Saltar apartados

Pàgina principal

Atacama
Carrousel 2
Carrousel
Dendrophylax lindenii
Quercus coccifera

 

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

21/05/2021
LECTURA TESI DOCTORAL

 

TÍTOL: "Transpiration patterns of Pinus halepensis Mill. in response to environmental stresses in a Mediterranean climate ".

AUTORA: ELISABETH KARLSTAD LARSEN

DATA: 24/05/2021, A les 11.00 H.

ENLLAÇ PÚBLIC VIDEOCONFERÈNCIA: https://ua1.webex.com/ua1/j.php?mtid=m522011a628fa053f95e13eb64773f091

05/05/2021
L'investigador de la Universitat d'Alacant, Fernando Maestre, se situa entre els 150 investigadors sobre canvi climàtic més influents del mund

L'investigador distingit de la Universitat d'Alacant, Fernando Maestre, és un dels investigadors en canvi climàtic més influents del món d'acord amb diverses classificacions aparegudes en els últims anys i que confirma aquesta mateixa setmana The Reuters Hot List, que ho situa en el lloc 147 d'un total de mil científics analitzats.

Maestre, que compta entre els reconeixements que ha rebut per les seues investigacions relacionades amb l'impacte del canvi climàtic en les zones àrides, amb el Premi Jaume I de la Generalitat Valenciana, el premi Humboldt i amb la distinció en 2020 per part de la Societat d'Ecologia Americana, entre altres. Ara Reuters ho ha inclòs en el més alt de la classificació que ha realitzat sobre investigadors i investigadores que estan tenint major impacte en el debat sobre el canvi climàtic: les seues vides, el seu treball i la seua influència en altres científics, el públic, activistes i líders polítics.

L'investigador de la Universitat d'Alacant ha assenyalat que %u201Cés sempre gratificant veure com el nostre treball és utilitzat (i citat) pels nostres col·legues i discutit en xarxes socials, blogs i mitjans de comunicació digitals, un aspecte que té cada vegada més importància a l'hora de fer arribar els resultats de la nostra investigació al públic en general i als gestors%u201D.

30/03/2021
Taller d'ecologia i restauració en mitjans urbana

Resum: Taller pràctic sobre restauració ecològica i provisió de serveis ecosistèmics en ciutats. El taller començarà amb un seminari (8.30-10.00), sobre solucions basades en la naturalesa. Després es presentarà un estudi concret de cas al qual ja s'han enfrontat els professors. Els alumnes proposaran possibles solucions treballant en grup, i assistits pel professorat, que oferirà la solució per la qual ells van optar i el seu perquè en finalitzar el taller. Totes dues activitats (seminari i taller) es poden seguir, o bé de manera presencial (fins a completar l'aforament Covid de 55 persones, contactar amb [email protected] per a registrar-se), o ben online (http://vertice.cpd.ua.es/240207).
Lloc: Saló de Graus, Aulari II
Horari: 13 d'abril de 2.021, de 8.30 a 10.00 (seminari), de 10.30-16.00 (taller)
Professorat: Julia Barba, ambientòloga de www.irbis.cat; Xavier Mayor, biòleg, de www.irbis.cat; Agata Buscemi, arquitecta i paisatgista, d'https://www.b2barq.com/

08/02/2021
La repetició d'estius llargs i tardors seques afectarà la regeneració vegetal

La repetició d'estius cada vegada més llargs i tardors extremadament seques acabarà afectant la regeneració de la vegetació mediterrània. Un estudi del Centre d'Estudis Ambientals apunta al fet que la coberta dura en les llavors de moltes espècies, que tradicionalment es considerava adaptada a les flames, en realitat està condicionada per la sequera estival pròpia d'aquest clima. Estan preparades per a trencar-se amb la calor extrema i germinar amb les primeres precipitacions després del període estival. El canvi climàtic, no obstant això, amenaça amb alterar aqueix cicle

25/11/2020
Teletreball - Distribució Treball Presencial Departament

El personal administratiu de la Secretaria del Departament es distribuirà el treball presencial de manera que tots els dies de la setmana estiga fent tasques presencials almenys un dels efectius (Gestor en cap o Gestor). La distribució en concret del treball presencial serà que una primera setmana un dels administratius realitzarà tres jornades presencials i l'altre administratiu dues jornades presencials, alternant-se a la setmana següent i en la tercera setmana es treballarà presencialment tres dies cada administratiu per a coincidir un dia d'aqueixa setmana els dos administratius. I així successivament.
El Gestor en cap del Departament (Ramón) té l'extensió 9832 i el gestor (Emilio) la 3625. Indicar que està establit el desviament de crides d'una extensió a una altra perquè en el cas de realitzar-se diversos tons en una extensió i no agafar-se el telèfon la trucada es desviaria a l'altra extensió.
Al principi durant les primeres setmanes es teletrabajará només 2 dies i es té previst començar el teletreball la setmana que ve del 30-11-2020 al 4-12-2020. De tal forma que les pròximes 2 setmanes el treball presencial quedarà de la següent forma:
Setmana del 30-11-20 al 4-12-2020:
- Dilluns %u2013 Dimecres %u2013 Divendres: Ramón treballe presencial
- Dimarts %u2013 Dijous %u2013 Divendres: Emilio treballe presencial
Setmana del 7-12-j20 al 11-12-20:
- Dilluns %u2013 Dimecres %u2013 Divendres: Emilio treballe presencial
- Dimarts %u2013 Dijous %u2013 Divendres: Ramón treballe presencial (dimarts 8-12-20 festiu)

Més informació i Calendari

23/11/2020
Premiso TFGs I TFMs Càtedra de Nova Transició Verda

L'alumne del Màster en Gestió i Restauració del Medi natural, Ismael García Sánchez, amb el seu treball titulat: Barriers for Ecological Restoration in Europe ha sigut reconegut amb el Primer Premi de la Categoria TFM de l'I CONCURS PREMIS A TREBALLS TUTORITZATS TFG DE LES UNIVERSITATS VALENCIANES. CÀTEDRA DE NOVA TRANSICIÓ VERDA.

20/11/2020
L'investigador de la Universitat d'Alacant Fernando Maestre, entre els científics més influents del món en Ecologia i Medi Ambient

Expert en Ecologia i Medi Ambient, l'investigador de la Universitat d'Alacant Fernando T. Maestre es troba dins de l'1% d'autors més citats del món en 2019. Maestre ha sigut nomenat per segon any consecutiu investigador altament citat per la prestigiosa Web of Science, una de les més rellevants internacionalment quant a l'anàlisi de continguts científics i el seu impacte. Aquesta web recopila i bolca anualment en un llistat en el qual destaca als científics les publicacions dels quals tenen un notable impacte en el seu camp, sent el Dr. Maestre el primer membre de la Universitat d'Alacant a aparèixer en aquest.

04/11/2020
L'investigador de la UA Santiago Soliveres aconsegueix una Beca Leonardo en l'àrea de Biologia, Ciències del Medi Ambient i de la Terra

La Fundació BBVA ha atorgat a l'investigador del Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant, Santiago Soliveres, una de les Beques Leonardo a Investigadors i Creadors Culturals 2020 en l'àrea de Biologia, Ciències del Medi Ambient i de la Terra. En concret l'ajuda, de 40.000 euros, és per al projecte Avaluant Sinergies i Respostes no lineals en l'efecte de múltiples factors de canvi global en la biodiversitat i funcionament d'ecosistemes Mediterranis (SIRESME).

Els ecosistemes naturals s'enfronten a múltiples factors de canvi global, encara que rares vegades es consideren els seus efectes en conjunt. L'objectiu d'aquest projecte és avaluar l'efecte conjunt dels tres factors de canvi global més importants en ecosistemes mediterranis: canvis en l'ús del sòl, increments en l'aridesa i invasió d'espècies exòtiques. Es tracta d'analitzar l'existència d'efectes interactius entre aquests factors de canvi global, la influència del qual mai s'ha avaluat en conjunt, assenyala Soliveres.

Tal com explica l'investigador de la UA, les espècies invasores són un dels principals factors de canvi global (FCG) que amenacen a la biodiversitat amb, a més, importants efectes sobre la provisió dels serveis ecosistèmics dels quals depenem. La gestió de les espècies invasores costa 12 bilions d'euros a l'any a Europa. És per això, que investigar els efectes de les plantes invasores sobre la diversitat i processos ecosistèmics s'ha convertit en una prioritat.

En aquest sentit, afig, conèixer si els seus impactes són consistents al llarg de gradients d'invasió o si presenten respostes no lineals al llarg d'aquests gradients permetrà establir àrees prioritàries de control de manera eficient. Les espècies invasores no són l'única pertorbació que pateixen els nostres ecosistemes naturals, aquestes concorren amb altres factors de canvi global com el canvi climàtic o els canvis en l'ús del sòl, encara que fins ara s'ha avaluat principalment de manera individual.

En concret, gràcies a la Beca Leonardo atorgada recentment, Santiago Soliveres investigarà els efectes d'una de les espècies invasores més problemàtiques a Europa, Ailanthus altissima, més coneguda com ailanto. La proposta de l'expert de la UA proporcionarà una informació sense precedents per a prioritzar àrees d'actuació, ajudant a redefinir estratègies de gestió ecològica més eficients.

 

02/11/2020
Protocol d'actuació en els laboratoris del Dpto. d'Ecologia (COVID 19)


El present protocol ha sigut aprovat en Consell del Departament d'Ecologia de data 25-09-20, i s'elabora seguint les instruccions del Protocol D'Actuació Per al Començament Del Curs Universitari 2020/21 i la Instrucció de Prevenció de Riscos laborals IPRL-26 de la Universitat d'Alacant.

Més informació

27/10/2020
L'investigador distingit de la UA Fernando T. Maestre, Premi Jaume I 2020 en la categoria de Protecció del Medi Ambient

Alacant. Dimarts, 20 d'octubre de 2020

El Premi Rei Jaume I 2020, en la categoria de Protecció del Medi Ambient, ha recaigut en l'investigador distingit de la Universitat d'Alacant Fernando Tomás Maestre Gil per haver contribuït a la formació de Paradigma del Desenvolupament de Zones Àrides. %u201CUna nova manera per a estudiar la desertificació que està influint no sols en la investigació, sinó també en la gestió i en els esforços de la política mundial per a confrontar aquest fenomen%u201D, segons el jurat dels Premis Rei Jaume I 2020.

En paraules del premiat, %u201Che rebut aquest guardó amb immensa alegria ja que és tot un reconeixement a la línia d'investigació del meu grup del Laboratori d'Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global de la UA%u201D. %u201CA nivell personal , és un estímul molt important per a continuar treballant en aquesta línia, i contribuir al desenvolupament de la investigació a Espanya. Confie que tot el coneixement generat siga útil, no sols per a comprendre com funcionen els ecosistemes àrids, sinó per a establir polítiques de gestió que mitiguen els efectes negatius del canvi climàtic i d'altres agents de canvi global en el qual estem immersos en l'actualitat%u201D, afig Fernando T. Maestre.

La investigació del professor Maestre aborda el creixent problema de la desertificació enfront del canvi climàtic global, un problema que necessita solucions urgents en la protecció del medi ambient. El seu treball pioner ha contribuït a la formació del paradigma del desenvolupament de zones àrides. Aquest paradigma ha sigut utilitzat en informes oficials de Nacions Unides per a guiar la presa de decisions encaminades a aconseguir la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en zones àrides de tot el planeta.

03/07/2020
NOU HORARI D'ATENCIÓ PRESENCIAL

Al llarg del mes de juliol la Secretaria del Departament d'Ecologia permanecera oberta els següent dies en horari de 9 a 14 h.

- Setmana del 6 al 10: dimarts 7, dimecres 8, dijous 9 i divendres 10
- Setmana del 13 al 17: dilluns 13, dimarts 14, dijous 16 i divendres 17
- Setmana del 20 al 24: dilluns 20, dimarts 21, dimecres 22 i dijous 23
- Setmana del 27 al 31: dilluns 27, dimarts 28, dijous 30 i divendres 31
05/05/2020
NOU HORARI D'ATENCIÓ PRESENCIAL

 

De moment i fins que siga possible l'atenció presencial, se suspèn l'obertura de la Secretaria del Departament, quan siga possible us avisarem dels nous horaris.

 

per a qualsevol  dubte podeu consultar-nos en

 [email protected]

 

17/04/2020
L'INVESTIGADOR DE LA UA FERNANDO T. MAESTRE, ÚNIC ESPANYOL NOMENAT "FELLOW 2020" DE LA SOCIETAT ECOLÒGICA D'AMÈRICA
En reconeixement "a les seues notables contribucions a l'ecologia d'ecosistemes secs i per fomentar de xarxes de col·laboració inclusives entre els ecólogos del món experts en zones àrides"

Alacant. Dijous, 9 d'abril de 2020

L'investigador distingit de la Universitat d'Alacant Fernando T. Maestre acaba de ser triat "Fellow 2020" de la Societat Ecològica d'Amèrica The Ecological Society of America (ESA). El nomenament com "Fellow" és una distinció per a aquells membres d'aquesta societat que han realitzat destacades contribucions científiques en el camp de l'ecologia i estudi dels ecosistemes, la comunicació, l'educació i la pedagogia, i la gestió i polítiques mediambientals.

Més informació: https://web.ua.es/es/actualidad-universitaria/2020/abril2020/1-12/el-investigador-de-la-ua-fernando-t-maestre-unico-espanol-nombrado-fellow-2020-de-la-sociedad-ecologica-de-america.html

16/03/2020
ATENCIÓ ADMINISTRATIVA A USUARIS DURANT SITUACIÓ D'ALARMA SANITÀRIA

 

Mentre dure aquesta situació d'alarma sanitària, l'atenció als usuaris/àries del Departament d'Ecologia es realitzarà a través del correu del departament [email protected] o [email protected] . El PAS Adminsitratiu i Tècnic continua treballant en línia.

Més informació: https://pdc.ua.es/va/pla-de-continuitat.html

02/03/2020
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
Canvis del paisatge i la distribució de les espècies: mecanismes i projeccions de futur en un context de canvi global

Lluís Brotons Investigador en el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals; Barcelona).

Dimarts 03/03/20 , 12.30 h. Aula 12, Edifici Taller d'Imatge.

11/02/2020
CONFERÈNCIA
UN SALT ENDAVANT EN EL DISSENY DE LES NOSTRES CIUTATS: SOLUCIONS BASADES EN LA NATURALESA

A càrrec de
XAVIER MAYOR FARGUELL Doctor en Biologia, expert en Ecologia Aplicada i en Sostenibilitat

PRESENTA JORDI CORTINA, Catedràtic del Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant
COORDINEN: Jorge Olcina i José Ramón Navarro

DIMECRES 12 DE FEBRER DE 2020
19.00 h. Sala Conferències Seu Universitària Ciutat d'Alacant (C/ Sant Ferran, 40. Alacant)

04/02/2020
I JORNADA PROJECTE SAMFIX SOBRE DETECCIÓ PRECOÇ D'ECOLÍTIDOS... (DIEGO GALLEGO)

I JORNADA SAMFIX SOBRE DETECCIÓ PRECOÇ D'ESCOLÍTIDS I ALTRES COLEÒPTERS PERFORADORS D'INTERÈS FITOSANITARI

LLOC: Sala 4, Edifici B, Complex administratiu 9 d'Octubre, València.

