Saltar apartados

Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

17/03/2021
Xarrada "Un forat negre supermasivo en el centre de la Via Làctia".

El dijous 18 de març, a les 20 hores, tindrà lloc la xarrada "Un forat negre supermasivo en el centre de la Via Làctia", a càrrec de Guillermo Bernabeu, membre del IUFACyT i catedràtic emèrit de la Universitat d'Alacant.

La xarrada podrà seguir-se a través de Google Meet: https://meet.google.com/wgz-zjgx-zfm

02/03/2021
Membres del IUFACyT participen en la xarrada "Dones amb llum pròpia: Dons ciència i llum"

Els investigadors del IUFACyT Inmaculada Pascual i Sergi Gallego participen en la xarrada "Dones amb llum pròpia: Dons ciència i llum" que, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, tindrà lloc el divendres dia 5 de març a les 20.00 en la direcció meet.google.com/atc-sxtj-qyi i que està organitzada per la Seu de Petrer i Campus d'Alcoi de la Universitat d'Alacant La xarrada té com a objectiu introduir l'exposició d'Investigadores en la llum que estarà en la seu de Petrer i amb posterioritat al campus d'Alcoi.

02/03/2021
Investigadors del IUFACyT participen en el "Roadmap on Holography" publicat per la revista Journal of Optics

Els investigadors del IUFACyT Cristian Neipp, Jorge Francés, Sergi Gallego, Inmaculada Pascual, Andrés Márquez i Augusto Beléndez participen en l'article "Roadmap on Holography" publicat per la revista Journal of Optics (Vol. 22, No. 12, art. ANEU 123002, 2020) que està editada per l'Institute of Physics Publishing (IOP Publishing). El roadmap (full de ruta) està organitzat en tres seccions: materials, aplicacions i conceptes, i compta amb 24 contribucions d'investigadors de 32 institucions diferents. Els membres del GHPO participen amb tres contribucions a aquest roadmap.

25/02/2021
conferencia "Imatge biomèdica: més enllà de la microscòpia".
El dilluns que ve dia 1 de març a les 16.30 hores tindrà lloc a la conferència "Imatge biomèdica: més enllà de la microscòpia" per Roberto Fernández Fernández (Universitat Carles III), col·laborador del GHPO i actualment investigador del Biomedical Imaging and Instrumentation Group (BiiG de la UC3M).

En aquesta conferència es tractaran algunes de les tècniques d'imatge biomèdica que s'estan desenvolupant en el Biomedical Imaging and Instrumentation Group (BiiG) de la Universitat Carles III de Madrid, dins de la línia d'investigació en imatge òptica i microscòpia. En aquests últims anys, aquest treball s'ha centrat, d'una banda, en tècniques de mesura directa, com la detecció i caracterització del comportament d'un invertebrat mitjançant un sistema de cambres i microscòpia SPIM o el desenvolupament d'un dispositiu per al monitoratge d'un ratolí en assajos de microscòpia intravital. D'altra banda, s'han realitzat diversos avanços en tècniques de mesura indirecta, com la implementació d'un sistema per a determinar el perfil rugós de mostres de teixit en estudis ex viu i in vivo, mitjançant mesures d'autocorrelación de llum dispersada en reflexió, o tècniques per a detecció de canvis cel·lulars a nivell nanoestructural, entre altres.

L'enregistrament de la conferència pot visualitzar-se ací: https://vertice.cpd.ua.es/238267

15/02/2021
Conferencia "Anàlisi geodinámico de les escorces de Mart, Europa i Ceres"
Dijous que ve dia 18 de febrer a les 11.00 hores tindrà lloc la conferencia "Anàlisis geodinámico de les escorces de Mart, Europa i Ceres" per la Doctora en Geologia (UCM) Laua M. Parro. La investigadora Laura M. Parro és actualment contractada postdoctoral en el projecte NEO-MAPP.
La conferència resumeix la seua investigació científica realitzada fins ara en el camp de la geologia planetària i enfocada en l'estudi del flux tèrmic, l'estructura de l'escorça i l'evolució tectònica dels planetes rocosos i/o objectes i satèl·lits gelats del sistema solar. L'anàlisi sobre l'estat tèrmic, composició i estructura de les capes externes d'aquests cossos, així com les deformacions registrades en les seues superfícies, permeten conèixer millor la dinàmica global i quin ha sigut la seua evolució al llarg de la seua història geològica. Es presentaran exemples concrets d'estudis realitzats sobre Mart, Europa i Ceres, i les missions espacials presents i futures implicades en l'obtenció de dades d'aquests cossos planetaris.
La conferència podrà seguir-se a través de Google Meet: https://meet.google.com/erz-dsqc-vdg
L'enregistrament de la conferència pot visualitzar-se ací: https://vertice.cpd.ua.es/237344
22/01/2021
Conferència "Avançant en Ciència i Tecnologia utilitzant la perspectiva de gènere"

