The Wayback Machine - https://webcf.waybackmachine.org/web/20210218182959/https://planet.ellak.gr/planeturl
πλανήτης ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ
Για κάποιους το όνομα OpenOffice είναι ακόμα συνδεδεμένο με το νεότερο LibreOffice, ενώ άλλοι δεν το θυμούνται καν. Παρόλα αυτά το έργο OpenOffice συνεχίζεται υπό την αιγίδα του Apache Foundation. Σε τι κατάσταση βρίσκεται όμως; Για τους νεότερους να θυμίσουμε ότι το LibreOffice είναι ένα fork του Openoffice και δημιουργήθηκε όταν εξαγοράστηκε η SUN από […]

Η ομάδα του Open Source Observatory της Ευρωπαικής Επιτροπής OSOR δημοσίευσε τις Οδηγίες για τις βιώσιμες κοινότητες ανοιχτού κώδικα στον δημόσιο τομέα!

Οι Οδηγίες προσφέρουν πρακτικές συμβουλές για δημόσιους υπαλλήλους σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, διαχειριστές έργων, προγραμματιστές πληροφορικής και λάτρεις λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) που θέλουν να αλληλεπιδράσουν με το OSS ή για όσους είναι απλώς περίεργοι για το τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια προσπάθεια.

Οι εργασίες για τις Κατευθυντήριες Γραμμές ξεκίνησαν με την παρατήρηση ότι, ενώ ο αριθμός των έργων ανοιχτού κώδικα στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα αυξάνεται συνεχώς, πολλές κοινότητες που χτίζονται γύρω από αυτά τα έργα αγωνίζονται να διατηρηθούν. Η ανάλυση των παραγόντων επιτυχίας των βιώσιμων κοινοτήτων OSS στο δημόσιο τομέα  και πέντε μελέτες περιπτώσεων σχετικά με τις βιώσιμες κοινότητες αποκάλυψαν ότι πέντε βασικά στοιχεία καθορίζουν τη βιωσιμότητα της κοινότητας του OSS:

  • σαφής δομή διακυβέρνησης,
  • ζωντανή κοινότητα
  • τεχνολογική ωριμότητα λογισμικού
  • κίνητρα υιοθέτησης και
  • βιώσιμη χρηματοδότηση.

Ο στόχος των κατευθυντήριων γραμμών είναι να δείξει πώς να εφαρμόσουμε αυτούς τους παράγοντες με επιτυχία όταν ο δημόσιος τομέας ασχολείται με ανοιχτό κώδικα.  

Οι Οδηγίες βασίζονται στην πεποίθηση ότι οι δημόσιες διοικήσεις δεν πρέπει απλώς να επαναχρησιμοποιούν το Ανοιχτό Λογισμικό (δηλαδή να είναι καταναλωτές), αλλά να είναι ενεργά μέλη και συνεισφέροντες στις κοινότητες που υπάρχουν γύρω από αυτό το λογισμικό. Επομένως, οι Οδηγίες χωρίζονται σε τρία βασικά κεφάλαια που διερευνούν πώς οι δημόσιες διοικήσεις θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το OSS με βιώσιμο τρόπο:

  1. Θέτοντας τα θεμέλια για βιώσιμες δεσμεύσεις ανοιχτού κώδικα – όπου αναφέρονται λεπτομερώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δημόσιες διοικήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο OSS, από την αξιολόγηση των αναγκών και των ικανοτήτων τους έως την εξασφάλιση χρηματοδότησης.
  2. Συμμετοχή σε μια υπάρχουσα κοινότητα – παροχή συμβουλών σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής σε μια υπάρχουσα κοινότητα OSS, την επαναχρησιμοποίηση του λογισμικού της και την επιστροφή στην κοινότητα με βιώσιμο τρόπο.
  3. Δημιουργία της δικής σας κοινότητας OSS στο δημόσιο τομέα – όπου αναλύoνται τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινότητας του δημόσιου τομέα OSS.

Για την συγγραφή των οδηγιών υπήρχε συνεχή επικοινωνία με την κοινότητα ανοιχτού κώδικα, για να είναι σίγουρο ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν βασίζεται μόνο σε διεξοδική έρευνα, αλλά θα είναι επίσης πραγματικά κοινοτικό.

Για σχόλια και προτάσεις βελτίωσης, επικοινωνήστε με τη διεύθυνση EU-OSOR@ec.europa.eu .

