d'11.45 a 12.00; 2ª Sessió de 12: 00 a 13.30

Presentació de l'acte a càrrec del professor Santos Rojo Velasco, Director del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals

11/11/2019
Larves de mosca i economia circular dels residus urbans

Membres del grup d'investigació Bionomía Sistemàtica i Investigació aplicada en insectes participen en el projecte europeu WaysTUP! (H2020). El seu objectiu és la bioconversión, mitjançant digestió larvària, de diferents residus urbans d'origen animal i vegetal en biomassa d'alt interès aplicat (economia circular). En col·laboració amb SAV (https://www.sav.es) i l'IVIA (http://www.ivia.gva.es/es), la Universitat d'Alacant participarà en el desenvolupament d'una planta pilot amb aquesta tecnologia.

El projecte WaysTUP!, va arrancar a l'octubre de 2019, té una duració de 42 mesos i en ell participa un consorci de 26 membres d'Espanya, Grècia, Regne Unit, República Txeca, Itàlia, Àustria, Finlàndia, Bèlgica, Sèrbia i Turquia.

23/10/2019
Nou projecte sobre plantes carnívores (Pinguicula sp. pl.)

El grup de recerca de Botànica i Conservació Vegetal del nostre departament va a desenvolupar el projecte de recerca “Al caient de l'impossible: noves perspectives taxonómicas, filogenètiques i de conservació sobre plantes carnívores del gènere Pinguicula L. (Lentibulariaceae) en la Península Ibèrica i nord d'Àfrica” (AICO/2019/003), que recentment ha sigut finançat per la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Durant els pròxims dos anys, els investigadors del grup, coordinats pel Prof. Manuel B. Crespo, estudiaran les diversitat i relacions evolutives de les espècies ibero-magrebines de Pinguicula (conegudes com grasillas o tirañas), que creixen en hàbitats molt fràgils i fragmentats. Amb tot, s'aportarà llum a un dels grups taxonómicos més cridaners de la flora mediterrània, que inclou espècies i hàbitats molt amenaçats, la conservació dels quals és prioritària en diferents àmbits.

22/10/2019
La producció industrial d'insectes i el futur de l'alimentació.
 

En la 2 de TVE, es repassen els ingredients dels aliments del futur basats en diferents aspectes de la gastronomia alacantina. En una ruta per la província d'Alacant es presenten sabors tan coneguts com els arrossos, els pebrots o els gelats i xocolates. Però ¿què passarà l'any 2050? En el programa, el cuiner Gonzalo d'Ambrosio investiga com evolucionaran aquests sabors barrejant idees d'un futur imminent amb els plats tradicionals. El Director del Dpto. Santos Rojo, presenta els avanços en la producció industrial de biomassa d'insectes desenvolupada des del grup de recerca “Bionomía, Sistemàtica i Recerca aplicada en insectes” juntament amb la participació de l'empresa del Parc Científic de la UA, BioflyTech.

21/10/2019
25 Aniversari de les Microrreservas de Flora

El passat 17 d'octubre es va celebrar a València en el Jardí Botànic de la Universitat de València el 25 aniversari de les microrreservas de flora. Enhorabona a tots els que van fer possible aquest projecte. En particular agraïm la labor d'Emilio Laguna, la Generalitat Valenciana i les universitats valencianes, entre les quals destaca el grup de recerca de Botànica i Conservació Vegetal del nostre departament.

21/10/2019
Expedició realitzada per al projecte d'Ecologia i Conservació del Jaguar a Mèxic.

 

Treball realitzat per al projecte “Ecologia i Conservació del Jaguar a Mèxic” del Laboratori d'Ecologia i Conservació de Fauna Silvestre - Institut d'Ecologia UNAM i per a la tesi doctoral de Carlos Cruz: “Efecte de la fragmentació en l'ús de l'hàbitat i patrons de moviment del Jaguar (Panthera onca) en el sud de la península de Yucatán" del Grup de Recerca Zoologia de Vertebrat del departament. Aquestes imatges pertanyen a una expedició realitzada enguany.
Teniu més imatges en: https://web.ua.es/…/g…/mexico-2019/projecte-jaguar-2019.html

Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3740

Fax: (+34) 96 590 3815

Per a més informació: [email protected], i per a temes relacionats amb aquest servidor web: [email protected]

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464