DATA: 25 de febrer de 2020,

HORA: de 9 a 14 hores

Programa

20/01/2020
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

Impacte de la urbanització sobre ecosistemes i comunitats animals a l'Illa de Margarita (Veneçuela)

Virginia Sanz D'Angelo, Investigadora titular de l'Institut Veneçolà d'Investigacions Científiques IVIC, Veneçuela

Dimarts 28/01/19 , 15.40 h. Aula 12, Edifici Taller d'Imatge

20/01/2020
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

El ratpenat nassut de Curaçao (Leptonycteris curasoae) i la seua conservació en el nord de Sud-amèrica.

Jafet Nassar Hernández, Investigador titular de l'Institut Veneçolà d'Investigacions Científiques IVIC, Veneçuela.

Dimarts 28/01/19 , 15.00 h. Aula 12, Edifici Taller d'Imatge.

16/01/2020
CONFERÈNCIA: COM SOBREVIURE EN EL SINUÓS MÓN DE L'ACADÈMIA A ESPANYA

José Manuel Torralba, Catedràtic de la Universitat Carles III de Madrid, Director Adjunt d'IMDEA Materials i ex Director General d'Universitats i Recerca de la Comunitat de Madrid (2015-2019)

Universitat d'Alacant
Saló de graus Alfredo Orts, Edifici d'Òptica i Optometria, 28 de gener de 2020, 12.00 h

 

El terme acadèmia ací es refereix, en el seu més ampli sentit, al món de la Universitat
(pública) i els centres d'investigació (públics). I la conferència està dirigida als més
joves, els quals possiblement avui, en la seua etapa predoctoral s'estan preguntant ¿Déu
meu, com se'm va ocórrer entrar ací?, o a aquells no tan joves que, després d'uns quants
anys pul·lulant per aquest ecosistema tan especial, segueixen desorientats sense expectatives de
saber què serà d'ells en el futur. No es pretenen donar receptes màgiques ni solucions
medicinals. Només donar alguna pista de com funciona aquesta professió, que tant estimem
molts dels quals ens dediquem a ella, però que tant es desconeix des del món
exterior. Algunes claus que ens poden ajudar a entendre millor el camí i els misteris
que recórrer-ho ens ofereix, i amb una mica de sort, ajudar-nos a recórrer-ho.

10/01/2020
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
LONG-TERM MONITORING OF ECOLOGICAL RESTORATION WORKS, OR A WAY TO BASE GOOD RESTORATION DECISIONS IN ESSENTIAL EVIDENCE.

Josu González Alday, Investigador Ramón y Cajal, Universitat de Lleida

Dilluns 16/01/2020, 12:30h. Aula 12, Edifici Taller d'Imatge

12/12/2019
ELECCIONS PARCIALS 2019

Proclamació Definitiva de Candidats Electes

Considerant que s'ha presentat un nombre de candidatures igual o inferior al nombre de representants a triar, segons l'article 9, apartat 3, del Reglament de Règim Intern del departament d'Ecologia no és necessari realitzar la votació e nningún col·lectiu, i es proclama candidats electes els candidats presentats.
Col·lectiu PDI sense vinculació permanent i personal investigador en formació:
Paula Lopezosa Estepa
Aymen Moghli
Col·lectiu Estudiants:
Susana Silvestre Carbonell
Ana Sabater Blasco
Adrián Maturano Ruiz
Col·lectiu PAS:
Ramón Ángel Munera Vicente
Francisco José Barrero Vázquez
Contra aquesta proclamació es podrà presentar recurs d'alçada davant el rector de la Universitat d'Alacant en el termini d'un mes, comptat a partir de l'endemà de la publicació del present acte.
10/12/2019
L'efecte combinat del canvi climàtic i incendis forestals pot transformar els boscos en matolls

Un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat d'Alacant i la Universitat d'Utrecht, en col·laboració amb altres centres d'investigació holandesos i espanyols, mostra com l'increment de l'aridesa esperat per a les pròximes dècades farà que els boscos mediterranis siguen més vulnerables enfront dels incendis forestals. Aquest fet, conseqüència del canvi climàtic i la previsió que les sequeres augmenten, pot donar lloc a la substitució permanent de boscos de pins i alzines per matolls i herbassars.

Segons es detalla en aquest treball, publicat recentment en la revista 2018 New Phytologist, el canvi climàtic pot afectar de forma especialment severa a la conca mediterrània, i les alzines i frondoses patiran l'impacte de condicions més seques i càlides.

L'espècie frondosa més comuna en la zona mediterrània, l'alzina, està molt ben adaptada per a suportar els incendis, no és molt inflamable, i li acompanya un sotabosc humit que dificulta la propagació del foc. És també molt resilient enfront del foc, ja que pot rebrotar ràpidament des de l'arrel després d'un incendi, però, fins i tot aquesta espècie particularment adaptada, té el seu taló d'Aquil·les, apunta la investigadora de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Mitjà "Ramón Margalef" de la Universitat d'Alacant, Susana Bautista. En aquest sentit, insisteix l'experta, s'espera que el canvi climàtic afecte de forma especialment severa a la conca mediterrània i les alzines i altres frondoses es veuran exposades a condicions extremes que afebliran el seu creixement i resposta enfront del foc.

 

Comunicacion_SBautista2bReforestació amb frondoses

Aquest afebliment de la resposta enfront del foc pot conduir a la desaparició d'aquests boscos en el futur, afirma Susana Bautista. Els resultats del model d'aquesta investigació suggereixen que la reforestació amb frondoses pot prevenir l'expansió dels incendis forestals, accelerant la relativament baixa capacitat d'aquestes espècies per a colonitzar noves zones. No obstant això, fins i tot espècies relativament poc inflamables poden estar en risc enfront dels canvis esperats en el clima per a les pròximes dècades, explica l'experta en degradació de terres i desertificació de la Universitat d'Alacant.

Els investigadors d'aquest treball han usat dades de camp de dècades per a parametritzar un model que inclou la resposta enfront del foc de les espècies més comunes d'arbres, arbustos i herbàcies de les muntanyes mediterrànies. Segons l'experta de la Universitat d'Utrecht, Mara Baudena, per a predir el futur dels incendis forestals i de la vegetació en un context ambiental canviant, es necessita incorporar les respostes específiques dels grans grups de vegetació en els models, ja siguen específics de la regió mediterrània o models globals com els usats per l'IPCC, el Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic.

En la imatge, alzina rebrotant després d'un incendi repobla. Fotografia: Fundació CEAM.

 

Referència:

Increased aridity drives post-fire recovery of Mediterranean forests towards open shrublands. New Phytologist (2019). doi:10.1111/nph.16252

02/12/2019
ELECCIONS PARCIALS 2019
Proclamació Provisional Candidats

Finalitzat el termini de presentació de candidatures per a la renovació de la part electiva del consell del Departament d'Ecologia s'han rebut les següents candidatures que queden proclamades provisionalment per indicació del President de la Comissió Electoral:

 

Col·lectiu: Personal docent i investigador sense vinculació permanent i el personal investigador en formació

Paula Lopezosa Estepa

Aymen Moghli

 

Col·lectiu: Estudiants

Susana Silvestre Carbonell

Ana Sabater Blasco

Adrián Maturano Ruiz

 

Col·lectiu: Personal d'Administració i Serveis

Ramón Ángel Munera Vicente

Francisco José Barrero Vázaquez

 

27/11/2019
ELECCIONS PARCIALS 2019
Publicació del cens electoral definitiu i termini de presentació de candidatures

En data 18/11/2019, transcorregut el termini per a presentació de reclamacions contra el cens provisional, aquest passa a ser definitiu, amb les modificacions que s'indiquen a continuació:

Noelia Molina Verdú queda adscrita al col·lectiu de "personal d'administració i serveis" a l'efecte d'aquest procés electoral.

Adrián Maturano Ruiz queda adscrit al col·lectiu "Alumnat" a l'efecte d'aquest procés electoral.

Paula Lopezosa Estepa queda adscrita al col·lectiu "Personal docent i investigador sense vinculació permanent i el personal investigador en formació".

Valeria Nazariova queda adscrita al col·lectiu "Personal docent i investigador sense vinculació permanent i el personal investigador en formació".

Aymen Moghli queda adscrit al col·lectiu "Personal docent i investigador sense vinculació permanent i el personal investigador en formació".

Pot continuar consultant-se en el mateix enllaç en la web del departament i estarà disponible en la Secretaria del Departament d'Ecologia.

El termini de presentació candidatures comprèn des del 19 al 26 de novembre. Les candidatures poden presentar-se usant aquest formulari en el la Secretaria del Departament d'Ecologia.

En exercici de la competència que li atribueix l'article 8.3, apartat c, del Reglament de Règim Intern del departament d'Ecologia i considerant que segons el cens definitiu el nombre de membres nats del Consell de Departament del departament d'Ecologia és de 25, la Comissió Electoral ha determinat el nombre de representants per cada col·lectiu que s'haurà d'elegir en les eleccions de la part electiva del Consell de Departament. Aquest nombre és el següent:

 

Col·lectiu Nombre de respresentants
Personal docent i investigador sense vinculació permanent i el personal investigador en formació 3
Estudiants 3
Personal d'Administració i Serveis 2

 

 

18/11/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Dendrocronologia %u2013 mètodes i tècniques d'anàlisis de la dinàmica del creixement dels anells dels arbres

PONENT: Dr. Klemen Novak. Teaching Assistant, Univesity of Ljubljana (Eslovènia)

DATA: 18/11/2019, 18:00h.

LLOC: Aula 12, Edifici Taller d'Imatge

14/11/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Llindars d'aridez a escala global

PONENT: Miguel Berdugo. Investigador Postdoctoral. Institut Multidisciplinari del Mig Ramón Margalef

DATA: Dijous, 14 de novembre de 2019

LLOC: Aula 12. Edifici Taller d'Imatge

11/11/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
Priorització de zones de restauració en funció de la connectivitat d'ecosistemes forestals mediterranis en paisatges agrícoles de la zona centre de Xile.

Victoria Madrid. Estudiant del Doctorat en Ciències de l'Agricultura Pontifícia Universitat Catòlica de Xile
Dilluns 11/11/19 , 18:00 h. Aula 12, Edifici

07/11/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Enginyeria del paisatge: mètodes i aplicacions.

PONENT: Paola Santgalli, Biòloga i paisatgista. Presidenta de l'Associació Espanyola de Paisatgistes i l'AEIP, Associació Espanyola d'Enginyeria del Paisatge

/DATA: Dijous 7/11/2019 a les 12:30 h.

LLOC: Aula 12, Edifici Taller d'Imatge.

07/11/2019
XARRADA SOBRE PLÀSTICS EN EL MEDITERRANEO

L'investigador del Departament d'Ecologia, Carlos Sanz Lázaro, realitzarà una xarrada sobre l'impacte dels plàstics en el mar mediterrani divendres que ve 8 de novembre, a les 19:00h. en el Club de Regates d'Alacant.

30/10/2019
Investigadors de la Universitat d'Alacant aborden la problemàtica dels incendis a Xile

Professors de la Universitat d'Alacant han participat en un programa d'intercanvi d'investigadors entre la Unitat Mixta CEAM-UA i la Universitat Pontifícia de Santiago de Xile. Una col·laboració que ha servit perquè els investigadors de la UA, Jaime Baeza i Víctor Santana, tots dos professors del Departament d'Ecologia, hagen desenvolupat diferents seminaris en els quals han abordat la problemàtica dels incendis a Xile. Trobades amb investigadors i professionals xilens en els quals van servir per a exposar l'experiència que en aquest camp s'ha vingut desenvolupant a la Comunitat Valenciana en els últims anys.

Aquest intercanvi respon a una Xarxa d'investigadors entre tots dos organisme finançada per la CONICYT de Xile.

16/07/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Regeneració i restauració del bosc esclerófilo en àrees degradades de la regió tipus mediterrània de Xile central.

Dr. Pablo Becerra, Departament d'Ecosistemes i Medi ambient, Pontifícia Universitat Catòlica de Xile.

DIVENDRES 19/07/19 , 10:30 h. Seminari d'Ecologia . Fac. Ciències II

La xarrada descriu resultats d'estudis observacionals i experimentals desenvolupats en els últims 5 anys, enfocats a avaluar el rol del clima, interaccions entre plantes, i herbivoría en la regeneració natural de la vegetació, així com resultats d'experiments de reforestació en els quals s'avaluen tècniques de sombramiento, reg i esmenes de sòl en l'establiment d'espècies llenyoses en àrees degradades i incendiades de la regió tipus Mediterrània de Xile central

09/07/2019
Beques doctorat Medi ambient F. Tatiana Pérez de Guzmán el Bo

La Fundació Tatiana Pérez de Guzmán el Bé té entre les seues finalitats principals el suport a la formació superior i la recerca multidisciplinària. Entre les seues línies prioritàries s'inclou la formació i recerca mediambiental, que permetrà conèixer millor l'entorn natural per a gestionar-ho de manera més integral i sostenible. En compliment de la seua missió, la fundació convoca 4 beques/contractes predoctorales en Medi ambient per a joves investigadors espanyols que vagen a realitzar la seua tesi doctoral en un programa de doctorat acreditat oficialment a Espanya.

04/07/2019
L'Ecologia de la UA entra per primera vegada en el Rànquing Acadèmic de les Universitats del Món

L'Ecologia de la UA entra per primera vegada en el Rànquing Acadèmic de les Universitats del Món (ARWU-FIELD) 2018, conegut com a Rànquing de Shanghái, en la seua classificació per camps del coneixement.

La Universitat d'Alacant s'incorpora per primera vegada a les millors del món en els camps de l'Ecologia entrant enguany en la classificació, amb les posició 401-500 (28,5 punts), sent les primeres posicions mundials per a les universitats de Montpeller (1), Oxford (2) i Davis (3).

Més informació

14/05/2019
Convocatòria de contractes predoctorales

Es busca un/a candidat/a per a participar en la convocatòria de contractes predoctorales per a formació de personal investigador del programa FPI-UAM1.

El treball que es desenvoluparà durant la tesi doctoral s'emmarca en la fase final del projecte d'elaboració de l'Atles d'Aus en Època Reproductora liderat per SEU/BirdLife2. En aquest projecte s'ha arreplegat informació estandarditzada sobre la distribució i abundància de les espècies d'aus en època reproductora des de 2014, en el major esforç de ciència ciutadana que s'ha fet fins ara a Espanya. La tesi doctoral contribuirà primer a estimar la grandària poblacional i la distribució actual de les espècies d'aus. Després s'abordarà l'anàlisi dels estats de conservació de les aus i de la distribució dels diferents components de la beta-diversitat en relació amb condicionants ambientals, geogràfics i d'activitat humana. La tesi, a més, haurà de dissenyar i posar a punt metodologies de comparació amb iniciatives anteriors.

