Σε εργοστάσια και βιομηχανικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, καταβάλλονται εξαιρετικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι τα νοσοκομεία θα διαθέτουν αναπνευστήρες και οι εταιρείες που τα εφοδιάζουν διαθέτουν καταψύκτες και ψυγεία. Πίσω από τα παρασκήνια, αυτή η παραγωγή έχει πραγματοποιηθεί σε μια επική, πρωτοφανή κλίμακα. Σε ορισμένα μέρη, ήταν επίσης τρομερά αναποτελεσματική.
Μερική από αυτήν την αναποτελεσματικότητα ήταν αναμενόμενη. Η κατασκευή για μεγάλη ζήτηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πάντα ακατάστατη. Ωστόσο, πολλές από τις καθυστερήσεις υλικού που έχουμε παρατηρήσει - από τα σημεία συμφόρησης της γραμμής παραγωγής έως τις ελλείψεις ανταλλακτικών - θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μέλλον εφαρμόζοντας ένα ήθος ανοιχτού κώδικα στην παγκόσμια παραγωγή υλικού.
Ο σχεδιασμός ανοιχτού κώδικα είναι μια μορφή συλλογικής νοημοσύνης, όπου οι ειδικοί συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο που ο καθένας έχει το νόμιμο δικαίωμα να κατασκευάσει. Η βιομηχανία λογισμικού έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό ότι η «ανοιχτή» συνεργασία δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και έχει και πλεονεκτήματα. Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι πανταχού παρόν και οι διακομιστές που τροφοδοτούν το ίδιο το Διαδίκτυο λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό σε ανοιχτές τεχνολογίες, που έχουν σχεδιαστεί από κοινού από ανταγωνιστικές εταιρείες .
Νωρίς στην πανδημία, και σε αναγνώριση της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης που εκτυλίσσεται, δεκάδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου πράγματι εγγράφηκαν στο " Open COVID Pledge ", υπόσχοντας να μοιραστούν την πνευματική ιδιοκτησία τους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού. Σε μικρότερη κλίμακα, περισσότερες από 100 ομάδες έργων ξεκίνησαν να δημιουργούν και να μοιράζονται "ανοιχτούς" σχεδιασμούς αναπνευστήρα που θα μπορούσαν να παραχθούν τοπικά, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της πιεστικής ανάγκης για αναπνευστήρες σε όλο τον κόσμο.
Δυστυχώς, καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν κατάφερε να παράγει αναπνευστήρες με τον ρυθμό που απαιτείται από τα νοσοκομεία τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Αφού εξετάσαμε τις υπάρχουσες προσπάθειες για κοινή χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας των μηχανών, η πρόσφατη έρευνα μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα έργα πρέπει να είναι ανοιχτά από την αρχή για να επιτύχουν. Όλα - από το πρώτο σκετσάκι σε μια χαρτοπετσέτα έως τους λεπτομερείς υπολογισμούς που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια- πρέπει να είναι διαθέσιμα ανοιχτά εάν και άλλοι ειδικοί και κατασκευαστές πρόκειται να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό.
Ο δρόμος για το ανοιχτό hardware
Η παραγωγή υλικού μέσω ανοιχτής συνεργασίας μπορεί να είναι δύσκολη. Σε αντίθεση με την εντελώς εικονική συνεργασία που απαιτείται για την ανάπτυξη λογισμικού, η ανάπτυξη υλικού χρειάζεται φυσικά μέρη - πρώτες ύλες και μηχανήματα. Χρειάζεται εγκαταστάσεις δοκιμών και μηχανικούς για την εκτέλεση δοκιμών πίεσης και ελέγχων ασφαλείας.
Υπάρχουν πολλά υποσχόμενα σημάδια ότι αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν. Το έργο εκτυπωτή RepRap 3D έφερε την εκτύπωση 3D χαμηλού κόστους σε ένα ευρύτερο κοινό, καθιστώντας δυνατή την προσιτή προτυποποίηση σε απόσταση. Εν τω μεταξύ, το έργο CERN White Rabbit έχει δείξει ότι ακόμη και τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά που ελέγχουν το Large Hadron Collider μπορούν να αναπτυχθούν ως υλικό ανοιχτού κώδικα. Όμως, για να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειαζόμαστε καλύτερες ροές εργασίας για συνεργασία - συστήματα που βοηθούν στην οργάνωση της κατανομής εργασιών και ευθυνών σε συνεργατικά έργα υλικού.