La ponent Pascuala García Martínez, professora catedràtica de la Universitat de València, impartirà el pròxim dia 11 de febrer a les 11.00 via Google Meet (https://meet.google.com/twc-pbno-vmf) una conferència on ens parlarà de com crear un nou coneixement utilitzant l'anàlisi de gènere, des de la revisió del nombre de dones en ciència, en la qual el nombre de dones universitàries supera al dels homes, i com aquests números es van invertint amb el pas dels anys, fins a arribar al tristament real "sostre de cristall" o discriminació vertical que patim les dones. Tractarem la ciència i la tecnologia amb perspectiva de gènere, explicant com la variable "gènere" tinguda en compte, desgrana una ciència més real i igualitària i una ciència aplicada a les dones. Finalment, estudiarem com dur a terme mesures compensatòries o positives per a revertir aquesta situacions.

Més informació en el següent enllaç (https://blogs.ua.es/rsefalicante/2021/01/22/conferencia-avanzando-en-ciencia-y-tecnologia-utilizando-la-perspectiva-de-genero-para-conmemorar-el-dia-de-la-mujer-y-la-nina-en-la-ciencia/)

L'enregistrament de la conferència pot visualitzar-se ací: https://vertice.cpd.ua.es/236968

10/12/2020
Workshop de robòtica espacial

Dimarts que ve 15 de desembre a les 16.00 el grup HURO (HUman RObotics) organitzarà de manera online un "workshop de robòtica espacial". En un futur pròxim, es desenvoluparan diverses plataformes robòtiques per a exploració, construcció i manteniment en entorns espacials. Manipulació robòtica en òrbita, "rendezvous", rovers planetaris o activitats robòtiques en satèl·lits són només alguns exemples de l'ús de la robòtica en l'espai. Aquest "workshop" té com a objectiu donar a conèixer els nous desenvolupaments en el camp de la robòtica espacial amb la participació dels següents seminaris:

Fernando Gandia Abellán. Head of Robotics Section / Space Segment and Robotics - GMV. "Projectes de robòtica espacial de GMV".

Leonard Felicetti. Lecturer in Space Engineering - Centre for Autonomous and Cyberphysical Systems. University of Cranfield. "New trends and research in robotic spacecrafts".

Jorge Pomares. Catedràtic d'Universitat - HURO, Departament de física, enginyeria de sistemes i teoria del senyal. "Space robotics and humanoid robots in space".

Enllaç al Workshop (15 December a les 16.00): https://meet.google.com/zkn-dfhq-awk

01/12/2020
Ponència De què parlem quan parlem d'acústica?
Es posposa fins nou avís la conferència titulada ¿De què parlem quan parlem d'Acústica? impartida per Jaime Ramis.
Jaime Ramis és professor Catedràtic de la Universitat d'Alacant, i és el Director del Grup d'Investigació d'Acústica Aplicada, inscrit en el IUFACyT. Actualment és Vicepresident de la Societat Espanyola d'Acústica i Director de la Seu de la Universitat d'Alacant a la Vila Joiosa. Des de finals del 2010 la seua investigació apunta cap a aplicacions industrials i mediambientals de l'Acústica.
30/07/2020
Un equip de la UA treballa en un sistema perquè satèl·lits com els de Starlink manegen més potència

El Grup de Microones i Electromagnetisme Computacional Aplicat (Gmeca), de l'Institut de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies (IUFACyT) de la Universitat d'Alacant, treballa en un mètode perquè puga augmentar la potència d'aquesta mena de satèl·lits evitant, al seu torn, problemes amb els efectes corona.

21/06/2020
Dia Internacional de l'Asteroide (Asteroid Day 2020). Dimarts 30 de juny.

En ocasió del Dia Internacional de l'Asteroide (Asteroid Day 2020) els membres del grup de Ciències Planetàries (Astronomia i Astrofísica), pertanyent al IUFACyT, celebren l'AD en un format que mescla breus presentacions de membres del grup amb preguntes i debat. L'esdeveniment serà el dimarts 30 de juny, en format no-presencial al qual s'accedeix utilitzant el següent enllaç:

Enllaç de videoconferència: https://meet.google.com/fvg-ezqc-jpf

L'Asteroid Day 2020 Alacant s'emmarca dins de les activitats de divulgació del projecte de la Comissió Europea, NEO-MAPP, del qual el grup forma part.

Més informació, en el següent document (l'horari de les conferències breus és indicatiu):

https://iufacyt.ua.es/es/documentos/asteroid-day-2020-alicante.pdf

18/06/2020
Programa de Doctorat FACyT. Seminari de Doctorands 2020.