La tesi doctoral es realitzarà en el programa de doctorat de la Universitat Autònoma de Madrid, sota la codirección de Javier Seoane Pinilla (Centre de Recerca en Biodiversitat i Canvi Global, CIBC-UAM3) i d'Antonio Román Muñoz Gallego (grup de Biogeografia, Diversitat i Conservació del departament de Biologia Animal, Universitat de Màlaga4). A més, es col·laborarà amb Raimundo Real (grup de Biogeografia, Diversitat i Conservació del departament de Biologia Animal, Universitat de Màlaga5), Javier Bustamante Díaz (Estació Biològica de Doñana, EBD-CSIC6) i amb Juan Carlos del Moral (Coordinador de Ciència Ciutadana, SEU/BirdLife7).

Requisits: el/la candidat/a haurà d'haver obtingut la seua titulació des de l'1 de gener de 2014 (detalls i excepcions en l'apartat 4.2 de la convocatòria8) i matricular-se en el programa de doctorat UAM 2019-2020. A més, haurà de tenir un expedient excel·lent doncs el principal criteri d'avaluació del programa FPI-UAM és la nota mitjana8 i de forma més secundària l'experiència en recerca9. Cerquem un/a candidat/a motivat/a amb una actitud positiva i iniciativa que facilite el treball en equip i valorarem els seus coneixements en ornitologia, llenguatge R i SIG.

Si estàs interessat, per favor, envia el teu CV i una carta d'expressió d'interès a Javier Seoane ([email protected]) abans del 23 de maig de 2019.

[1] https://tinyurl.com/fpiuam2019 (in Spanish)

[3] http://www.seguimientodeaves.org/atlasrep/index11.php

[3] http://teguam.es/miembros/javier-seoane/

[4] https://www.uma.es/departamento-de-biologia-animal/info/105940/antonio-roman-munoz-gallego/

[5] https://www.uma.es/departamento-de-biologia-animal/info/64604/raimundo-real-gimenez/

[6] http://web.ebd.csic.es/website1/zesp/sede Central/LabSIG.aspx

[7] https://www.seo.org/equipo/

[8] La convocatòria, on s'especifiquen els requisits i el procediment d'avaluació dels sol·licitants es pot trobar en / The call, with details of candidate requirements and evaluation criteria may be found in: https://www.uam.es/uam/documento/1446738723082/contratos_fpi-uam_2019vaprobadaporcgsigned.pdf?blobheader=application/pdf (in Spanish).

[9] La resolució de concessió de les FPI-UAM de 2018 (octubre de 2018) inclou les notes mitjanes ponderades i altres elements de valoració dels currícula / The decision for the 2018 call (in October) includes average grades of selected CV (in Spanish): https://www.uam.es/uam/documento/1446770642392/relacion_definitiva_concesion_fpi-uam2018.pdf?blobheader=application/pdf

08/05/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
Wood research between ecology and cultural history

Dr. KatarinaCufar, Biotechnical Faculty, Department of Wood Science, University of Ljubljana

Dimarts 14/05/19 , 12 h.

Seminari d'Ecologia . Fac. Ciències II

30/04/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
ESTAT DE LA RESTAURACIÓ ECOLÒGICA A EUROPA
Dr. JORDI CORTINA SEGARRA, DEPARTAMENT D'ECOLÓGIA, UNIVERSITAT D'ALACANT,
ISMAEL GARCÍA SÁNCHEZ, DEPARTAMENT D'ECOLÓGIA, UNIVERSITAT D'ALACANT.
DIMARTS, 7 DE MAIG DE 2019
AULA DEL SEMINARI D'ECOLOGIA
11/04/2019
Eleccions Director Departament 2019
Proclamació definitiva de Candidat Electe
Finalitzat el procés electoral queda proclamat definitivament com a director de departament D. Andreu Bonet Jornet
La comissió electoral
03/04/2019
La biodiversitat vegetal és clau per a mantenir la fertilitat i productivitat dels ecosistemes àrids, conclou l'estudi realitzat per la UA, el CSIC, la URJC i l'INRA

La recerca mostra la importància de les espècies menys abundants i la seua història evolutiva

Aquesta és la primera vegada que s'estudia en conjunt la diversitat evolutiva, la diversitat de trets funcionals i la diversitat taxonómica

El treball s'ha centrat en 123 ecosistemes àrids i semiáridos distribuïts per tot el planeta

02/04/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Dinàmica de matèria orgànica, clorofil·la i macronutrientes en planicies de marea coberta per mates microbianes

PONENT: Dra. Eleonora Fernández. Becària Postdoctoral i docent. Universitat Nacional del Sud (Badia Blanca, Bs. As. Argentina)

DATA: Dijous 11/04/2019 a les 12:30h

LLOC: Seminari d'Ecologia, 1a planta

15/03/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
TÍTOL: Avaluació i monitoreo de la degradació de terres a escala nacional i subnacional a Argentina

Dr. María Cecilia Rubio, IADIZA-CONICET (Mendoza, Argentina)

Dilluns 25/03/2019, Seminari del Departament d'Ecologia

14/03/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Estudis a llarg termini, una eina més enllà de la demografia: Tortuga mora en el sud-est ibèric.

PONENT: Dr. Roberto Rodríguez. Investigador postdoctoral. Departament d'Ecologia, Universitat d'Alacant

DATA: Dilluns 25/03/2019 a les 11:00h

LLOC: Seminari d'Ecologia, 1a planta

06/03/2019
Dècada de la Restauració Ecològica
El divendres passat 1/03/2019 ONU ha declarat la dècada 2021-2030, com la dècada de la restauració ecològica. La Universitat d'Alacant ha desenvolupat recerca teòrica i aplicada de primera línia en aquesta disciplina des de fa més de dues dècades i té programes de Màster i Doctorat que hi estan que hi estan orientats, per la qual cosa ens resulta particularment grata aquesta notícia. A més, UA organitzarà el pròxim congrés europeu de restauració (SERE Setembre 2020). Esperem que servisca per a potenciar la restauració a Espanya i en el món, i d'aquesta manera protegir la biodiversitat, millorar la provisió de serveis ecosistémicos i la qualitat de vida, i de pas, millorar la qualitat dels projectes de restauració i consolidar aquest sector professional.
28/02/2019
FRAGILITATS - 1r CICLE D'ART I MEDI AMBIENT
XARRADA: La restauració ecològica de serveis culturals en un paisatge semiarido.

Jordi Cortina i Elysa Silva

12 d'abril a les 19:30 h.

Museu d'Aigües d'Alacant. Plaza Arquitecte Miguel López.Alacant.

 

01/02/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Understanding the processes shaping the structure of vertebrate animal communities

PONENT: Dr. Esther Sebastián. Investigadora postdoctoral Universitat Miguel Hernández

DATA: Divendres 15/02/2019 a les 12:30h

LLOC: Sala Alfredo Orts, edifici d'Òptica

18/01/2019
CURS %o201CCÓMO MILLORAR EN L'ESCRIPTURA D'ARTICLES CIENTÍFICS%o201D

Dirigit a joves científics que estiguen realitzant una recerca pre- o postdoctoral i que estiguen interessats a millorar la seua estratègia d'escriptura científica incorporant tècniques de relaxació i ioga, alhora que desenvolupar un esborrany d'article científic. El curs serà impartit en anglès.

Curs de 30 hores i 3 ECTS
Dates: 13-15 Febrer 2019
Lloc: Campus Sant Vicent del Raspeig, Universitat d'Alacant
Preu: 150 %u20AC (75%u20AC per a estudiants del programa de doctorat del CIBIO)

16/01/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Efectes de la fragmentació de la selva ennuvolada andina: estudis ecològics a escales de paisatge, comunitat, població i individu.

AUTOR: Carlos García Nuñez, Institut de Ciències Ambientals i Ecològiques (ICAE). Facultat de Ciències, Universitat dels Andes (Veneçuela).

DATA: 21 de Gener a les 16:00h

LLOC: Seminari d'Ecologia de la Universitat d'Alacant

15/01/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Olivares Vius: Una estratègia per a la restauració i conservació de la biodiversitat en agrosistemas

PONENT: José Eugenio Gutierrez Ureña, Coordinador del Projecte LIFE Olivares Vius GEOLIT, Parc Científic i Tecnològic.

DATA:Dimecres 23/01/2019, 12:30 h.

LLOC: Aula 12 Taller d'Imatge de la Universitat d'Alacant

14/01/2019
DOEACT_ UA - CONVERTEIX EN REALITAT LA TEUA IDEA DE NEGOCI

Volem informar-vos d'una nova edició de DOEACT_UA per als pròxims 30
de gener al 2 de febrer. Enguany tenim interessants novetats en les
jornades, tant en els tallers com en els premis que de segur
contribuiran a millorar les vostres competències emprenedores.

Enllaç amb tota la informació:http://www.sirho.es/doeact_ua-convierte-
realitat-idea-negoci/


Enllaç per a les inscripcions:https://web.ua.es/es/centro-
ocupació/emprendimiento/programa-desenvolupe-de-idees/doeactua/doeactua.html

DOEACT_UA és un programa de trobada i retrobaments; on coneixereu gent
interessant amb  inquietuds semblants o diferents inquietuds, aprenent en un entorn
col·laboratiu amb uns mentors excepcionals, i poder passar un cap de setmana
intens i diferent ple de noves experiències.

Tenim ganes de conèixer els vostres projectes i per què no, que arriben a
convertir-se en realitat. #EsElMomento #EsTuMomento

El nostre objectiu últim és aconseguir crear una comunitat d'emprenedors,
persones amb inquietuds, ganes de fer coses, de canviar-les,
transformar-les i compartir-les, i eixes persones sou vosaltres, perquè l'any
passat iniciem un camí que volem seguir fent junts.

#JuntosAvanzamos

No dubteu a compartir l'experiència amb vuestr@s amig@s.

També podeu trobar continguts interessants en les nostres xarxes socials:


Facebook:https://www.facebook.com/ideactua/


Twitter: @Ideactua


Us esperem!!!

14/01/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Interaccions entre plantes mesurades per un ús diferencial dels recursos

PONENT: Dra. Alicia Montesinos, Investigadora Juan de la Cierva, Centre de Recerca sobre Desertificació (València)

DATA: Divendres 18/01/2019 a les 13:30 h.

LLOC: Aula 12, Edifici Taller d'Imatge.

10/01/2019
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Els sírfidos (Diptera: Sirphidae) com a bioindicadors: Syrph the Net i les seues aplicacions.

PONENT: Antonio R. Ricarte Sabater, Investigador distingit del CIBIO

DATA:14/01/2019 a les 17:00h.

LLOC: Seminari del Departament d'Ecologia

10/01/2019
Land 2019 Travel Awards

Dear Colleague,

We recently invited you to participate in the competition for two Travel Awards for postdoctoral fellows and PhD students in the area of land systems science to attend a conference of their choice in 2019. The applications will be assessed by an Evaluation Committee chaired by the Editor-in-Chief of Land: Prof. Andrew Millington.

Candidates' Requirements:

  • Applicants must be postdoctoral fellows or PhD students involved in land systems science;
  • Applicants will attend an international conference in 2019 to present their research (oral presentation or poster);
  • Applicants need to submit the following documents:
    1. An abstract of their work (500 words);
    2. A short CV with complete list of publications;
    3. The conference you pla to attend and the oral or poster abstract that will be presented;
    4. A letter of recommendation from a supervisor or PI (Principal Investigator). The supervisor or PI should sign and confirm that the applicant fulfills requirements;

The Award will consist of 800 (Swiss Francs) each.

Please send the applications here by 15 January 2019. The winner will be announced in Land by 1 March 2019.

Kind regards,

Land Editorial Office

03/12/2018
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
La neutralitat en la degradació de terres: un nou marc per a planificar la restauració ecològica i la seua contribució al desenvolupament sostenible.
Dr. Víctor Castillo, Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura. Consell Superior de Recerques Científiques. (Múrcia)

Dijous 13/12/18 , 12:30 h. Aula 12, Edifici Taller d'Imatge.

27/11/2018
La UA estudia com millorar la gestió forestal perquè els boscos oferisquen múltiples serveis ecosistémicos

Alacant. Dijous, 22 de novembre de 2018

Els boscos aporten beneficis o serveis ecosistémicos molt variats. La producció de fusta és el més evident, però ofereixen així mateix un lloc per a gaudir de la naturalesa, regulen el clima local i emmagatzemen molt carboni. La gestió forestal, no obstant açò, s'ha centrat generalment a maximitzar solament alguns d'aquests beneficis, especialment la producció de fusta. A fi d'analitzar com millorar la gestió forestal perquè els boscos oferisquen múltiples serveis, la Universitat de Berna, juntament amb experts de la Universitat d'Alacant i centres de recerca a Alemanya, Suïssa i Àustria han mesurat l'efecte d'una sèrie de característiques forestals sobre catorze serveis ecosistémicos de boscos centreeuropeus.

L'objectiu principal de la gestió forestal consisteix normalment a produir molta fusta, la qual cosa a Europa ha implicat la creació de plantacions uniformes de determinades espècies amb valor econòmic, en les quals tots els arbres tenen la mateixa edat. No obstant açò, encara que poden produir quantitats elevades de fusta, aquests boscos no ofereixen molts més beneficis. (més, si bé hi ha casos en què la gestió forestal està dirigida a altres finalitats, com la conservació d'hàbitats o l'oci, aquesta gestió també se centra amb prou faenes en uns beneficis concrets, i encara no és clar quin tipus de gestió forestal reporta una gran diversitat de beneficis), explica la doctora de la Universitat de Berna, María Felipe Lucia, capdavantera d'aquest estudi.

La recerca ha analitzat tot un seguit d'atributs forestals, com el nombre d'espècies d'arbres i arbustos que contenia el bosc, la variabilitat de la seua estructura i edat. Després d'identificar quins d'aquests atributs potenciaven uns serveis concrets, els experts han demostrat que els boscos amb arbres madurs, moltes espècies d'arbustos diferents i una estructura heterogènia, amb buits en el dosel, són els millors per a oferir un ampli ventall de serveis.

Aquest treball presenta implicacions de gestió pràctiques per als silvicultors, responsables de la gestió dels boscos o muntanyes forestals. Hem pogut demostrar, explica María Felipe Lucia, que els boscos diversos i madurs són generalment els millors, encara que també hi ha determinats serveis per als quals els boscos més adequats són les fagedes denses. Per tant, la gestió forestal ha de centrar-se en atributs forestals específics per a impulsar determinats serveis.