Το ταξίδι από το πρωτότυπο στην παραγωγή είναι πολύ πιο δύσκολο και λιγότερο συναρπαστικό από την τεχνική πρόκληση της πρωτοτυποποίησης μιας συσκευής. Οι κατασκευαστές πρέπει να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα για τη διασφάλιση της ποιότητας και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τα προϊόντα τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ιατρικό υλικό, από το οποίο εξαρτώνται οι ζωές. Μια βασική πρόκληση για ανοιχτό υλικό θα είναι η επίτευξη αυτής της πιστοποίησης με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες σήμερα.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ανεξάρτητα από το πόσο εντυπωσιακοί και ασφαλείς είναι, οι αναπνευστήρες που κατασκευάζονται σε χώρους εθελοντών δεν μπορούν να πιστοποιηθούν για ιατρική χρήση. Όμως για εξοπλισμό που είναι λιγότερο αυστηρά ρυθμισμένος, όπως ασπίδες προσώπου , το ανοιχτό υλικό αξιοποιείται προς το παρόν με επιτυχία.
Η επίτευξη παρόμοιων επιτυχιών με ιατροτεχνολογικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας απαιτεί από τους οργανισμούς που κατασκευάζουν από ανοιχτά σχέδια να έχουν δομηθεί ανάλογα- με δυναμικά εργοστάσια, για παράδειγμα, τα οποία θα ανταποκρίνονται σε παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται χρόνος για την ίδρυση αυτών των οργανισμών. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης: πρέπει να αρχίσουμε να τις δημιουργούμε σήμερα, ως προετοιμασία για την επόμενη πανδημία.
Φυσικά, η εύρεση βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων για ανοιχτό υλικό είναι μια πρόκληση: μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα που μοιράζεται την πνευματική ιδιοκτησία δωρεάν, ενώ βοηθά τους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές να κερδίσουν; Κατά μία έννοια, το ανοιχτό υλικό έχει ένα πλεονέκτημα εδώ: οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να αγοράζουν προϊόντα, ενώ οι διαδικτυακοί καταναλωτές έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν λογισμικό δωρεάν.
Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η δημιουργία ενός ανοιχτού οικοσυστήματος κατασκευής υλικού θα χρειαστεί δημόσια χρηματοδότηση ή χρηματοδότηση από επενδυτές σε μη παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτό θα ακολουθούσε την πορεία του Διαδικτύου, το οποίο ξεκίνησε τη ζωή χρηματοδοτούμενο από δημόσιους οργανισμούς και πλέον φιλοξενεί τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κόσμου.
Μια ματιά από κοντά
Έχουμε πειραματιστεί με το δικό μας έργο openhardware , ώστε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς μπορεί να φαίνεται το μέλλον του συνεργατικού υλικού. Το μικροσκόπιο OpenFlexure έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί με χαμηλό κόστος στην υποσαχάρια Αφρική, για να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση της ελονοσίας . Πιθανότατα να έχουμε αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο σχεδιασμό των διαδικασιών που μας βοηθούν να μοιραστούμε τις γνώσεις μας αποτελεσματικά παρά στον ίδιο σχεδιασμό του μικροσκοπίου.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό επιβραδύνει την πρόοδό μας. Μακροπρόθεσμα, αναμένουμε ότι οι κατασκευαστές οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορούν να κατανοήσουν το σχέδιό μας και να το προσαρμόσουν στο τοπικό τους πλαίσιο. Καθώς αυτές οι διαδικασίες καθίστανται πιο τυποποιημένες, η κοινή χρήση σχεδίων για παραγωγή θα γίνεται όλο και πιο απλή. Η τελευταία και πιο φιλόδοξη φάση του έργου μας θα συνεργαστεί με κατασκευαστές για την παραγωγή μικροσκοπίων πιστοποιημένων για ιατρική χρήση - ένα τεράστιο βήμα προς το ιατρικό υλικό ανοιχτού κώδικα που θα χρειαζόμασταν για την καλύτερη καταπολέμηση μιας μελλοντικής πανδημίας.
Η ανθρωπότητα γνώριζε ήδη πώς να κάνει αναπνευστήρες δεκαετίες πριν από αυτή την πανδημία. Αυτό που έλειπε ήταν η πρόσβαση σε αυτήν τη γνώση, οι δεξιότητες για να συνεργαστούμε για την προσαρμογή ενός σχεδιασμού και τα logistics για να κλιμακώσουμε γρήγορα την κατασκευή σύνθετων μηχανημάτων. Θα χρειαστούν χρόνια για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η έναρξη αυτής της διαδικασίας σήμερα θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πιο δυναμικά και αποτελεσματικά στο μέλλον.
Πηγή άρθρου: https://theconversation.com/