Cada any celebrem el Seminari de Doctorands, en el qual prenen part els alumnes del Programa de Doctorat en Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies. Enguany tenim un total de 12 presentacions orals, a les quals s'afigen 15 comunicacions addicionals d'alumnes que enguany han optat només per enviar el Resum de dues fulles.

Les presentacions orals són les que podeu veure en l'enllaç de la notícia. Enguany i a causa de la situació generada pel Covid-19, totes les presentacions seran en línia, tal com s'indica a continuació.

DIA i HORA: Dijous i divendres, 18 i 19 de juny, a les 16.00h, amb una duració aproximada de 2 hores.

LLOC: Aula Virtual Google Meet. meet.google.com/oxp-fhve-xvs

 

15/05/2020
Conferència "Maxwell i la teoria electromagnètica de la llum" (Dia Internacional de la Llum)
El catedràtic de la Universitat d'Alacant i membre del IUFACyT, el Prof. August Beléndez, impartirà la conferencia %u201CMaxwell i la teoria electromagnètica de la llum%u201D , amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llum, aquest dissabte 16 de maig a les 16.00. La conferència serà transmesa a través del lloc web https://clubdeastronomiavm.org/videoconferencia/ organitzada pel Club d'Astronomia Vila Mercedes, San Luis (l'Argentina).

També es podrà seguir a través del següent enllaç a través de Google Meet https://meet.google.com/baf-ufej-xqi. Més informació sobre l'esdeveniment també la podeu trobar en el blog: https://blogs.ua.es/fisicateleco/2020/05/11/8130/

31/01/2020
Esculpint la llum làser per a fotografiar la brevetat del nostre univers

Des de la Seu de la Universitat d'Alacant s'ha organitzat una conferència del Dr. Carlos Hernández (Universitat de Salamanca), moderada per la Dra. Immaculada Pascual, membre del IUFACyT.

El Dr. Carlos Hernández ha rebut el premi de la RSEF a l'investigador jóven en Física Teòrica el 2019 i Premi Fresnel 2019 de l'European Physical Society (EPS).

Tindrà lloc a la Sala Rafael Altamira, en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ Ramón y Cajal, 4. Alacant), el dijous 6 de febrer a les 19:00h.

09/01/2020
La Societat Internacional per a l'Òptica i la Fotònica nomena "Fellow Member" a Sergi Gallego, catedràtic de la Universitat d'Alacant i membre del IUFACyT.

El catedràtic de la Universitat d'Alacant i membre del IUFACyT, Sergi Gallego, ha sigut nomenat "Fellow Member" de la Societat Internacional per a l'Òptica i la Fotònica (The International Society for Optics and Photonics, SPIE). El nomenament com "Fellow" és una distinció per a aquells membres d'aquesta societat que han realitzat contribucions científiques i tecnològiques significatives en els camps de l'òptica, la fotònica i les ciències de la imatge.

10/12/2019
Defensa de la tesi doctoral de Juan Luis Soler Llorens, titulada "Disseny, implementació i validació de sistemes d'adquisició de dades sísmiques basades en Arduino"
Dilluns que ve, 16 de desembre de 2019, a les 10.30 hores, tindrà lloc la defensa de la tesi doctoral de Juan Luis Soler Llorens, titulada "Disseny, implementació i validació de sistemes d'adquisició de dades sísmiques basades en Arduino", dirigida per José Juan Giner Caturla i Juan José Galiana Merino, pertanyent al programa de doctorat en Física aplicada a les Ciències i a les Tecnologies. L'acte de defesa serà a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències (https://www.sigua.ua.es/index.html?id=0007p1005)
05/12/2019
Investigadors del IUFACyT participen en el projecte espacial europeu per a ajudar a desviar asteroides

El grup de Ciències Planetàries, que forma part del grup d'investigació en Astronomia i Astrofísica de la Universitat d'Alacant, és un dels implicats en el projecte Hera de l'Agència Espacial Europea (ESA) que aquest dijous ha rebut el vistiplau de de el Consell Ministerial de l'Agència Espacial Europea.

04/12/2019
Els investigadors del IUFACyT Stephan Marini i Miguel Ángel Sánchez, nomenats "Sènior Member" de l'Institut d'Enginyeria Elèctrica i Electrònica (IEEE)

Els investigadors del IUFACyT, Stephan Marini i Miguel Ángel Sánchez Soriano, del grup de Microones i Electromagnetisme Computacional Aplicat (GMECA), han sigut nomenats "Sènior Member" de l'Institut d'Enginyeria Elécrica i Electrònica (IEEE)

22/11/2019
Astronomia Espanyola en Raigs X 2019: present, futur i sinergies

El grup d’Astronomia de raigs X organitza la reunió “Espanyola d’Astronomia de Raigs X 2019” que se celebrarà els propers 26 i 27 de novembre a la Universitat d’Alacant, Sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer.

