Menu
The Wayback Machine - https://webcf.waybackmachine.org/web/20210125123725/https://openedtech.ellak.gr/erga-dimotikon-2ou-diagonismou/

Έργα Δημοτικών 2ου Διαγωνισμού

Άμεση ανίχνευση, ειδοποίηση και επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς – Genesis Robotics Team

Με τη χρήση Edison robots, τo έργο προσομοιώνει ένα σύστημα το οποίο να είναι ικανό να ανιχνεύει άμεσα την εκδήλωση πυρκαγιάς σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ, ακόμα και αν αυτό το σημείο είναι ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ, ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ, και να ειδοποιεί άμεσα τις πυροσβεστικές δυνάμεις με στόχο την άμεση επέμβαση και την κατάσβεση της φωτιάς πριν αυτή εξαπλωθεί/μεγαλώσει.

Δείτε περισσότερα εδώ


Χρωματόδρομος για το Περιβάλλον – 1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου

Πρόκειται για ένα παιχνίδι ερωτήσεων με απαντήσεις πολλαπλής επιλογής που αφορούν στο περιβάλλον. Ένας παίκτης και δύο παράλληλες κατασκευές (ρομπότ Thymio, ηλεκτρονική κατασκευή με Arduino) καθώς και μια παρουσίαση σε υπολογιστή θα αλληλεπιδρούν μέσω μηνυμάτων χρώματος.

Δείτε περισσότερα εδώ


Ενεργειακά έξυπνο σπίτι – 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας

Η κατασκευή μας θα αφορά ένα κτίριο, που θα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, μονώνοντας το κτίριο με τη βοήθεια κάθετου κήπου που θα συντηρείται (πότισμα κλπ) χάρη στη βοήθεια ενός arduino και των κατάλληλων αισθητήρων (υγρασίας εδάφους, φωτοαντίσταση, θερμοκρασίας) και ενεργοποιητών (τρόμπα νερού) .Επίσης περιλαμβάνει αυτοματισμούς για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από λαμπτήρες που καίνε άσκοπα.,,,

Δείτε περισσότερα εδώ


1ο Δημοτικό σχολείο Μουρνιών – Δημοτικό σχολείο Αγροκηπίου- The Airbot project – Ανάλυση ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι μαθητές αφού ασχολήθηκαν με τους παράγοντες που δημιουργούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, δημιθύργήσουν ένα σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούμενο από τρία επιμέρους υποσυστήματα.

Δείτε περισσότερα εδώ


Cliff_Masters – Δημοτικό ΔΕΛΑΣΑΛ

Η πιθανότητα κατολισθήσεων σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε κάποιο πρανές είναι μεγάλη σε διάφορα σημεία της χώρας μας. Με βάση τα παραπάνω η ομάδα δημιούργησε ένα σύστημα αναγνώρισης κατολισθήσεων κοντά σε οικισμούς. Τα πειράματα προσανατολίζονται αρχικά στη τεχνητή δημιουργία σεισμών, ενώ αργότερα θα συνδυάσουν και τις βροχοπτώσεις.

Δείτε περισσότερα εδώ


noesisHUB – Smart ELectrolysis based on GrEen ENergy (SELEN)

Το SELEN είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου. Η διαδικασία παραγωγής γίνεται με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του ήλιου και του αέρα. Το υδρογόνο που παράγεται χρησιμοποιείται για καύσιμο των αυτοκινήτων αντί των συμβατικών καυσίμων (π.χ., πετρέλαιο, βενζίνη). Στόχος του SELEN είναι να καταπολεμηθεί η παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Δείτε περισσότερα εδώ


Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ) – Climate Detectives Οι μαθητές αξιοποιούν την εκπαιδευτική ρομποτική και τη μετεωρολογία για να προστατέψουν τα Ελληνικά νησιά από την κλιματική αλλαγή

Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης ήταν η υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος το οποίο αξιοποιώντας ελεύθερα / ανοιχτά εργαλεία υλικού (hardware) και λογισμικού (software) και αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας και της ανοιχτότητας θα σχεδιάσει, θα υλοποιήσει και θα
προτείνει επαναχρησιμοποιήσιμες, ανοιχτές και χαμηλού κόστους λύσεις που θα μπορούν να συμβάλλουν στην έγκαιρη ενημέρωση και προστασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Τα παραγόμενα αποτελέσματα του έργου ήταν τα εξής:

  1. μετεωρολογικός σταθμός βασισμένος στον υπολογιστή μικρού μεγέθους Raspberry pi που έχει τη δυνατότητα μέτρησης ύψους βροχής, θερμοκρασίας, υγρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης, ταχύτητας και κατεύθυνσης του ανέμου και παρέχει δεδομένα καιρού σε πραγματικό χρόνος εδώ: https://thingspeak.com/channels/1010145
  2. φορητοί (wearables) μετρητές θερμοκρασίας βασισμένοι σε BBC micro:bit
  3. προσομοίωση (μακέτα) του νησιωτικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δρουν οι ρομποτικές κατασκευές  προειδοποίησης και διάσωσης, βασισμένες σε Edison Robots (οχήματα διάσωσης, φάροι προειδοποίησης, υδατοφράχτες, κυματοθραύστες, κ.α.)
  4. «πλατφόρμα» επικοινωνίας του μετεωρολογικού σταθμού, των wearable micro:bits και των Edison Robots
  5. ιστολόγιο που θα έχει ως στόχο του την παρουσίαση και διάχυση του έργου στο οποίο θα αναρτάται η πορεία της εργασίας καθώς και αποθετήριο στο GitHub
  6. ενημερωτικά έντυπα, φυλλάδια και αφίσες για την προβολή των αποτελεσμάτων του προγράμματος
  7. ενημερωτικές εκδηλώσεις παρουσίασης και διάχυσης του προγράμματος

Δείτε περισσότερα εδώ


Smart Green House – 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής

Μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής με την καθοδήγηση και βοήθεια του εκπαιδευτικού ΠΕ86 Μαστοροδήμου Δημήτρη, σκέφτηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το έργο με τίτλο Smart Green House.

Το έργο μας είχε σαν στόχο να δημιουργήσει αυτοματισμούς σε ένα θερμοκήπιο. Συγκεκριμένα, το έξυπνο θερμοκήπιο περιλαμβάνει αισθητήρες για να γίνεται αυτόματη μέτρηση θερμοκρασίας, υγρασίας, βροχής κ.α., έτσι ώστε να μπορεί αυτόματα να βοηθάει τα φυτά να μεγαλώσουν με φυσιολογικό τρόπο, προστατεύοντας επιπλέον το θερμοκήπιο από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Δείτε περισσότερα εδώ


Iδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Άξιον Εστί – Project Smart Lights

H υλοποίηση έγινε στο αμφιθέατρο του σχολείου ,όπου έγινε πλήρης αναπαράσταση μέσω μακέτας 3D Printing, και εφαρμόστηκε Τεχνητή Νοημοσύνη στον εξωτερικό φωτισμό. Τα φώτα μέσω αισθητήρα φωτός και ενός μικροϋπολογιστή arduino λαμβάνουν μετρήσεις και καταλαβαίνουν το επίπεδο του φωτός στο χώρο και ανάλογα με την ποσότητα φωτός που υπάρχει ανάβουν τα κατάλληλα φώτα. Έτσι όταν αρχίζει να νυχτώνει αρχίζει να ανάβει ένας συγκεκριμένος αριθμός από φώτα μέχρι να έχουμε πλήρως σκοτάδι δηλαδή νύχτα και να ανάψουν όλα τα φώτα.

Δείτε περισσότερα εδώ


1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου- ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ

Οι μαθητές των Β΄και Γ΄τάξεων Δημοτικού Σχολείου, θα χρησιμοποιήσουν τα υπολείμματα φυτών τοπικού αποστακτηρίου  που παράγει αιθέρια έλαια και θα τα χρησιμοποιήσουν σαν υπολειμματική βιομάζα για την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Δύο Robot Edison με τη μορφή αυτοκινούμενου οχήματος, φαγάνα φορτωεκφόρτωσης, παραλαμβάνoυν τη βιομάζα από τους χώρους απόθεσης και τη μεταφέρει στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας

Δείτε περισσότερα εδώ