Un altre dels aspectes estudiats ha sigut la relació entre diversos serveis forestals. "Per a gestionar boscos i que aquests oferisquen molts serveis hem de saber com reduir els compromisos entre ells, i en aquest estudi s'empra un nou enfocament amb vista a identificar alguns dels factors responsables", afig la investigadora de la Universitat de Berna. És possible que determinats compromisos entre serveis siguen inevitables, perquè hi ha serveis que es maximitzen en boscos oberts, mentre que uns altres solament poden proporcionar-los plantacions amb un dosel bastant dens i tancat.

Per la seua banda, l'investigador del Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant, Santiago Soliveres Codina, explica que els nostres resultats demostren que potenciar determinats atributs forestals és positiu per a molts serveis, però no hi ha cap tipus de bosc capaç d'oferir tots els que podríem desitjar. Així doncs, la millor opció probablement siga un sistema de gestió mixta en què es dissenyen diversos paisatges forestals que continguen una combinació de seccions amb diferents atributs

Per a adaptar aquest estudi a la nostra regió, afig l'investigador de la UA, convindria investigar els tipus de boscos més estesos en el sud-est ibèric: les pinedes i encinares; i afegir a la serveis ecosistémicos de crucial importància en el Mediterrani, com són la reducció del risc d'incendis o l'adaptació a les condicions més seques esperades amb el canvi climàtic.

L'estudi, titulat Multiple forest attributes underpin the supply of multiple ecosystem services, ha sigut publicat en la prestigiosa revista Nature Communications.

 

26/11/2018
CONVOCATÒRIA PROCESSE SELECTIU CSIC

Resolució de 7 de novembre de 2018, de la Sotssecretaria, per la qual es convoca procés selectiu per a ingrés, pel sistema general d'accés lliure, en l'Escala d'Ajudants de Recerca dels Organismes Públics de Recerca (OEP/2017).

20/11/2018
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Understanding long-term drivers of ecosystem complexity to advance restoration

PONENT: Dr. David Moreno Mateos, Investigador Ikerbasque, Centre basc per al canvi climàtic (Bilbao)

DATA: Dimarts 27/11/18 , 12:30 h.

LLOC: Aula 12, Edifici Taller d'Imatge. Localització

15/11/2018
Investigadors de la UA se sumen a la lluita contra dues espècies exòtiques d'escarabat que envaeixen zones de l'àrea mediterrània

Perforen túnels en arbres i arbustos joves causant el secatge i la mort de branques i fins i tot de la totalitat de l'arbre

A través del projecte SAMFIX, cofinançat per la Comissió Europea, Espanya, Itàlia i França pretenen protegir més de 42.100 hectàrees de bosc incloses en Xarxa Natura 2000

15/11/2018
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
Valoració i seguiment de la maduresa ecològica mitjançant geomática

Dr. Gabriel del Barri, Grup de desertificació i geo-ecologia, Estació experimental de zones àrides (EEZA-CSIC, Almeria)

Divendres 23/11/18 , 12:30 h. Aula 12, Edifici Taller d'Imatge.

06/11/2018
BASES ECOLÒGIQUES PER A l'ESTRATÈGIA ESPANYOLA D'INFRAESTRUCTURA VERDA

S'acaben de publicar les bases ecològiques per a l'Estratègia Espanyola d'Infraestructura Verda, Connectivitat i Restauració. En ella han participat investigadors del Departament d'Ecologia i IMEM, així com professors del Màster Gestió i Restauració del Medi Natural

05/11/2018
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: UNDERSTANDING BIOMASS DYNAMICS IN DRYLANDS

PONENT: Jonathan Jeroen Beekman. University of Amsterdam

DATA: 05/11/2018, 15:00 h.

LLOC: Seminari d'Ecologia

23/10/2018
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Atributs biòtics i funcionament dels ecosistemes àrids: implicacions per a la seua restauració en un clima cada vegada més àrid.

PONENT: Fernando T. Maestre Gil, Departament de Biologia i Geologia, Física i Química Inorgànica. Universitat Rei Juan Carlos (Móstoles, Espanya).

DATA: 31/10/2018 a les 14:30 h.

LLOC: Sala de Graus Alfredo Orts / Òptica

16/10/2018
OFERISQUES DE FEINA DE LA XCT

La Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) convoquen 3 llocs de treball per a menors de 30 anys. A continuació trobareu els detalls de cada oferta de feina:

 

OFERISQUES DE FEINA DE LA XCT


Suport en la gestió i administració d'una entitat sense ànim de lucre
REF: Administració XCT
Per a més informació consulteu l'ofereix detallada.

Suport tècnic en custòdia del territori
REF: Tècnic XCT
Per a més informació consulteu l'ofereix detallada.


OFERTA DE FEINA DE LA XVAC

Suport en la comunicació i organització de projectes de voluntariat ambiental
REF: Comunicació XVAC
Per a més informació consulteu l'ofereix detallada.



Condicions laborals
En tots els casos s'ofereix un contracte de pràctiques per sis mesos, amb inici a finals d'octubre de 2018 i finalització a finals de maig de 2019. Retribució salarial: 1.400 euos bruts mensuals.

Els currículums que rebem seran tractats amb estricta confidencialitat. Tant si opteu per una oferta de la XCT com per a una oferta de la XVAC envieu el vostre currículum a [email protected] adjuntant, si voleu, una carta de presentació.


IMPORTANT: indiqueu en l'assumpte del correu electrónic la referència de l'oferte de feina a la qual opteu.

Data límit per rebre CV's: 22 d'octubre del 2018

18/09/2018
LECTURA DE TESI DOCTORAL LLUNA MORCILLO JULIÀ

TÍTOL: "Plant-plant interactions: biotic and abiotic control factors, impacts on productivity, and applications to conservation and restoration".

DIRECTOR/A: Dra. Susana Baustista Aguilar.

DATA DE LECTURA: 20-09-2018

LLOC: Saló d'actes de l'edifici Germà Bernàcer.

HORA: 10.00 h

14/09/2018
AEI - ofereix contracte predoctoral FPI ecologia, biodiversitat i domesticació
Es busca una persona interessada a realitzar la tesi doctoral en el camp de l'ecologia evolutiva i funcional de la domesticació en plantes, utilitzant també mètodes i aproximacions de l'ecologia d'ecosistemes i l'ecologia microbiana. El candidat treballarà a l'empara d'un contracte predoctoral FPI de l'Agència Estatal de Recerca (AEI), la convocatòria de la qual es farà pública pròximament. És previsible que el candidat s'incorpore al llarg del primer semestre de 2019, encara que dependrà dels terminis d'obertura i resolució de la convocatòria per part de l'AEI. El contracte FPI està associat al projecte CGL2017-83855-R (Biodiversity effects in agriculture: crop evolution, crop diversification, and ecosystem services).

Els candidats interessats, que tinguen un perfil adequat i amb clara motivació per la recerca, han d'escriure a [email protected] i a [email protected], incloent-hi el seu CV, una carta de motivació, i, si és el cas, cartes de referència o contactes d'investigadors amb els quals hagen treballat prèviament.
11/07/2018
BECA POST DOCTORAL A BRASIL I XILE

Informació sobre postdoctoral per a treballar per 2 anys temes de serveis ecosistemicos a Brasil. Açò és part d'un projecte Newton-Picar-te entre UK i Xile.

04/07/2018
LECTURA DE TESI DOCTORAL

TÍTOL: ECOLOGIA I CONSERVACIÓ DE LA IGUANA (Cyclura nubila nubila) A CUBA.

AUTOR: AMNERYS GONZÁLEZ ROSSELL

DATA: 6 DE JULIO DE 2018, A les 11:30 H.

LLOC: SALA DE JUNTES DE LA FACULTAT DE CIÈNCIES.

03/07/2018
Celebració JORNADES 2018 Programa de Doctorat en Conservació i Restauració d'Ecosistemes

DATA: Dimecres 4 de juliol de 2018

LLOC: Sala de Juntes (Codi SIGUA 0007P1005)

Facultat de Ciències

20/06/2018
Premis de Recerca Cátedrá AQUAE 2018

El passat 22 de maig es va celebrar el VII Seminari de la Càtedra AQUAE, en el qual es van convocar els Premis de Recerca Càtedra AQUAE 2018, que premien les millors Tesis Doctorals, TFMs i TFGs sobre economia de l'aigua.

Els treballs han d'haver sigut defensats dins dels tres anys anteriors a aquesta convocatòria i han d'estar relacionats amb l'aigua en el seu àmbit econòmic i social, podent haver sigut abordats des de qualsevol disciplina.

El premis està dotat amb 3.000%u20AC per a la Tesi Doctoral guanyadora i 1.500%u20AC per a l'Accésit, i amb 1.000%u20AC per als TFG i TFM guanyadors del Primer premi i 500%u20AC per als guanyadors de l'Accésit.

El termini per a presentar les sol·licituds finalitza el 15 de juliol en el cas de les Tesis Doctorals i el 28 de setembre per als TFG i TFM.

Per a més informació sobre la convocatòria, consultar les bases i el formulari d'inscripció en:

http://blogs.uned.es/catedra-aquae/noticias/convocatoria-premios-investigacion-2018-tfg-tfm-y-tesis-de-la-catedra-aquae/

Davant qualsevol dubte o consulta, contacta'ns en:

[email protected]

07/06/2018
Oferta Treballe Projecte Life TECMINE GVA

Ref.: EXP- 10/18: OFERTA D'OCUPACIÓ. Llicenciatura/Grau en Biologia, Ciències Ambientals, o Enginyeria Forestal.

Contractació d'un/a Col·laborador/a de Recerca per al Programa de Recerca Forestal, dins del projecte finançat per la Comissió Europea, denominat LIFE TECMINE (LIFE16 ENV/ÉS/000159).

Bases de l'oferta: 

Termini de presentació: a les 15 hores del 27 de juny de 2018

 

Les tasques previstes s'emmarquen en el desenvolupament de l'estratègia i pla de restauració forestal d'una zona minera en la comarca del Racó d'Ademús (Comunitat Valenciana), seguiment de les labors en camp i la seua avaluació posterior en el marc del projecte LIFE que finança aquesta contractació.

Es busca un/a candidat/a motivat/a en l'àrea de restauració ecològica d'ambients degradats, preferiblement amb certa experiència en el camp de la restauració de mineria o similars, i amb coneixements de flora autòctona i ecologia d'ecosistemes mediterranis.

 

 

 

29/05/2018
Beca OCDE
Beca per a la realització d'unes Pràctiques en l'OCDE, a París, en el marc del Water Governance Programme, impulsat per la OCDE.

 

 

El candidat seleccionat donarà suport a l'adreça del Water Governance Programme i al seu equip, duent a terme tasques de recerca, redacció d'informes, anàlisis de dades, comunicació i organització d'esdeveniments en l'àrea de gobernanza de l'aigua i desenvolupament sostenible.

 

Els sol·licitants hauran de tenir un especial interès en temes d'aigua i gobernanza, tenir un excel·lent nivell d'anglès oral i escrit, estar matriculats en una Universitat, preferiblement en estudis de Doctorat o Màster en l'àmbit de l'economia, polítiques públiques, ciències socials o altres disciplines relacionades.

 

Per a més informació sobre la convocatòria, consultar les bases en: http://blogs.uned.es/catedra-aquae/noticias/convocatoria-beca-practicas-ocde/

 

Davant qualsevol dubte o consulta, contacta'ns en [email protected]

 

 

17/05/2018
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA
Restauració de fons marins afectats per contaminació orgànica i comprenent els esdeveniments climàtics extrems per a ajudar a la gestió dels ecosistemes.

Dr. Carlos Sanz-Lázaro. Departament d'Ecologia Universitat d'Alacant

Divendres 18/05/18 , 12 h. Aula 12 Edifici Taller d'Imatge

Aquesta retransmissió podrà ser seguida des de l'enllaç general a la sala: http://vertice.cpd.ua.es/aula12
També podrà ser seguida des de l'enllaç a aquest directe específic: http://vertice.cpd.ua.es/192465
Aquesta retransmissió no serà gravada.
11/05/2018
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ

TÍTOL: Dendrochronology techniques applied to ecology: seminar and subsequent discussion with master and doctorate students

PONENT: Dr. Katarina Cufar Màster MGRMN, University of Ljubljana. Department of Wood Science

DATA: Dilluns 14/05/2018, a les 12.00 h

LLOC: Aula 12, Edifici Taller d'Imatge

Aquesta retransmissió podrà ser seguida des de l'enllaç general a la sala http://vertice.cpd.ua.es/aula12

També podrà ser seguida des de l'enllaç a aquest directe específic:  http://vertice.cpd.ua.es/192464

15/02/2018
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
TÍTOL: Maneig agroecológico en una sabana ben drenada de Veneçuela i el seu efecte en la macrofauna edàfica.

PONENT: Jimmy Morales, Màster MGRMN, Universitat d'Alacant

DATA: Dilluns 19/02/2018, a les 13.00 h

LLOC: Aula 12, Edifici Taller d'Imatge

Aquesta retransmissió es podrà seguir des de l'enllaç general a la sala: http://vertice.cpd.ua.es/aula12
També podrà ser seguida des de l'enllaç a aquest directe específic: http://vertice.cpd.ua.es/189925

14/02/2018
Aigües d'Alacant i SEU-Alacant se sumen a un projecte de recerca de la UA sobre aus migratòries en l'Illa de Tabarca

Actualitat Universitària UA

Alacant. Dimarts, 13 de febrer de 2018

Amb l'objecte d'analitzar l'ecologia de les aus, Universitat d'Alacant, Aigües Municipalizadas d'Alacant i la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEU-Alacant) han subscrit, aquest mateix matí, un conveni de col·laboració per a dur a terme el projecte de recerca "Viatgers a través del Mediterrani: l'estudi de la migració de les aus en l'Illa de Tabarca".

La signatura ha comptat amb la vicerectora Recerca i Transferència del Coneixement de la UA, Amparo Navarro; el director General d'Aigües Municipalizadas Alacant, Francisco Javier Bartual; i el coordinador de SEU-Alacant, Antonio Bañuls. A més, han assistit l'investigador responsable de la coordinació i execució del projecte en la UA, Germán López, del Departament d'Ecologia; la directora de Desenvolupament Sostenible d'Aigües Municipalizadas Alacant, Amelia Navarro; i, per part del Servei de Gestió de la Recerca i Transferència de Tecnologia (SGITT-OTRI) de la UA, el seu director adjunt, Víctor López, i la tècnica de Transferència, M. Dolores Rosillo.

13/02/2018
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
TÍTOL: RESTAURACIÓ DE FUNCIONS ECOSISTÉMICAS EN ÀREES AFECTADES PER RESIDUS DE MINERIA METÀL·LICA.

PONENT: Dr. José Antonio Navarro Cano. Centre de Recerques sobre Desertificació CIDE (CSIC-UV-GV), Montcada (València)

DATA: Divendres 16/02/2018

LLOC: Aula 12, Edifici Taller d'Imatge

29/01/2018
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
Assemblatge de comunitats i funcionament dels ecosistemes sota la influència del canvi global.

Dr. Santiago Soliveres Codina, Investigador RyC del Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant

Dimarts dia 06/02/2018 a les 16:00 en el Saló de Graus de la Facultat de Dret.