11/11/2019
Seminari "RECENTS ADVANCES IN ELECTROMIOGRAPHY ANALYSIS: APPLICATIONS TO NEUROREHABILITATION",
Donem difusió al Seminari "RECENTS ADVANCES IN ELECTROMIOGRAPHY ANALYSIS: APPLICATIONS TO NEUROREHABILITATION", que organitza Human Robotics (HURO), grup de recerca del IUFACyT.
Tindrà lloc en el Saló d'Actes de l'EPS-I, el dilluns 9 de desembre de 16:00 a 19:00h.
11/11/2019
Els grups de recerca del IUFACyT ixen en el Diari Informació "En l'elit de la recerca".

Les recerques dels grups del IUFACyT han rebut l'atenció del Diari Informació, en el qual es diu que "Científics de l'Institut Universitari de Física Aplicada desenvolupen tecnologia punta per a desviar asteroides de la Terra en la pròxima missió espacial europea. Projectes que vinculen ciència, enginyeria i tecnologia situen a la UA a nivell internacional".

04/11/2019
Trànsit de Mercuri

El pròxim 11 de novembre es produirà un esdeveniment astronòmic que no es tornarà a repetir fins a l'any 2032: el TRÀNSIT DE MERCURI. El grup d'astronomia de rajos X de l'Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i Tecnologies, realitzarà una observació pública en la Universitat d'Alacant. 

24/09/2019
La Societat Internacional per a l'Òptica i la Fotònica nomena "Sènior Member" a Sergi Gallego, investigador del IUFACyT

L'investigador del IUFACyT i catedràtic de la Universitat d'Alacant, Sergi Gallego, ha sigut nomenat "Sènior Member" de la Societat Internacional per a l'Òptica i la Fotònica (The International Society for Optics and Photonics, SPIE) "en reconeixement als seus assoliments en holografia i en moduladors espacials de llum de cristall líquid".

26/06/2019
Trasllat del IUFACyT al nou edifici d'instituts

A partir d'avui, la Secretaria del IUFACyT està situada en el Nou Edifici d'Instituts (Codi SIGUA 0204P1089).

L'edifici roman obert ininterrompudament des de les 7.30h fins a les 21.00h. La secretaria segueix amb el mateix horari de sempre, igual que el número de telèfon (ext 9951) i adreça de correu electrònic.

18/06/2019
Dia Internacional de l'Asteroide (Asteroid Day 2019)

En ocasió del Dia Internacional de l'Asteroide (Asteroid Day 2019) els membres del IUFACyT Adriano Camp i Paula Benavidez, integrants del grup de recerca Astronomia i Astrofísica, realitzen una jornada de divulgació científica a la qual han convidat rellevants experts de divers àmbit. Les comunicacions aniran acompanyades d'una taula redona per a debatre i contestar a les preguntes que sorgisquen en la interacció amb el públic.

https://web.ua.es/es/sedealicante/documentos/programa-de-actividades/2018-2019/asteroid-day.pdf

Més informació la podeu consultar en el document adjunt.

Recordeu: DIJOUS 27 de JUNY. 18:30 h. Seu Universitària d'Alacant. Sala Rafael Altamira.

06/05/2019
Seminari "Workshop on Visual Appearance" organitzat pel grup Visió i Color

El grup de recerca "Visió i Color" de l'Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies ha organitzat un seminari per al 29 de maig de 2019. Aquest seminari "Workshop on Visual Appearance" es tracta d'un fòrum de trobada tant per a científics i professionals que treballen amb l'aparença visual de materials per a abordar nous desenvolupaments sobre la mesura de l'aparença visual.

L'assistència a aquest seminari és gratuïta, i només és necessari inscriure's enviant un email a [email protected].

29/01/2019
La Societat Internacional per a l'Òptica i la Fotònica nomena "Fellow Member" a Andrés Márquez, catedràtic de la Universitat d'Alacant i membre del IUFACyT.

La Societat Internacional per a l'Òptica i la Fotònica (The International Society for Optics and Photonics, SPIE) anomena "Fellow Member" Andrés Márquez, catedràtic de la Universitat d'Alacant i membre del IUFACyT. El nomenament com "Fellow" és una distinció per a aquells membres d'aquesta societat que han realitzat contribucions científiques i tecnològiques significatives en els camps de l'òptica, la fotònica i les ciències de la imatge.

26/07/2018
Arriben rajos ultraviolat suficients com per a causar complicacions oculars en retina i còrnia", adverteix l'investigador del IUFACyT David Piñero

Els xiquets i xiquetes són sobretot sensibles a aquesta radiació, ja que el cristal·lí resulta molt transparent fins a l'adolescència. Totes les alteracions es poden prevenir amb l'ús d'unes bones ulleres de sol amb el segell de la Comunitat Europea (CE)

18/07/2018
La investigadora del IUFACyT, Inmaculada Pascual, nova presidenta del Comitè de Tècniques de la Imatge de la Societat Espanyola d'Òptica

Inmaculada Pascual, catedràtica d'òptica de la Universitat d'Alacant i investigadora del IUFACyT, és la nova presidenta del Comitè de Tècniques de la Imatge (CTI) de la Societat Espanyola d'Òptica. La seua elecció ha tingut lloc en l'Assemblea Ordinària del CTI celebrada a Castelló el 5 de juliol dins de la XII Reunió Nacional d'Òptica. El CTI té com a objectiu estimular el desenvolupament del coneixement en l'àmbit de la ciència i les tecnologies de la imatge, des de la recerca científica, l'ensenyament i les aplicacions industrials i comercials, d'acord amb els objectius generals de la Societat Espanyola d'Òptica.

16/07/2018
La Societat Americana d'Òptica nomena "Sènior Member" a Andrés Márquez, catedràtic de la Universitat d'Alacant i membre del IUFACyT

Andrés Márquez Ruiz, catedràtic de la Universitat d'Alacant i investigador del IUFACyT, ha sigut nomenat "Sènior Member" de la Societat Americana d'Òptica (The Optical Society of America OSA), en reconeixement de la seua trajectòria i éxits professionals en el camp de l'òptica i la fotònica. 

La Junta Directiva de l'OSA va aprovar a primers de juny el nomenament de 168 científics de tot el món com a integrants d'aquesta categoria de membres, els “Sènior”. Per a ser inclosos en aquest grup, els investigadors han de ser membres actius de la Societat i comptar amb almenys deu anys d'experiència professional significativa en el camp de l'òptica.

16/07/2018
L'investigador del IUFACyT, Augusto Beléndez, en els actes del 50 aniversari de la Societat Espanyola d'Òptica

Augusto Beléndez, catedràtic de física aplicada de la Universitat d'Alacant i investigador del IUFACyT, ha participat en els actes del 50 Aniversari de la Societat Espanyola d'Òptica amb la impartició de la conferència plenària "Un clàssic de la Física: Maxwell i la seua experiència vital". Aquesta celebració ha tingut lloc el divendres 6 de juliol en el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló, dins de la XII Reunió Nacional d'Òptica. La Societat Espanyola d'Òptica es va constituir el març de 1968. La creació de la Societat es va realitzar per a estimular el desenvolupament de l'Òptica i, en particular, la recerca i les aplicacions industrials de les seues diferents branques.

24/04/2018
Nous colorants naturals capaços de millorar les propietats òptiques, tèrmiques i mecàniques de múltiples materials.
El Grup de Recerca Visió i Color del IUFACyT desenvolupa un nou procediment per a obtenir nanopigments naturals i innocus per a la salut humana.
Ofereixen mé resistència i una àmplia gamma de colors per ara productes com a cosmètics, calçat, materials de construcció, mobles o joguets, entre d'altres.
20/04/2018
James Clerk Maxwell: l'home que va canviar el món per sempre

El pròxim dia 3 de maig de 2018, a les 11:30 i amb motiu del Dia Internacional de la Llum, el professor Augusto Beléndez, catedràtic de Física Aplicada i investigador del IUFACyT, impartirà la conferència "James Clerk Maxwell: l'home que va canviar el món per sempre", la catorzena del Cicle Col·loquis de Física (Ciència d'Avui) del Departament de Física Aplicada de la UA. La conferència, que ha sigut també organitzada per la Coordinació Acadèmica del Grau en Física de la Facultat de Ciències de la UA, tindrà lloc en la Sala de Juntes situada en la Fase II de la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant.

18/04/2018
La UA patenta una lent de contacte multifocal més personalitzada per a corregir la presbícia.

Investigadors de la Universitat d'Alacant han desenvolupat una nova lent de contacte multifocal per a corregir la presbícia o vista cansada amb un disseny més personalitzat segons les necessitats específiques de cada usuari i que es recolza en la part blanca de l'ull (escleròtica).

Concretament, el Grup de Recerca d'Òptica i Percepció Visual del IUFACiT ha patentat aquesta lent de contacte, denominada 'Presbycustom' i altament permeable al gas, que suposa "una novetat a nivell internacional", assegura l'investigador de la UA, David Piñero.

06/03/2018
L'investigador del IUFACyT, Adriano Campo Bagatin, forma part de l'equip d'investigadors que ha guanyat el premi "Avantguarda de la Ciència".

Aquest premi és concedit cada any pel periòdic La Vanguardia, i són els lectors mateixos els qui voten quin és el descobriment més important de l'any realitzat a Espanya. La recerca, realitzada per un consorci liderat per José Luis Ortiz de l'Institut d'Astrofisica d'Andalucia, ha portat al descobriment d'un anell entorn del planeta nan Haumea, publicat en Nature a l'octubre del 2017. Aquesta troballa suggereix que els anells són comuns en els petits astres gelats del sistema solar exterior.