Accés a l'enllaç de video en directe: https://si.ua.es/es/videostreaming/derecho.html

 

26/01/2018
El Departament d'Ecologia col·labora un any més amb el programa "Veuen a fer pràctiques a la Universitat"

 Un total de 52 centres de tota la província han participat en el programa dirigit a l'alumnat de 4t d'ESO i de batxillerat "Veuen a fer pràctiques a la Universitat", dirigit per la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant. Una acció celebrada durant el mes de gener que desperta un gran interès, ja que contribueix a la difusió de les ciències i estableix una nova via de contacte per a facilitar el coneixement i enriquiment comú entre la Facultat de Ciències de la UA i els centres d'ensenyament secundari. En aquesta edició de 2018, quasi un centenar de centres han sol·licitat la seua participació pel que s'ha hagut de donar prioritat als quals encara no hagueren assistit amb anterioritat.

En total, 1.390 estudiants han realitzat pràctiques de laboratori relacionades amb disciplines com a Bioquímica; Biotecnologia; Ciències del Mar; Microbiologia; Òptica i Optometria; Química Analítica; Química Orgànica; o Òptica, Farmacologia i Anatomia. Però, a més, han descobert que la ciència està en cada racó mitjançant pràctiques d'observació com a ¿Quantes tórtores hi ha en el campus de la UA?: un model de la recerca sobre la fauna silvestreFent fotosíntesi a l'ombra del veí: convivència entre plantes i productivitat, coordinades pel Departament d'Ecologia de la UA.

21/12/2017
Contracte predoctoral FPU Tesi Doctoral
Cerquem candidats/as per a sol·licitar un contracte predoctoral (FPU) per a realitzar Tesi Doctoral sobre:
Planificació de la restauració ecològica a escala de paisatge: relacions cost:efectivitat d'accions de restauració.
La recerca es realitzarà en el marc del projecte finançat pel Pla Nacional de R+D 'Eines per a la planificació territorial de la restauració a la Comunitat Valenciana', en col·laboració amb un grup de recerca multidisciplinària que inclou ecólogos, sociòlegs i economistes. Programa de Doctorat Conservació i Restauració d'Ecosistemes de la Universitat d'Alacant.
Els sol·licitants hauran de tenir una nota mitjana de l'expedient acadèmic superior a 8 i Màster finalitzat o que finalitze en el present curs acadèmic.
Interessats/as poden contactar per email enviant una breu carta de presentació, Curriculum Vitae i expedient acadèmic a: Jordi Cortina ([email protected])
05/12/2017
PROCLAMACIÓ DEFINITVA DE CANDIDATS ELECTES
 
Considerant que s'ha presentat un nombre de candidatures igual o inferior al nombre de representants a triar, segons l'article 9, apartat 3, del Reglament de Règim Intern del departament d'Ecologia no és necessari realitzar la votació en cap col·lectiu,i es proclama candidats electes els candidats presentats.
 
 
Col·lectiu PDI sense vinculació permanent i personal investigador en formació:
Diana Turrión Serradell
Sonia Vega Rosete
Adrián Maturano Ruiz
 
Col·lectiu Estudiants:
Eduardo Vicente Bartolí
Susana Silvestre Carbonell
 
Col·lectiu PAS
Ramón Ángel Munera Vicente
 
Contra aquesta proclamació es podrà presentar recurs d'alçada davant el rector de la Universitat d'Alacant en el termini d'un mes, explicat a partir de l'endemà de la publicació del present acte.
 
La comissió electoral
 
30/11/2017
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
What ca soil arthropods tell us about the ecosystem health?

Dr. Fernando Meloni; Department of Physics Universidade de São Paulo, Ribeirao Preto, SP Investigador convidat (VITC de la UA)

Dimarts 05/12/17 , 15:00 h.

Seminari d'Ecologia, Dept. Ecologia. 0007P1033

27/11/2017
PROCLAMACIÓ PROVISIONAL DE CANDIDATS

 

Finalitzat el termini de presentació de candidatures per a la renovació de la part electiva del consell del Departament d'Ecologia s'han rebut les següents candidatures que queden proclamades provisionalment per indicació del President de la Comissió Electoral:

 

Col·lectiu: Personal docent i investigador sense vinculació permanent i el personal investigador en formació

Diana Turrión Serradell

Sonia Vega Rosete

Adrián Maturano Ruiz

 

Col·lectiu: Estudiants

Eduardo Vicente Bartolí

Susana Silvestre Carbonell

 

Col·lectiu: Personal d'Administració i Serveis

Ramón Ángel Munera Vicente

 

Eleccions parcials 2017

20/11/2017
Ampliació termini presentació candidatures i Modificació Calendari Electoral

S'ha aprovat en Consell de Departament celebrat el 20/11/17, l'ampliació del termini de presentació de candidatures fins al dia 22/11/17 i s'ha modificat en conseqüència la resta del calendari electoral que pot ser consultat ací.

Eleccions parcials 2017

20/11/2017
Concurs Plaza PDI contractació laboral curs 2017-18

COMISSIÓ DE SELECCIÓ NÚM: 62

PLAZA: DC01753

CATEGORIA: PROFESSOR/A ASSOCIAT/A (LOU)

ÀREA DE CONEIXEMENT: ECOLOGIA

DEPARTAMENT: ECOLOGIA

ACTIVITAT: COL·LABORAR EN LES TASQUES DOCENTS QUE LI ASSIGNE EL DEPARTAMENT. HORARI DE MATÍ I VESPRADA

DEDICACIÓ: TEMPS PARCIAL DE 8 HORES (LOU)

DURADA: FINS A la FI DEL CURS ACADÈMIC

CENTRE: FACULTEU CIÈNCIES

REQUISIT LINGÜÍSTIC: CONEIXEMENT DE VALENCIÀ A NIVELL C1 I D'INGLÉS A NIVELL B2

Més informació en el següent enllaç:

https://ssyf.ua.es/es/accesopdi/contratacion-temporal/2017/16-noviembre/convocatoria-de-profesores-contratados-temporales-dogv-16-11-17.html

10/11/2017
SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
The Brazilian savannah (Tancat): importance, threats, and management

Prof. Vânia R. Pivello, Departament d'Ecologia, Institut de Biociências, Universidade de São Paulo, SP

Investigadora sènior convidada (VITC de la UA).
Dilluns 13/11/17 , 15:00 h. Seminari d'Ecologia, dept. Ecologia. 0007P1033

09/11/2017
Oferta de treball en la Fundació Internacional per a la Restauració d'Ecosistemes

La Fundació Internacional per a la Restauració d'Ecosistemes ha obert un procés de selecció per a contractar dues persones dins del projecte Sustentant-nos, que cerca formar a agricultors en diversos temes vinculats a una producció més sostenible amb la biodiversitat. Per a més informació de l'oferta consultar el pdf adjunt.

Si necessiteu més informació contacten amb l'e-mail [email protected].

 

06/11/2017
Eleccions Parcials 2017 Consell Departament
Col·lectius:

- Pdi sense vinculació permanent (no doctor), i personal investigador en formació

- Personal d'Administració i Serveis

- Estudiants

 

Per a consultes del Cens per NIF pichar ací

Calendari electoral per a la renovació de la part electiva del consell del Departament d'Ecologia

 

Publicació del cens electoral definitiu i termini de presentació de candidatures

A data 15/11/2017, transcorregut el termini per a presentació de reclamacions contra el cens provisional, aquest passa a ser definitiu, amb l'única excepció que s'indica a continuació.

Adrian Maturano Ruiz queda adscrit al col·lectiu del cens electoral "Personal docent i investigador sense vinculació permanent i el personal investigador en formació" a l'efecte d'aquest procés electoral. Aquest canvi va ser sol·licitat per l'interessat a la comissió electoral.

Pot seguir consultant-se en el mateix enllaç en la web del departament i estarà disponible en la Secretaria del Departament d'Ecologia.

El termini de presentació candidatures comprèn des del 16 al 21 de novembre. Les candidatures hauran de presentar-se usant aquest formulari en el Registre General de la Universitat o en les oficines auxiliars, situades en les Secretaries de Centre i en la Seu d'Alacant.

En exercici de la competència que li atribueix l'article 8.3, apartat c, del Reglament de Règim Intern del departament d'Ecologia i considerant que segons el cens definitiu el nombre de membres nats del Consell de Departament del departament d'Ecologia és de 17, la Comissió Electoral ha determinat el nombre de representants per cada col·lectiu que s'haurà de triar en les eleccions de la part electiva del Consell de Departament. Aquest nombre és el següent:

Col·lectiu Nombre de representants
Personal docent i investigador sense vinculació permanent i el personal investigador en formació 3
Estudiants 3
Personal d'Administració i Serveis 1
30/10/2017
III Jornades Científiques del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja
Programa de les III Jornades Científiques del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja, que tindran lloc del 3 al 5 de novembre en el Parc Natural.
El divendres 3 s'inclou la presentació de la revista Iberis, amb lliurament d'exemplars als assistents.
Si no us heu inscrit, encara sou a temps de fer-ho en
Recordeu que la inscripció és necessària per a emetre els certificats.
28/09/2017
MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL
Amb motiu de la inauguració de l'edició de 2017-18 del Màster Universitari en Gestió i Restauració del Mitjà Natural, i en el marc dels SEMINARIS AVANÇATS EN ECOLOGIA DE LA RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ, el Professor Antonio Gómez Sal, de la UAH impartirà la conferència: 
Avaluació multicriterio en projectes de restauració, bases per a la resiliència i la gestió sostenible.
Dimarts, 10 d'octubre 2017, 15.30 h.
Loc.: Aula 0006P1012, Taller d'Imatge, Edifici PABELLON 6: PREVENCIÓ I SUPORT AUDIOVISUAL, Planta Primera. Universitat d'Alacant. MAPA
Retransmissió en directe: seguir aquest enllaç

 

22/09/2017
CALENDARI LECTURA TFM

 MÀSTER EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

 

Calendari de lectura de Treballs fi de Master.

LLOC: Seminari del Departament d'Ecologia

08/09/2017
TESI DOCTORAL SAMANTHA RUIZ YANETTI

TÍTOL: "Resposta a la sequera d'espècies i comunitats d'ambients contrastats: comparació de balanços hídrics"

DIRECTOR/A: Drs. Juan Bellot Abad i Esteban Chirino Miranda.

DEPARTAMENT: Ecologia

DIPÒSIT: INICI: 19/06/2017 FI: 04/07/2017

DATA DE LECTURA: 13-09-2017

LLOC: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències. Edifici Fase II de Fac. Ciències. https://www.sigua.ua.es/index.html?id=0007p1005

HORA: 10.30 h

29/06/2017
TESI DOCTORAL ANGELA MANRIQUE ALBA

TÍTOL: "Ecohydrological relationships in pine forests in water-scarce environments"

DIRECTOR/A: Dr. Juan Bellot Abad.

DEPARTAMENT: Ecologia

DIPÒSIT: INICI: 08/06/2017 FI: 21/06/2017

DATA DE LECTURA: 18-07-2017

LLOC: AULA  JAUME VICENS VIVES de la Facultat d'Econòmiques

HORA: 10.30 h

17/05/2017
TESI DOCTORAL JUAN MANUEL GARCÍA BACALLAO

TÍTULO: "Caracterización ecológica y aprovechamiento de la Paloma Rabiche (Zenaida macroura) en un agrosistema tropical (Cienfuegos, Cuba)". 

DIRECTOR/A: Dr. Victoriano Peiró Clavell.

DEPARTAMENTO: Ecología

DIPÒSIT: INICI: 18/05/2017 FI: 31/05/2017

FECHA DE LECTURA: 15-06-2017

LUGAR: Jardín Botánico de Cienfuegos (Cuba)

HORA: 10.00 h

08/05/2017
TESI DOCTORAL KLEMEN NOVAK

TÍTOL: "Características de los anillos de crecimiento de Pinus halepensis en el Mediterráneo. Growth characteristics of tree rings in Pinus halepensis in the Mediterranean". 

DIRECTOR/A: Drs. Josep Raventós Bonvehí i Martín de Luis Arrillaga.

DEPARTAMENT: Ecologia

DIPÒSIT: INICI: 04/04/2017 FI: 20/04/2017

DATA DE LECTURA: 15-05-2017

LLOC: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències.

HORA: 10.00 h

30/03/2017
SEMINARI "CARROÑEROS Y SERVICIOS ECOSISTÉMICOS"
 MÀSTER EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

Lloc: Aula de Seminaris. Departament d'Ecologia

Data: Dijous, 6/04/2017

Hora: 16.00 h

Ponent: José Antonio Sánchez Zapata

Departament Biologia Aplicada

Universitat de Miguel Hernández

23/03/2017
CONFERÈNCIA SEMINARI MAGEM

LA FRANJA LITORAL VENETA: ECOLOGÍA DEL PAISAJE DE LA LAGUNA DE VENECIA 

 

PROFESSOR GIANUMBERTO CARAVELLO, PÀDUA UNIVERSITY, FACULTY OF SCIENCES (ITÀLIA)

DATA: 23 de març de 2017, 13:30 h.

LLOC: AULA OP1001. Facultat de Ciències, Aulari d'Òptica.

16/03/2017
SEMINARI "CONSERVACIÓN DE LAS ABEJAS, TÓPICOS Y REALIDAD"
 MÀSTER EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

Lloc: Aula de Seminaris. Departament d'Ecologia

Data: Dimarts, 21/03/2017

Hora: 16.00 h

Ponent: Dra. Pilar de la Rúa Tarín

Departament de Zoologia i Antropologia Física.

Universitat de Múrcia

06/03/2017
SEMINARI "MOSQUITO TIGRE, HISTORIA DE UNA INVASIÓN"
 MÀSTER EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

Lloc: Aula de Seminaris. Departament d'Ecologia

Data: Dilluns, 13/03/2017

Hora: 16.00 h

Ponent: Francisco Collantes Alcaraz

Departament de Zoologia i Antropologia Física.

Universitat de Múrcia

02/03/2017
CONCURS CORREDOR LITORAL D'ALACANT
Convocatòria del Concurs Internacional d'Idees

La Regidoria d'Urbanisme i el Patronat de Turisme de l'Ajuntament d'Alacant convoquen el Concurs Internacional d'Idees per a dissenyar el Corredor Litoral d'Alacant.

L'objecte d'aquest concurs consisteix en l'ordenació i el disseny de l'espai públic existent en la franja de territori limítrof amb el mar, aproximadament de 20 km de longitud, que abasta tot el terme Municipal d'Alacant des del Campello fins a Elx, amb un ample variable i grafiado en la base cartogràfica de la documentació annexa als Plecs del concurs.