22/02/2018
L'investigador de l'IUFACyT Augusto Beléndez, nou director de la Revista Española de Física de la Reial Societat Espanyola de Física

Amb més de 30 anys de recorregut, la Revista Española de Física, publicada per la RSEF amb una periodicitat trimestral, està dedicada a aspectes acadèmics, pedagògics i socials de la física i pretén servir de pont de comunicació entre els seus diferents sectors a Espanya, oferint un canal d'informació, discussió i debat sobre els seus problemes específics i sobre la seua situació en el món.

19/02/2018
Investigadors del Grup d'Astronomia i Astrofísica del IUFACyT creen un nou mètode per a identificar estels de neutrons "camuflats"

Investigadors del IUFACyT de la Universitat d'Alacant han liderat un treball que ha permès desenvolupar un nou mètode a nivell internacional per a identificar estels de neutrons "camuflats" i distingir-los dels forats negres, un avanç que suposa haver "arrabassat" un altre secret al cosmos.

03/02/2018
Convocada la sisena edició del Premi Justiniano Casas de Recerca en Imatge Òptica (CTI-SEDOPTICA)

El Comitè de Tècniques de la Imatge (CTI) de la Societat Espanyola d'Òptica (SEDOPTICA) amb el patrocini de LASING S.A. fa pública la convocatòria de la sisena edició del Premi Justiniano Casas de Recerca en Imatge Òptica.

31/01/2018
La BUA, en col·laboració amb el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Igualtat i Inclusió, acull l'exposició "Investigadores en la llum i en les tecnologies de la llum"

La Biblioteca General de la UA (BUA) en col·laboració amb el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Igualtat i Inclusió, per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer), acull l'exposició "Investigadores en la llum i en les tecnologies de la llum". Pots visitar-la aquest mes de febrer en la rampa de l'edifici de la Biblioteca General. En l'exposició col·labora l'investigador del GHPO Augusto Beléndez.

30/01/2018
Convocatòria d'eleccions a l'adreça del IUFACyT

Dimecres 7 de febrer d'11:00h a 15:00h en la Sala de Juntes del DFESTS.

Presentació de candidatures des del dimarts 30 a les 14:00h fins al dilluns 5 a les 12:00h.

10/01/2018
La investigadora del IUFACyT Carolina Pascual, primera dona al capdavant del Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació valencià

La investigadora del IUFACyT de la Universitat d'Alacant, Carolina Pascual, ha sigut nomenada recentment degana del Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació de la Comunitat Valenciana, (COITCV), en substitució de Sergio Goterris que ha exercit el càrrec des de març de 2016.

18/12/2017
L'investigador del IUFACyT José Ángel Berná dissenya una app per a localitzar persones desaparegudes en entorns sense cobertura de telefonia mòbil
L'investigador del IUFACyT José Ángel Berná ha desenvolupat una nova tecnologia que permet localitzar persones accidentades en llocs remots on no existeix cobertura de telefonia mòbil i on la rapidesa en el rescat és essencial per a salvar vides.
13/11/2017
Investigadors del IUFACyT, a través del Projecte Europeu AHEAD dirigit en la UA per José Miguel Torrejón, participen en una "escola" de rajos X amb experts de prestigiosos centres de recerca europeus, dels EUA i el Japó

Amb l'objectiu de posar a la disposició de la Unió Europea les infraestructures dedicades a l'astrofísica de les altes energies i promoure el disseny de detectors per a implementar en observatoris espacials futurs com el telescopi Athena, la Universitat d'Alacant participa des de 2015 en el Projecte Europeu AHEAD (Integrated Activities for the High-Energy Astrophysics Domain).

18/10/2017
L'investigador del IUFACyT Adriano Campo Bagatin, ha format part de l'equip de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia que ha realitzat la troballa i que ha sigut publicat en la revista Nature
La revista Nature s'ha fet ressò en el seu últim nombre dels resultats del treball realitzat per l'equip liderat per José Luis Ortiz, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA), sobre ocultacions d'estels per part d'objectes del sistema solar en el qual participa l'investigador de la Universitat d'Alacant, Adriano Campo Bagatin, de l'Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i a les Tecnologies.
15/06/2017
Seminaris de Doctorands del Programa de Doctorat de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies

El dimecres dia 5 de juliol tindrà lloc el seminari de doctorands del Programa de Doctorat de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies. Els seminaris començaran a les 10 h en la Sala de Juntes del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal.