CONVOCATÒRIA (Spanish):

27/02/2017
CURS D'AGRICULTURA ECOLÒGICA EN HORTS URBANS


DATA: del 15 al 24 de maig

MATRÍCULA: fins a l´11/05/2017

PREU: 30 euros


PREINSCRIPCIÓ: Del 27/02/17 al 11/04/17. Enllaç de preinscripció: Ací

 

13/02/2017
SEMINARI "HERRAMIENTAS MOLECULARES PARA LA GESTIÓN Y CONSERVACIÓN DE LA BIODIVERSIDAD"
MÀSTER EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

Lloc: Aula de Seminaris. Departament d'Ecologia

Data: Dilluns, 20/02/2017

Hora: 15.00 h

Ponent: José Galián

Departament de Zoologia i Antropologia Física.

Universitat de Múrcia

07/02/2017
SEMINARI "FILOGENIA Y ÁRBOLES, DESCUBRIENDO LA BIODIVERSIDAD OCULTA"
 MÀSTER EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

Lloc: Aula de Seminaris. Departament d'Ecologia

Data: Dilluns, 13/02/2017

Hora: 16.00 h

Ponent: Carlos Ruíz Carreira

Departament de Zoologia i Antropologia Física.

Universitat de Múrcia

07/02/2017
SEMINARI "LA ENTOMOFAUNA FORESTAL, UN ELEMENTO PARA LA GESTIÓN DE LOS BOSQUES"
MÀSTER EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

Lloc: Aula de Seminaris. Departament d'Ecologia

Data: Dijous, 09/02/2017

Hora: 16.00 h

Ponent: Diego Gallego

Dep. Ecologia. Universitat d'Alacant

Sanitat Agricola Econex S.L.

25/01/2017
SEMINARI "ECOLOGÍA Y CONSERVACIÓN DE COCODRILOS EN CUBA"
MÀSTER EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

Lloc: Aula de Seminaris. Departament d'Ecologia

Data: dimecres 01/02/2017

Hora: 16.00 h

Ponent: Dr. Roberto Rodríguez Soberón

Dep. Ecologia. Universitat d'Alacant

12/12/2016
Taller d'Introducció a la Modelització de la Distribució d'Espècies (SDM)

Lloc: Aula d'informàtica A1/1-62I de l'Aulari I

Data: Dijous, 15 de desembre

Hora: 9 h -14 h

Ponent: Alba Navarro Lozano

PhD candidate at Animal Biology Post-Graduation Program

Universidade Estadual Paulista %u201CJúlio de Mesquita Filho%u201D

UNESP, Campus São José do Rio Preto, Brasil

05/12/2016
La presentació de la wiki S4S en la premsa

La nova ciència és la que s'adapta a les demandes socials

La UA llança Wiki S4S, nova plataforma participativa perquè investigadors i professionals públics i privats desenvolupen una ciència adaptada a les demandes socials

REDACCIÓ Sota el lema «La ciència només té impacte si s'usa», la Universitat d'Alacantva presentar el dimarts la Wiki S4S «Science for Society Solutions» dirigida per Barron Josep Orr, de la Universitat d'Arizona (EUA), i coordinada per Susana Bautista, del Departament d'Ecologia de la UA. Es tracta d'una plataforma que aconsegueix que científics i professionals públics i privats desenvolupen una ciència més rellevant adaptada a les demandes socials. Una incitativa efectiva de fer arribar els avanços científics als beneficiaris a través de processos participatius en els quals els usuaris i parts interessades, com els responsables polítics o agents socials, contribuïsquen a l'intercanvi i transferència del coneixement.

«Existeix un problema de sensibilització i comunicació entre investigadors, professionals i societat i les solucions comunament propostes són ineficaces i quasi sempre insuficients. La bona notícia és que existeixen mètodes per a optimitzar l'impacte de la ciència basats en el compromís i la participació. El projecte S4S brinda a la comunitat científica les eines necessàries perquè açò succeïsca», assenyala Barron Josep Orr, qui ha sigut contractat «Marie Curie» de la Universitat d'Alacant, on ha desenvolupat el projecte «Science for Society Solutions» i ha col·laborat en diverses iniciatives institucionals en el camp de la transferència del coneixement científic i acadèmic.

Encara que existeixen algunes wikis centrades en camps científics específics, la S4S és nova en els seus continguts i objectius: difondre i facilitar l'ús d'eines participatives en l'àmbit de les ciències ambientals. En aquest sentit, «la wiki connecta als experts en mètodes participatius amb els investigadors i gestors mediambientals que els vulguen implementar», afig la coordinadora del projecte Susana Bautista.

Dissenyada com una plataforma de treball col·laboratiu i obert, qualsevol té accés al contingut de la wiki encara que està especialment dirigida a investigadors en ciències del medi ambient, a l'administració i gestors de recursos naturals, xicotetes i mitges empreses, i a les ONGs de naturalesa mediambiental.

Eines

La Wiki S4S proporciona un repositori dinàmic sobre mètodes participatius, fonaments teòrics i exemples d'aplicació pel que tots els experts i interessats que desitgen contribuir a la wiki poden fer-ho després d'un senzill procés de registre.

A més de llegir qualsevol material disponible o compartir, transformar i redistribuir en qualsevol mitjà o format, els usuaris poden incorporar vídeos, programes de capacitació i grups de treball, entre altres eines participatives.

El llançament de la wiki S4S i la seua presentació pública ha comptat amb el suport del Vicerectorat de Recerca i Transferència del Coneixement de la UA representat pel director del Secretariat de Recerca, Juan Mora. «La plataforma optimitza l'impacte dels resultats de R+D+i sense oblidar el principal objectiu de la ciència: millorar la qualitat de vida de la societat», ha remarcat.

25/11/2016
SEMINARI "l'AVALUACIÓ DE SERVEIS ECOSISTÈMICS EN LA GESTIÓ I RESTAURACIÓ AMBIENTAL"
MÀSTER GESTIÓ I RESTAURACIÓ MITJÀ NATURAL

 

Lloc: Sala de Juntes Emilio Elizaga - Departament de Ciències de la Terra

Data: Dijous 1/12/16

Hora: 13.00 h

Ponent: Dra. Susana Bautista Aguilar

Dep. Ecologia/ IMEM Ramón Margalef

Universitat d'Alacant

 

22/11/2016
PRESENTACIÓ S4S WIKI

 

 

EINES PARTICIPATIVES PER A MILLORAR L'IMPACTE DE LA CIÈNCIA

Lloc: Saló d'Actes de l'Edifici Germà Bernàcer

Data: Dimarts 29/11/2016

Hora: 12.00 h

Ponent: Barron J. Orr

Universitat d'Alacant

02/11/2016
SEMINARIS AVANÇATS EN RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
Restauració ecològica dels boscos siempreverdes de la Reserva de la Biosfera Sierra del Rosario (RBSR), Pineda del Riu, Cuba

Dr. Fidel Hernández Figueroa, Director Estació Ecològica Serra del Rosario, ECOVIDA, CITMA, Cuba

Dilluns, 7 de novembre, 16 h

Aula de Seminaris

Departament d'Ecologia

07/10/2016
SEMINARIS AVANÇATS EN CONSERVACIÓ I RESTAURACIÓ
Conseqüències de l'impacte de ciclons tropicals sobre la comunitat arbòria i epifíticadel bosc semideciduoseco. Estudi de cas: Península de Guanahacabibes. Cuba

Dr. Ernesto Mújica Benítez, Orquideario de Soroa, Universitat de Pineda del Riu, Cuba.

Dimarts, 11 d'octubre 2016, 15 h
Aula de Seminaris. Departament d'Ecologia

07/10/2016
INAUGURACIÓ CURS MÀSTER EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL
 SEMINARIS AVANÇATS EN RESTAURACIÓ I CONSERVACIÓ
CONFERÈNCIA INAUGURAL
Tindrà lloc en la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències el dilluns 10, a les 15h, a càrrec de:
Dietmar Roth, COMMONLAND
Santi Sánchez, ALVELAL
Cristobal Aránega, ALVELAL, BIO-CRISARA S.L.
13/09/2016
OFERTA DE CONTRACTE FPI PER A la REALITZACIÓ DE TESI DOCTORAL PROJECTE ALTERACLIM

 

Es busca un/a candidat/a per a un contracte predoctoral en la Universitat d'Alacant, associat al
projecte "Alteracions de la vegetació, el balanç hídric i la recàrrega d'aqüífers associats a
la recurrència d'incendis i sequeres extremes: Adaptació al canvi climàtic", (CGL2015-
69773-C2-1-P), del Programa Estatal de Foment de la Recerca Científica i Tècnica d'Excel·lència, MINECO,

25/07/2016
LECTURA TESI DOCTORAL

 

TÍTOL: Likely effects of climate change on water resources and vegetation growth period in the Province of Alacant, Southeastern Spain

AUTOR: Hassane Moutahir

DIRECTOR/A: Dr. Juan Bellot

DEPARTAMENT: Ecologia

DATA LECTURA: 26/07/2016

LLOC: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències

HORA: 12 h

20/05/2016
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA

MÀSTER EN OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

 

Restauració de Paisatges Semiàrids Projectes ALVELAL i TERECOVA

 

DIETMAR ROTH (Commonland ALVELAL)

CRISTÓBAL ARÁNEGA (ALVELAL)

JORDI CORTINA (TERECOVA)

Dijous, 26 de maig a les 16:00 h

Seminari del Departament d'Ecologia

26/04/2016
LECTURA DE TESI DOCTORAL

TÍTOL: ESTUDIS APLICATS A la CONSERVACIÓ DE L'ALOSA RICOTÍ (Chersophilus Duponti) A ESPANYA CENTRAL

AUTOR: CRISTIAN PÉREZ GRANADOS

DIRECTOR/A: Dr. GERMÁN LÓPEZ IBORRA

DEPARTAMENT: Ecologia

DATA LECTURA: 29/04/2016

LLOC: Saló de Graus de la Facutat de Dret

HORA: 12 h

19/04/2016
Proclamació Candidat electe Director Departament Ecologia
Després de l'escrutini de la votació del dimarts 19-04-16 queda proclamat provisionalment com a candidat electe a Director del Departament d'Ecologia a Germán López Iborrra.
Contra aquesta proclamació es pot formular reclamació davant la Comissió Electoral del departament d'Ecologia en el termini de dos dies lectius des de la data (dies 20 i 21 d'abril de 2016). La reclamació s'ha de dirigir a la Comissió Electoral i presentar-se en la secretaria del departament d'Ecologia, mitjançant la instància normalitzada disponible en aquesta secretaria.
La comissió electoral
18/03/2016
OFERTA CONTRACTE PREDOCTORAL PERSONAL INVESTIGADOR UA

 

Oferta de contracte predoctoral en Ecologia de zones seques, finançat pel programa Santiago Grisolía de la Generalitat Valenciana, GVA, per a estudiants amb titulació universitària per una institució no espanyola. El termini per a l'enviament de sol·licituds finalitza l'1 d'abril de 2016.

A fully funded PhD studentship (students with Degrees from universities from outside Spain) on Dryland Ecology, funded by the Santiago Grisolía Program, Comunitat Valenciana Regional Government, GVA. The deadline for applications is April 1st, 2016.

11/03/2016
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA

MÀSTER EN OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

 

MANEIG DE VISITANTS EN ÀREES NATURALS PROTEGIDES: CAS GALÁPAGOS

Patricio Lozano

Facultat de Recursos Naturals.

Escola Superior Politècnica de Chimborazo - EQUADOR

DILLUNS 14 DE MARÇ

17:00 h.

SEMINARI DEL DEPT. D'ECOLOGIA

19/02/2016
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA

MÀSTER EN OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

Problemàtica i conservació dels peixos continentals en la conca del Segura: experiència regional a través de projectes de gestió

José Manuel Zamora Marín Departament de Zoologia i Antropologia Física de la Universitat de Múrcia

Dimecres 23 de gener a les 15:30 h

Seminari del Departament d'Ecologia

19/02/2016
SEMINARIS DEPARTAMENT ECOLOGIA

MÀSTER EN OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

L'ús d'espècies singulars en la restauració d'hàbitats. Experiències a la Comunitat Valenciana.

Emili Laguna Lumbreras Generalitat Valenciana. Servei de Vida Silvestre. Centre per a la Recerca i Experimentació Forestal (CIEF). Tècnic de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Dimecres 24 de febrer 17:00 h.

Seminari del Departament d'Ecologia

19/02/2016
Seminaris del Departament d'Ecologia

MÁSTER EN OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

 

El paper de l'administració en la restauració. La disponibiilitat de sòl.

Mario Romero Viu. Enginyer forestal. Cap del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Dimarts 23 de Febrer, a les 16:00 h

Seminari del Departament d'Ecologia

19/02/2016
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA

MÀSTER EN OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

Anàlisi de projectes de restauració

Felipe Gil. Tècnic de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Dilluns 22 de febrer 16:00 h.

Seminari del Departament d'Ecologia

05/02/2016
LECTURA DE TESI DOCTORAL

TÍTOL: APLICACIÓ DE MACRÒFITS AQUÀTICS EN EL TRACTAMENT D'AIGÜES RESIDUALS URBANES I ELS SEUS SUBPRODUCTES MITJANÇANT AIGUAMOLLS ARTIFICIALS EN CLIMA MEDITERRANI

DIRECTOR/A: Dr. ANTONIO PASTOR LÓPEZ

DEPARTAMENT: Ecologia

DIPÒSIT: INICI: 19/01/2016 FI: 29/01/2016

DATA LECTURA: 08/02/2016

LLOC: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències, en el Campus de Sant Vicent del Raspeig. Universitat d'Alacant.

HORA: 17:00

04/02/2016
LECTURA TESI DOCTORAL

 

TÍTOL: "PATRONS ESPACIALS DE L'ESTRUCTURA DE LA VEGETACIÓ I DEL PROCÉS DE DESFORESTACIÓ EN UN BOSC PRIMARI TROPICAL EN LLOMA GUACONEJO, REPÚBLICA DOMINICANA"

AUTOR: Catalino Antonio Paulino

DIRECTOR/A: Drs. Antonio Pastor López i Joaquin Martín Martín

DATA DE LECTURA: 05-02-2016

LLOC: Aula de videoconferència P6/0001 del Pavelló 6 de Prevenció i Suport Audiovisual, Campus de Sant Vicent del Raspeig. Universitat d'Alacant.

HORA: 17.00 h

11/01/2016
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA

MÀSTER OFICIAL EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MEDI NATURAL

Relació entre les xarxes morunes i la mort d'aus aquàtiques en el Mar Menor.

Conrado Requena Aznar.

Dilluns 11 de gener a les 16:00 h.

Seminari del Departament d'Ecologia

11/01/2016
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA
Projecte Canastera, conservació d'una espècie amenaçada en una zona d'agricultura intensiva.

Irene Arnaldos Giner. Coordinadora del Projecte Canastera.

Dilluns 11 de gener a les 17:00 h.

Seminari del Departament d'Ecologia

22/12/2015
El Departament d'Ecologia estudia la població d'eriçons europeus del campus de la UA

Des de fa tres anys, el departament d'ecologia està duent a terme un projecte de recerca (projecte ErizUA) de la població d'eriçó europeu (Erinaceus europaeus) present en el campus de la Universitat d'Alacant. Aquest estudi s'emmarca en una tesi doctoral sobre l'adaptació de la fauna salvatge a entorns urbans, que usa a l'eriçó com a model d'estudi.