Aquests seminaris corresponen a una de les activitats transversals obligatòries específiques del Programa de Doctorat

22/02/2017
Investigadors de les universitats d'Alacant i Pécs (Hongria) creen un dispositiu amb joc interactiu per a detectar l'ull gandul

Investigadors del Grup d'Òptica i Percepció Visual (GOPV) de la Universitat d'Alacant i de la Universitat de Pécs (Hongria) han dissenyat un sistema, en format de joc interactiu, per a la detecció d'ambliopia o ull gandul en xiquets i xiquetes basat en estímuls visuals tridimensionals en moviment.

09/01/2017
La investigadora del IUFACyT Inmaculada Pascual, triada "Fellow Member" de "The International Society for Optics and Photonics (SPIE)"

La Societat Internacional per a l'Òptica i la Fotònica (SPIE) ha triat "Fellow Member" la catedràtica d'Òptica de la UA i investigadora de l'IUFACyT, Inmaculada Pascual, en reconeixement a la seua experiència i assoliments professionals en el camp de l'òptica i la fotònica, i en particular per les seues contribucions en materials hologràfics, emmagatzematge òptic de la informació, òptica difractiva i òptica visual.

19/12/2016
Un investigador del IUFACyT, José Miguel Torrejón, ajuda a resoldre un enigma en "el veïnatge" del sistema solar

Tres astrònoms de Rússia, Alemanya i Espanya han resolt l'enigma pendent des de fa cinc dècades sobre l'origen de la radiació molt intensa de rajos X que emet Gamma Cas, un estel brillant pertanyent a la constel·lació de Casiopea i que pot veure's a simple vista en el cel.

16/12/2016
Investigadors del Grup d'Òptica i Percepció Visual del IUFACyT dissenyen la primera lent de suport escleral multifocal per a la compensació de la presbícia

Investigadors del Grup d'Òptica i Percepció Visual de l'IUFACyT, presenten un nou mètode d'adaptació que aconsegueix personalitzar al màxim la qualitat òptica de l'ull sense necessitat de passar un complex procés de proves.

24/10/2016
XV JORNADES DE DIVULGACION DE L'ASTRONOMIA

Jornades organitzades pel Grup d'Astronomia i Astrofísica del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d'Alacant.

Es tracta d'una sèrie de 3 conferències divulgatives, gratuïtes i obertes a tot el públic que estiga interessat a conèixer més sobre l'astronomia, i estan programades per al 4, 11 i 18 de novembre a les 20:15 h en la Sala Miguel Hernandez de la Seu UA.

29/09/2016
Un investigador del IUFACyT, José Ángel Berná, desenvolupa una tecnologia per a emetre senyals de socors en entorns on no existeix cobertura de telefonia mòbil

El professor José Ángel Berná, investigador del IUFACyT, ha desenvolupat una nova tecnologia que permet a un smartphone emetre un senyal de socors i facilitar la ubicació exacta del dispositiu en entorns sense cobertura de telefonia mòbil. La proposta ha obtingut el segon premi Regió Comunitat Valenciana en l'edició 2016 del Concurs Europeu de Navegació Satel·litari (ESNC).

19/07/2016
Seminaris de Doctorands del Programa de Doctorat de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies, 27 i 28 de juliol de 2016

Els dies 27 i 28 de juliol tindran lloc els seminaris de doctorands del Programa de Doctorat de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies. Els seminaris començaran el dimecres 27 de juliol a les 10 h en la Sala de Juntes del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal.

Aquests seminaris corresponen a una de les activitats transversals obligatòries específiques del Programa de Doctorat

25/05/2016
L'investigador del IUFACyT, Augusto Beléndez, reivindica el paper de la Física en l'Avanç de la Humanitat en els premis de la RSEF

El catedràtic de Física Aplicada i investigador del IUFACyT, Augusto Beléndez Vázquez, ha rebut el premi a l'Ensenyament i Divulgació de la Física, en la modalitat Ensenyament Universitari, que concedeix anualment la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) i la Fundació BBVA (FBBVA)

12/05/2016
Investigador del GMECA participarà en el congrés "International Microwave Symposium" en San Francisco.

El membre del grup GMECA, Miguel Ángel Sánchez Soriano, assistirà i presentarà un treball científic en el congrés internacional International Microwave Symposium (http://www.ims2016.org/), que se celebrarà a San Francisco (EUA) del 22 al 27 de Maig. Aquest esdeveniment és el més important a nivell mundial en l'àmbit de l'enginyeria de microones. El programa cientificotècnic aborda els avanços en recerca i desenvolupament en radiofreqüència, microones, ones mil·limètriques i tecnologies dels terahertzs. Els 470 articles seleccionats (dels més de 1.000 articles enviats) seran presentats entre presentacions orals i interactives. Així mateix, unes 600 empreses relacionades amb les tecnologies de la radiofreqüència i microones exposaran els seus productes en la sala d'exhibició habilitada en el congrés. S'espera l'assistència d'unes 10.000 persones, entre enginyers, científics, expositors i agents governamentals.