Entre les línies de recerca d'aquest projecte, s'inclou l'estudi mitjançant ràdio seguiment d'alguns individus d'aquesta població. Els seguiments es van dur a terme en la primavera-estiu de 2014 amb objectiu d'estudiar l'efecte del sexe i grandària de l'individu en l'extensió de l'espai vital d'aquesta espècie. Per a açò, es van marcar amb ràdio-transmissors 6 eriçons (3 mascles i 3 femelles) que van ser seguits durant 3 nits, durant els seus periples nocturns. Els resultats mostren que els  espais vitals presenten una clara diferència entre sexes, sent majors en els mascles, i que la grandària afecta significativament a l'extensió dels territoris dels mascles però no al de les femelles.

Els resultats han estat publicats recentment en el XII Congrés de la Societat Espanyola per a la Conservació i l'Estudi de Mamífers (SECEM) celebrat entre el 4 i 7 de desembre a Burgos i poden consultar-se ací.

Tota la població està sent marcada individualment i seguida de manera periòdica per a estudiar la seua fenologia (períodes de reproducció, hibernació, etc.) i analitzar les taxes de supervivència i les possibles causes de mortalitat en aquest tipus d'hàbitats urbans.

S'agrairia la col·laboració de qualsevol persona, estudiant o PAS, que en cas de localitzar un eriçó mort o una ventrada d'eriçons, es pose en contacte amb els autors de l'estudi.

Jana Marco: [email protected]

Germán López: [email protected]

18/12/2015
LECTURA DE TESI DOCTORAL

TÍTOL: "Ecohidrologia i serveis ecosistèmics de regulació hidrològica en quatre subconques de la Reserva de la Biosfera Sierra de les Mines (RBSM) i les seues aplicacions per a la gestió de recursos hídrics".

AUTOR: Juan Carlos Rosito Montsó

DIRECTOR/A: Drs. Juan Rafael Sánchez Montahud i Juan Francisco Bellot Abad.

DATA DE LECTURA: 22-12-2015

LLOC: Saló de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres

HORA: 12.00 h

17/12/2015
Contribució al XII Congrés de la Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi dels Mamífers, celebrat entre el 4 i 7 de desembre de 2015 a Burgos.

 

 

El Departament d'Ecologia ha participat en el XII Congrés de la Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi dels Mamífers, celebrat entre els dies 4 i 7 de desembre del present any en el Palau de Congressos i Auditori - FORUM EVOLUCIÓ de Burgos. Es van presentar en una comunicació oral nous dades de distribució del talp de Cabrera (Iberomys cabrerae) en el Llevant peninsular, així com les seues principals amenaces en l'àrea d'estudi. Es tracta d'un rosegador endèmic de la península ibèrica, amb un estatus de conservació desfavorable i una àrea de distribució molt restringida i fragmentada. Es van presentar en format pòster els resultats d'un treball sobre frugívora en mamífers carnívors i un altre sobre l'ús de l'espai per part de l'eriçó europeu (Erinaceus europaeus). En el primer s'ha estudiat per part de l'Estació Científica Font Roja Natura el paper com dispersores de llavors de la rabosa (Vulpes vulpes) i la gardunya (Dimarts foina) en la ZEC Serra de Mariola i Carrascar de la Font Roja, analitzant si existeixen diferències en la dispersió de les espècies vegetals en diferents hàbitats de la zona d'estudi. En el segon s'han donat a conèixer els resultats d'un projecte de ràdio seguiment d'eriçons europeus, dut a terme en el campus mateix de la Universitat d'Alacant. En aquesta comunicació es va estudiar l'efecte del sexe en les dimensions de les àrees d'espai vital dels eriçons i els seus patrons d'activitat diària.

 

REFERÈNCIES:

-Belenguer, R., López-Alabau, A., Barona, J., Guillem, P. m., Belda, A. i López-Iborra, G. 2015. ¿Està subestimada la distribució del talp de Cabrera Iberomys cabrerae?: El cas del Llevant peninsular.

-Terrossos, B.; Rico-Guzmán, I.; Bonet, A. 2015. Frugivora en mamífers
carnívors. Dispersió de llavors en diferents hàbitats d'un paisatge
mediterrani.

-Marque, J. i López-Iborra, G. 2015. Efecte del sexe sobre l'espai vital dels eriçons europeus (Erinaceus europaeus) en el rang més meridional de la seua distribució.

15/12/2015
I Congrés Equatorià de Restauració del Paisatge

El professor Jordi Cortina I Segarra és membre del Comitè Científic del Congrés que se celebrarà del 05 al 09 d'abril del 2016 en Loja, Equador.

10/12/2015
Proclamació provisional Candidats Electes
 
Considerant que s'ha presentat un nombre de candidatures igual o inferior al nombre de representants a triar, segons l'article 9, apartat 3, del Reglament de Règim Intern del departament d'Ecologia no és necessari realitzar la votació, resultant proclamats com a membres del Consell de Departament els candidats presentats.
 
Per tant, queda proclamat provisionalment com a candidat electe del col·lectiu de personal d'administració i serveis Ramón Munera Vicente.
 
Contra aquesta proclamació es pot formular reclamació davant la Comissió Electoral del departament d'Ecologia en el termini de dos dies lectius des de la data (dies 10 i 12 de desembre de 2015). La reclamació s'ha de dirigir a la Comissió Electoral i presentar-se en la secretaria del departament d'Ecologia, mitjançant la instància normalitzada disponible en aquesta secretaria.
 
La comissió electoral
01/12/2015
Eleccions al Consell de Departament

Proclamació provisional de candidats

 

Finalitzat el termini de presentació de candidatures per a la renovació de la part electiva del consell del Departament d'Ecologia s'han rebut les següents candidatures:

 

Ramón Munera Vicente. Col·lectiu: Personal d'Administració i Serveis

23/11/2015
Publicació del cens electoral definitiu i termini de presentació de candidatures

Publicació del cens electoral definitiu i termini de presentació de candidatures

Transcorregut el termini per a presentació de reclamacions contra el cens provisional, aquest passa a ser definitiu. Pot seguir consultant-se en el mateix enllaç en la web del departament.

El termini de presentació candidatures comprèn des del 24 al 28 de novembre. Les candidatures hauran de presentar-se usant aquest formulari en el Registre General de la Universitat o en les oficines auxiliars, situades en les Secretaries de Centre i en la Seu d'Alacant, o bé, per qualsevol de les formes previstes en l'art. 38 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, modificada per la Llei 4/1999.

23/11/2015
II Fòrum Internacional de Restauració Ecològica: Creant Xarxes
Se celebra a Madrid el "II Fòrum Internacional de Restauració Ecològica: Creant Xarxes" els dies 17 i 18 de desembre, amb participació de membres del departament. Obert el termini d'inscripció.
19/10/2015
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ MEDI NATURAL

TÍTOL: "Segrest de carboni com a resultat de reforestacions"

PONENT: Pere Rovira, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, CTFC

Data: 20-10-15

Lloc: Seminari Departament Ecologia

Hora: 16.00 h

06/10/2015
CONFERÈNCIA INAUGURAL MÀSTER GESTIÓ I RESTAURACIÓ MEDI NATURAL
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAUACIÓN MITJÀ NATURAL

TÍTOL: "Una visió actualitzada de la gestió de l'aigua"

PONENT: Manuel Aldeguer Sánchez. Director de l'Aigua Generalitat Valenciana

Data: 13-10-15

Lloc: Seminari Departament Estadística i Recerca Operativa

Hora: 16.00 h

01/07/2015
Participació del Dept. d'Ecologia en el projecte VULCRES amb assessorament en ecofisiologia i experiments en viver

El projecte VULCRES "Vulnerabilitat al Canvi Climàtic d'Espècies Vegetals Natives en un Gradient Climàtic entre les Províncies de Chimborazo i Tungurahua. (I) Resposta a Esdeveniments de Sequera Extrema" és un projecte de recerca desenvolupat en el marc del Projecte Prometeu (SENESCYT) i finançat amb els fons POA de la Facultat de Recursos Naturals i amb els fons d'excel·lència de l'Escola Superior Politècnica de Chimborazo (ESPOCH) a l'Equador.

https://sites.google.com/site/proyectoprometeovulcres/home

El Programa d'Investigació Forestal del CEAM, al costat del Departament d'Ecologia i l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Mig "Ramón Margalef" (IMEM) de la Universitat d'Alacant, col·labora amb el Grup Multidisciplinari de l'Escola d'Enginyeria Forestal (Facultat de Recursos Naturals) de Chimborazo (Equador) amb l'objecte d'avaluar la vulnerabilitat al canvi climàtic (esdeveniments de sequera extrema), d'espècies vegetals natives d'interès econòmic, o en règim de protecció especial durant les etapes primerenques de desenvolupament.

08/05/2015
LECTURA DE TESI DOCTORAL

 

TÍTOL: "Dynamics of woody vegetation patches in semiarid ecosystems in the southeast of the Iberian Peninsula".

AUTOR: Beatriz Amat Martínez

DIRECTOR/A: Dr. Jordi Cortina Segerra.

DEPARTAMENT: Ecologia.

DATA DE LECTURA: 08-05-2015

LLOC: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències.

HORA: 11.00 h

30/04/2015
Dos nous articles analitzen la dinàmica poblacional d'orquídies amenaçades de Cuba

En aquests articles s'aborda el problema de treballar amb espècies endèmiques subjectes a pertorbacions periòdiques. En el primer cas, usant IPMs (integral projection models) i fent una simulació de diferents freqüències d'ocurrència d'huracans i el seu efecte en la dinàmica poblacional de Dendrophylax lindenii.

José Raventós, Elaine González, Ernesto Mújica i Donen F. Doak. 2015. Population Viability Analysis of the Epiphytic Ghost Orchid (Dendrophylax lindenii) in Cuba. Biotropica 47(2): 2013189 2015.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/btp.12202/abstract

 

En el segon article en aquest context de pertorbacions peródicas es discuteix l'aproximació tradicional dels models de projecció matricials (PPMs) i s'apliquen tècniques recents per a analitzar no el comportament a llarg termini (asimptòtic) sinó el comportament de poblacions que NO hi ha arribat a estat estable (comportament transiente).

Raymond L. Tremblay, Josep Raventos and James D. Ackerman. 2015. When stable-stage equilibrium is unlikely: integrating transient population dynamics improves asymptotic methods. Annals of Botany , 115.

http://aob.oxfordjournals.org/content/early/2015/03/26/aob.mcv031.abstract

23/03/2015
SEMINARI DEPARTAMENT ECOLOGIA
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL
TÍTOL: "Maneig comunitari aplicat a la restauració ecològica: algunes experiències realitzades a Mèrida, Veneçuela"
PONENT: Marina Mazón. Representant de Veneçuela en la xarxa iberoamericana SIACRE
DATA: 26/03/2015 a les 09:30 h.
LLOC: Seminari del Departament d'Ecologia
16/03/2015
SEMINARI DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA

MÀSTER OFICIAL EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

TÍTOL: "Mineria de dades a partir d'informació ja existent"

PONENT: José Jacobo Zubcoff Vallejo. Professor UA. Director Dpt. Ciències del Mar i Biologia Aplicada.

DATA: 18/03/2015 a les 9.00 h.

LLOC: Seminari del Departament d'Ecologia

04/03/2015
LES CARES DEL FUTUR EN LA RESTAURACIÓ ECOLÒGICA
El newsletter de la "Sociey for Ecological Restoration" publica una entrevista amb l'exalumne de Màster en Gestió i Restauració del Medi col·laborador del Dept. d'Ecologia, Elicerio Luís Pérez:

 

 

Estudiants de tot el món estan duent a terme recerques innovadores, projectes ambiciosos, fundant les seues pròpies organitzacions, i promovent el camp de la restauració mundial. Aquests joves i brillants professionals són els futurs experts en el nostre camp.

 

04/03/2015
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL
TÍTOL: "Estudi i propostes de conservació de l'Eriçó Moruno (Atelerix Algirus) en el Parc Agrari del Baix Llobregat"
PONENT: Sergi García - Galanthus -
DATA: 05/03/2015 a les 12 h.
LLOC: Seminari del Departament d'Ecologia
04/03/2015
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL
TÍTOL: "Cuebiertas Vegetals. La seua execució i beneficis."
PONENT: Lorena González Ciller. Arquitecta responsable de projectes de cobertes vegetals - Singular Green -

DATA: 05/03/2015 a les 10:00 h.

LLOC: Seminari del Departament d'Ecologia

 

27/02/2015
Seminari "Experiències en restauració bentònica marina"
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ MITJÀ NATURAL

TITULE: Experiències en restauració bentònica marina

PONENT: Francisca Gimenez Casalduero. Professora Titular del Dpt. Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d'Alacant.

Data: 27-02-2015

Lloc: SEMINARI DEPARTAMENT D'ECOLOGIA, FASE II DE CIENCAS

Hora: 16:00 h

24/02/2015
Seminari "Projectes Restauració des de la Perspectiva de l'Administració"

MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ MITJÀ NATURAL

CONFERÈNCIA

TÍTOL: Projectes de restauració des de la perspectiva de l'Administració

PONENT: Felipe Gil. Enginyer Forestal. Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient

Data: 25-02-2015

Lloc: SEMINARI DEPARTAMENT D'ECOLOGIA, FASE II DE CIENCAS.

Hora: 18.00 h

13/02/2015
Seminari "Característiques ecològiques de l'espècie humana"
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL
CONFERÈNCIA

TÍTOL: Característiques ecològiques de l'espècie humana

PONENT: Estanislao Luís Calabuig. Catedràtic d'Ecologia de la Universitat de León.

Data: 16-02-2015

Lloc: SEMINARI DEPARTAMENT D'ECOLOGIA, FASE II DE CIENCAS.

Hora: 16.00 h

16/01/2015
LECTURA DE TESI DOCTORAL

TÍTOL: "Tres dècades d'avaluació de l'impacte ambiental a Espanya. Revisió, necessitat i propostes per a un canvi de paradigma".

AUTOR: José Enrique de Tomás Sánchez

DIRECTOR/A: Dr. Victoriano Peiró Clavell.

DEPARTAMENT: Ecologia.

DATA DE LECTURA: 23-01-2015

LLOC: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències.

HORA: 11.30 h

 

22/12/2014
Seminari conferència Respostes de les Plagues d'Insectes Forestals al Canvi Climàtic
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL
CONFERÈNCIA

TÍTOL: Seminari conferència Respostes de les Plagues d'Insectes Forestals al Canvi Climàtic ¿Permet el coneixement actual comprendre-les i predir-les?

PONENT: JORGE MONERRIS Doctorant en Universitat de Quebec (Montréal, Canadà).

Data: 14-01-2015

Lloc: SEMINARI Dpt. Estadística i Recerca Operativa
FASE II-CIÈNCIES 0007PB018

Hora: 12.00 h

 

02/12/2014
LECTURA TESI DOCTORAL

CÉSAR BORDEHORE FONTANET

 

TÍTOL: "Studies on the ecology of carybdea marsupialis (cubozoa) camine jellyfish sting risk management // Estudis sobre l'ecologia de carybdea marsupialis (cubozoa) i gestió del risc associat a picades de meduses"

DIRECTOR/A: Drs. Alfonso Ramos Esplá i Verónica L. Fuentes

DEPARTAMENT: Ecologia.

DATA DE LECTURA: 02/12/2014

LLOC: Saló de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres.

HORA: 12.00 h

16/10/2014
TREBALLS DE FI DE MÀSTER 2013-2014
MÀSTER OFICIAL EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

Acte de presentació expositiva pública i avaluació

20-22 d'octubre de 2014

Seminari d'Estadística

Dpt. Estadística i Recerca Operativa

Fase II Facultat de Ciències

08/10/2014
Acte d'Inauguració Màster Gestió i Restauració Medi Natural

Acte d'inauguració curs 2014-15

Dilluns 13 d'octubre. 12 h.

Seminari Dpt. Estadística i Recerca Operativa Fase II. Facultat de Ciències. UA

Conferència Inauguració Joseph Barron Orr

29/09/2014
TREBALLS FINAL DE MÀSTER 2013-2014

 

MÀSTER OFICIAL EN GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

 

TREBALLS FINAL DE MÀSTER 2013-2014

Acte de presentació expositiva pública i avaluació

30 de setembre de 2014

Seminari d'Ecologia, Fase II Facultat de Ciències

11/07/2014
LECTURA TESI DOCTORAL

ISSAM TOUHAMI

 

TÍTOL: "Estimació del balanç hídric i de la recàrrega en l'aqüífer Ventós-Castellar (S'Espanya). Efectes del canvi climàtic"

DIRECTOR/A: Drs. José M. Andreu Rodes, Esteban Chirino Miranda i Juan R. Sánchez Montahud

DEPARTAMENT: Ecologia.

DATA DE LECTURA: 23-07-2014

LLOC: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències

HORA: 11.00 h

 

13/06/2014
Oferta de contracte en el marc del Programa Gerónimo Forteza de la Generalitat Valenciana

 

TÈCNIC PER AL PROJECTE PROCESSOS DE RETROALIMENTACIÓ RESSÒ-HIDROLÒGICA I DINÀMIQUES DE LLINDAR QUE LLIGUEN CANVIS ESTRUCTURALS I FUNCIONALS EN ECOSISTEMES SEMIÁRIDOS (FEEDBACK)

REF I-PAS-31/14.

 

Investigadora responsable: Susana Bautista ([email protected])

El termini de presentació d'instàncies finalitza el 17 de juny 2014.

Tota la informació necessària per a la resolució d'aquesta convocatòria figura en la web del Servei de Selecció i Formació, adreça:
http://ssyf.ua.es/es/seleccionpas/plazas-temporales/2014/i31/convocatoria-i-pas-31-14.html

28/03/2014
LECTURA DE TESI DOCTORAL

ROSARIO LÓPEZ POMA

TÍTOL: "Vegetation traits modulate resilience to fire in Mediterranean woodlands"

DIRECTOR/A: Dra. Sra. Susana Bautista Aguilar.

DEPARTAMENT: Ecologia.

DATA DE LECTURA: 31-03-2014

LLOC: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències

HORA: 11.00 h

 

10/02/2014
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL
CONFERÈNCIA

TÍTOL: "Efectes del canvi climàtic sobre la dinàmica poblacional de males herbes"

PONENT: DAVID GARCÍA de LEÓN HERNÁNDEZ. Estudiant de doctorat en Biociencias i Ciències Agroalimentàries, Universitat de Còrdova

DATA: 

Divendres 28 de febrer a les 11.30 h

SEMINARI ECOLOGIA-FASE 2 CIÈNCIES

13/01/2014
Nou pseudoescorpión hipogeu de Mallorca

Una nova espècie de pseudoescorpión ha sigut descrita d'una cova de l'Illa de Mallorca. Un mostreig intensiu dut a terme durant tot un any en les Coves de Campanet, Campanet, Mallorca, han permès la captura de tres espècies de pseudoescorpiones. La metodologia ha consistit en la instal·lació de 18 paranys de caiguda repartits per tota la cavitat i la seua revisió quinzenal. En tractar-se les Coves de Campanet d'una cavitat habilitada per al turisme, ha sorprès la captura d'una nova espècie de pseudoescorpión hipogeu, completament cega i ben adaptada al mitjà subterrani: Chthonius (Chthonius) campaneti Zaragoza & Vadell, 2013, ja que les espècies hipogeas solen evitar aquest tipus de cavitats per les alteracions lumíniques i ambientals. A aquesta nova espècie l'acompanyen altres dues: Chthonius (Chthonius) ischnocheles (Hermann, 1804) i Chthonius (Ephippiochthonius) tetrachelatus (Preyssler, 1790), ambdues espècies epigeas però no infreqüents en l'entrada de les cavitats càrstiques; en aquest cas, ambdues espècies, perfectament oculadas, s'han vist afavorides per la il·luminació artificial en algunes sales més profundes en la seua colonització de la cavitat. El descobriment de C. campaneti suposa la setena espècie coneguda per al subgènere Chthonius en la Península Ibèrica i Illes Balears.

Zaragoza, J.A. & Vadell, M., 2013. Chthonius (Chthonius) campaneti, a new pseudoscorpion species from Coves de Campanet, Mallorca (Spain). Revista Ibèrica d'Aracnología, 23: 33-41.

19/12/2013
Publicat el llibre: Estudis d'impacte ambiental: manual pràctic per a la seua elaboració del Professor Enrique de Tomás

Aquesta obra arreplega els més de 20 anys d'experiència professional i docent de l'autor en el camp de l'Avaluació de l'Impacte Ambiental, tant a Espanya com en l'European Environment Agency, de la qual va ser nomenat Consultor en 1994. Ha sigut concebuda com un manual que ajude a dilucidar els dubtes més freqüents amb les quals, tant alumnes com professionals del sector, troben a l'hora d'elaborar un Estudi d'Impacte Ambiental.

Estudis d'Impacte Ambiental. Manual pràctic per a la seua elaboració és una obra de consulta per a estudiants i professionals en la qual l'autor incideix en l'exposició i utilització de les variades eines que és possible emprar per a la detecció i avaluació de possibles impactes ambientals derivats de la implementació d'un projecte. L'obra es completa amb un annex que presenta, com a exemple, una Llista de Revisió mèdica de les quals s'arrepleguen en Organismes Internacionals, en aquest cas en l'Agència de Cooperació Internacional del Japó, i tres més que recopilen la normativa ambiental més rellevant en l'àmbit europeu, nacional i de la Comunitat Autònoma Valenciana.

L'autor és biòleg i exerceix com a professional en el camp de la Consultoria Ambiental. És professor del Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant, on entre altres matèries imparteix classes d'Avaluació d'Impacte Ambiental des de fa més de quinze anys.

19/12/2013
Contribució a l'XIè Congrés de la Societat Espanyola per a la Conservació i l'Estudi dels Mamífers del 5 al 8 de desembre, Avilés (Astúries).

 El Departament d'Ecologia va contribuir al XI Congrés de la Societat Espanyola per a la Conservació i l'Estudi dels Mamífers, celebrat entre els dies 5 i 8 de desembre del present any a Avilés (Astúries). Es van presentar al congrés tres comunicacions en forma de pòster mostrant els resultats de l'estudi de la fauna mamífera de la província. D'una banda, es van presentar les conclusions del programa de seguiment de mamífers del Paratge Natural Municipal del Racó de Sant Bonaventura-Els Canalons (Alcoi). Aquest té un important paper com a corredor ecològic en el Lloc d'Importància Comunitària (LIC) format pels Parcs Naturals de la Serra de Mariola i el Carrascal de la Font Roja. D'altra banda, es van mostrar les dades preliminars d'un estudi a escala provincial de la dispersió de llavors per part dels mamífers carnívors més comuns de la província, principalment la rabosa roja (Vulpes vulpes), dins del projecte UNCROACH (CGL-2011-30581-CC02-01), finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat. També es van publicar els resultats d'un estudi sobre censos de conill en mitjans agroforestales del parc natural de la Serra de Mariola, basat en estimacions realitzades mitjançant índexs kilométricos d'abundància i l'obtenció de densitats a partir del programa DISTANCE.

REFERÈNCIES:

Rico-Guzmán, I. i Bonet, A. 2013. Resultats preliminars de l'estudi de la dispersió per mamífers carnívors en la província d'Alacant.

Terrossos, B., Rico-Guzmán, I. i Bonet, A. 2013. Mamífers carnívors en el PNM Racó de Sant Bonaventura - Els Canalons (Alcoi, Alacant). Resultats del programa de seguiment.

R. Belenguer, A. Belda, J. Arqueges & B. Zaragozí. 2013. Densitat i abundància del conill Oryctolagus cuniculus (Linnaeus, 1758) en un medi agroforestal de l'ES ibèric.

18/12/2013
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA

MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

 

TÍTOL: "La matorralización de la devesa com a eina de gestió"

PONENT: Dr. VICTOR ROLO. Univ.of Mendel University (Czech Republic)

DATA: Dijous 19 de desembre a les 17:00 hores

SEMINARI ECOLOGIA-FASE II CIÈNCIES

12/12/2013
La importància de l'estudi de l'ecologia d'espècies invasores

Es resumeix la tesi doctoral que abasta diferents aspectes que intervenen en el procés d'invasió de l'espècie vegetal exòtica Ailanthus altissima sota clima Mediterrani. S'han considerat les seues característiques ecològiques, la susceptibilitat dels hàbitats i el context del sistema, amb la finalitat d'incrementar el nostre coneixement sobre l'espècie i els seus efectes sobre ecosistemes natius i sobre la millora en la gestió d'aquesta espècie en espais naturals protegits.

La invasió de A. altissima en ecosistemes mediterranis està influïda tant per característiques genètiques com a ambientals les quals afecten el desenvolupament de l'espècie. A partir del seu ús antròpic (i.i. en jardineria o restauració) ha envaït nombrosos ecosistemes, entre ells els boscos de ribera, on afecta negativament sobre la riquesa d'espècies, la diversitat filogenètica i múltiples funcions ecosistémicas. El mètode més efectiu per al seu control a llarg termini és el desbrossament i l'aplicació de glifosat.

 

Referència:

Constán-Nava, S. (2013). Ecologia de l'espècie invasora Ailanthus altissima (Mill.) Swingle. Bases per al seu control i eradicació en Espais Naturals Protegits. Ecosistemes 22(1):83-85. Doi.: 10.7818/RESSONS.2013.22-1.18

11/12/2013
Creació i anàlisi d'una xarxa dendrocronológica de Pinus halepensis Mill. en el Mediterrani Espanyol

 La proposta de tesi doctoral de Klemen Novak Ccreació i anàlisi d'una densa xarxa de cronologies de Pinus halepensis Mill. en el Mediterraneo Espanyol, permetrà determinar els elements del clima que condicionen la distribució i dinàmica de creixement de diferents poblacions forestals. Al seu torn, ens permetrà determinar els nivells d'estrès climàtic que aquestes poblacions són capaces de tolerar i així poder predir-ne l'impacte del canvi del clima en aquestes. En aquesta tesi, no solament es determinarà la grossor de l'anell, sinó els diferents paràmetres involucrats en la seua formació doncs donen informació complementària clau per a una correcta determinació del creixement dels pins i la seua interacció amb l'ambient.

 

Novak K., De Luis M., Raventós J., Cufar K. 2013. Climatic signals in tree-ring widths and wood structure of Pinus halepensis in contrasted environmental conditions. Trees 27:9272013936. DOI 10.1007/s00468-013-0845-5

 

http://link.springer.com/article/10.1007/s00468-013-0845-5

 

L'estudi demostra que les característiques anatòmiques de la fusta poden proporcionar informació complementària a la continguda en les grossors d'anells d'arbres, ja que els resultats han sigut obtinguts en llocs contrastants, és probable que es poden generalitzar en l'àmplia zon de distribució de Pinus halepensis, representant una eina útil per als estudis en escala regional.

 

 

 

Novak K., Saz Sánchez DT.., %o010Cufar K., Raventós J., De Luis M. 2013. Age, climate and intra-annual densityfluctuations in Pinus halepensis in Spain. IAWA Journal 34 (4): 459 %u2013 474. DOI 10.1163/22941932-00000037

 

http://booksandjournals.brillonline.com/content/journals/10.1163/22941932-00000037

 

Fluctuacions intra-anuals de densitat (IADFs) en els anells d'arbres de pi carrasco (Pinus halepensis) són considerats com una de les característiques anatòmiques de la fusta més prometedors en estudis de dendrocronologia. A través d'una xarxa de 35 llocs a Espanya, que van des del clima desèrtic fins al clima temperat, les freqüències van variar a través de la xarxa i en diferents llocs que registren que del 0,3% al 33% dels anells dels arbres analitzats contenia IADFs. IADFs van ser més freqüents on i quan les temperatures eren més altes, la sequera de l'estiu va ser intensa i la tardor era l'estació principal de la precipitació.

05/12/2013
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

TÍTOL: " Complexity and stability in soil food webs"

PONENT: Prof. dr.PETER C. DE RUITER. Biometris, Wageningen,The Netherlands

DATA: Dilluns 9 de desembre a les 16:00 hores

SEMINARI ECOLOGIA-FASE II CIÈNCIES

05/12/2013
SEMINARIS DEL DEPARTAMENT D'ECOLOGIA
MÀSTER OFICIAL GESTIÓ I RESTAURACIÓ DEL MITJÀ NATURAL

VIDEOCONFERÈNCIA

TÍTOL: "Estudis ecològics de llarg termini en el Parc Nacional Bosc Fra Jorge, en la zona semiárida de Xile"

PONENT: Julio R. Gutiérrez, Professor de la Universitat de la Serena, Xile.

DATA: Dijous 5 de desembre a les 15:00 hores

AULA DE VIDEOCONFERÈNCIA P6/0001 (PAVELLÓ VI, AL COSTAT DE SERVEI MÈDIC)

27/11/2013
Tesi Doctoral Karén Disante Bertone

TÍTOL: "Sensibilitat d'espècies llenyoses Mediterrànies a la presència de zinc en el mitjà. Interacció amb disponibilitat hídrica"

DIRECTOR/A: Dr. Jordi Cortina Segarra

DATA DE LECTURA: 29/11/2013, 12 h.

LLOC: Saló de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres

OPTA A ESMENT DE DOCTOR INTERNACIONAL

HORA: 12 h.

 

 

 

 

Departament d'Ecologia


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3625 - 9832

Fax: (+34) 96 590 9832

Per a més informació: [email protected], i per a temes relacionats amb aquest servidor web: [email protected]

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464