14/04/2016
Cicle de conferències sobre astronomia

Dimarts que ve 19 d'abril, i dins del cicle de conferències sobre astronomia, el professor Adriano Campo Bagatín impartirà la conferència titulada "AIDA: UNA MISIÓN ESPACIAL PARA
PROTEGER A LA TIERRA". Tindrà lloc en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant, C/ Ramón y Cajal, 4.

24/02/2016
L'audiovisual "La luz que nos envuelve" realitzat en la Universitat d'Alacant, finalista en l'I Premi de Periodisme "Fòrum Transfiere"

El treball, "La luz que nos envuelve", realitzat pel catedràtic de Física Aplicada de la Universitat d'Alacant, Augusto Beléndez Vázquez, ha resultat finalista en el I Premi de Periodisme 'Fòrum Transfiere' de Suport a la Divulgació Científica, Tecnològica i Innovadora.

24/02/2016
Investigadors del GHPO participaran en el congrés "SPIE Photonics Europe" a Brussel·les

Investigadors del GHPO participaran en aquest fòrum multidisciplinari on se cerca avançar en el desenvolupament de l'òptica i la fotònica en temes com metamaterials, nanofotònica, biofotònica, tecnologies quàntiques, sensors òptics, fibres fotòniques i tecnologies làser, entre d'altres. En particular participaran en el simposi "Optical Modelling and Design" en el qual tenen cabuda els temes sobre materials hologràfics, propagació de la llum en medis periòdics i emmagatzematge hologràfic de la informació, en els quals desenvolupen la seua activitat els membres del grup.

02/02/2016
Conferència "Los misterios de las ondas y la física cuántica"

Dijous que ve, 11 de febrer de 2016, i dins de les activitats del Mes Cultural de l'EPS, el professor Cristian Neipp López impartirà una conferència en el Saló d'Actes de l'Escola Politècnica I sobre els misteris de les ones i la física quàntica. Conferència amb un clar caràcter divulgatiu i per a tots els públics.

28/01/2016
Augusto Beléndez obté el premi "Ensenyament i Divulgació de la Física, Ensenyament Universitari" de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) i la Fundació BBVA

El Director de l'Institut de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la Universitat d'Alacant (IUFACyT), Augusto Beléndez Vázquez, ha sigut guardonat amb el premi de "Ensenyament i Divulgació de la Física, Ensenyament Universitari" que concedeix, cada any, la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) juntament amb la Fundació BBVA (FBBVA).

15/01/2016
El Director del IUFACyT nomenat "Fellow Member" del "SPIE-The International Society for Optics and Photonics"

La Societat Internacional per a l'Òptica i la Fotònica (SPIE) ha nomenat "Fellow Member" el director del IUFACyT, Augusto Beléndez, en reconeixement a la seua experiència i assoliments professionals en el camp de l'òptica i la fotònica, i en particular per les seues contribucions en el camp dels materials de registre hologràfic, l'emmagatzematge òptic d'informació i l'òptica difractiva.

16/12/2015
Conferència "Los secretos de la Mecánica Cuántica",

El pròxim dia 17 de desembre de 2015 a les 20:00 h, el Dr. Cristian Neipp López, Catedràtic de Física Aplicada del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d'Alacant i soci de la Secció Local d'Alacant de la RSEF, impartirà la conferència "Los secretos de la Mecánica Cuántica".

Aquesta conferència està organitzada per la Secció Local d'Alacant de la RSEF i tindrà lloc en la Seu Ciutat d'Alacant de la Universitat d'Alacant situada en l'Avinguda Ramón y Cajal 4 d'Alacant.

02/09/2015
"La luz que nos envuelve" en UAVideoTube

L'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar 2015 com l'«Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum» per a posar de manifest el paper fonamental que exerceixen la llum i les seues tecnologies en totes les activitats humanes. Només cal que mirem al voltant per comprovar que les nombroses aplicacions de la llum han revolucionat la societat a través de la ciència, l'enginyeria, l'arquitectura, la medicina, les comunicacions, la cultura, l'art i l'oci. Vídeo elaborat per Augusto Beléndez del Grup d'Holografia i Processament Òptic del IUFACyT.

22/07/2015
Augusto Beléndez premiat en el certamen "Ciència en Acció"

El catedràtic de la UA, Augusto Beléndez, ha sigut premiat en el certamen "Ciència en Acció" en la modalitat de "Treballs de divulgació científica. Mitjans de comunicació" per l'article publicat en la revista MÈTODE amb títol "La unificació Electromagnètica: 150 aniversari de les equacions de Maxwell". Aquest treball ha rebut un esment d'honor del jurat.

Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies


Universitat d'Alacant
(Edifici Instituts Universitaris)
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9951

Fax: (+34) 96 590 9951

Per a més informació: [email protected], i per a temes relacionats amb aquest servidor web: [email protected]

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464