Οι Οδηγίες για βιώσιμες κοινότητες ανοιχτού κώδικα στο δημόσιο τομέα

Διαβάστε ακόμα:

Ανάλυση των παραγόντων επιτυχίας των βιώσιμων κοινοτήτων OSS στο δημόσιο τομέα

Μελέτες περιπτώσεων αειφορίας – Κέντρο γνώσης OSOR

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Η ΕΕ σχεδιάζει να υπάρχει μια γενική και αδιάκριτη αυτόματη σάρωση για ύποπτο περιεχόμενο σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις, τα μηνύματα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο δηλωμένος στόχος: Η δίωξη της παιδικής πορνογραφίας. Το αποτέλεσμα: Μαζική παρακολούθηση μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου ελέγχου μηνυμάτων και συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο και το τέλος του απόρρητου της ψηφιακής αλληλογραφίας.

Το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια «προσωρινή» νομοθεσία με σκοπό να επιτρέψει την αναζήτηση όλων των ιδιωτικών συζητήσεων, μηνυμάτων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για παράνομες απεικονίσεις ανηλίκων και απόπειρα έναρξης επαφών με ανηλίκους. Αυτό επιτρέπει στους παρόχους Facebook Messenger, Gmail, κ.ά., να σαρώνουν κάθε μήνυμα για ύποπτο κείμενο και εικόνες. Αυτό συμβαίνει σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία και χρησιμοποιώντας «τεχνητή νοημοσύνη» που είναι επιρρεπείς σε σφάλματα. Εάν ένας αλγόριθμος θεωρεί ύποπτο ένα μήνυμα, το περιεχόμενο και τα μετα-δεδομένα του αποκαλύπτονται αυτόματα και χωρίς ανθρώπινη επαλήθευση σε έναν ιδιωτικό οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ και από εκεί στις εθνικές αστυνομικές αρχές παγκοσμίως. Οι αναφερόμενοι χρήστες δεν ενημερώνονται.

Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών στις ΗΠΑ, όπως το Gmail και το Outlook.com, εκτελούν ήδη αυτόματο έλεγχο ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας. Μέσω ενός δεύτερου νόμου, η Επιτροπή της ΕΕ προτίθεται να υποχρεώσει όλους τους παρόχους υπηρεσιών συνομιλίας, ανταλλαγής μηνυμάτων και e-mail να αναπτύξουν αυτήν την τεχνολογία μαζικής παρακολούθησης.

Πώς μας επηρεάζει αυτό;

  • Όλες οι συνομιλίες συνομιλίας και τα email μας θα αναζητηθούν αυτόματα για ύποπτο περιεχόμενο. Τίποτα δεν παραμένει εμπιστευτικό ή μυστικό. Δεν υπάρχει απαίτηση δικαστικής απόφασης ή αρχικής υποψίας για αναζήτηση των μηνυμάτων σας. Εμφανίζεται πάντα και αυτόματα.
  • Εάν ένας αλγόριθμος κατατάξει το περιεχόμενο ενός μηνύματος ως ύποπτο, οι προσωπικές ή οικείες φωτογραφίες σας μπορούν να προβληθούν από το προσωπικό και τους εργολάβους διεθνών εταιρειών και αστυνομικών αρχών. Επίσης, οι ιδιωτικές γυμνές φωτογραφίες σας μπορεί να προβληθούν από άτομα που δεν σας γνωρίζουν, στα χέρια των οποίων οι φωτογραφίες σας δεν είναι ασφαλείς.
  • Το φλερτ και το sexting μπορεί να διαβαστεί από το προσωπικό και τους εργολάβους διεθνών εταιρειών και αστυνομικών αρχών, επειδή τα φίλτρα αναγνώρισης κειμένου που αναζητούν «child grooming” συχνά επισημαίνουν ψεύτικες συζητήσεις.
  • Μπορείτε να κάποιος να σας αναφέρει ψευδώς και να διερευνηθείτε ως φερόμενοι για διάδοση υλικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Οι αλγόριθμοι ελέγχου μηνυμάτων και συνομιλίας είναι γνωστό ότι επισημαίνουν εντελώς νόμιμες φωτογραφίες διακοπών παιδιών σε μια παραλία, για παράδειγμα. Σύμφωνα με τις ελβετικές ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές, το 90% όλων των αναφορών που δημιουργούνται από μηχανήματα αποδεικνύεται χωρίς αξία. Το 40% όλων των διαδικασιών ποινικής έρευνας που ξεκίνησαν στη Γερμανία για «παιδική πορνογραφία» στοχεύουν ανηλίκους.
  • Στο επόμενο ταξίδι σας στο εξωτερικό , μπορείτε να έχετε μεγάλα προβλήματα. Οι μηχανογραφημένες αναφορές για τις επικοινωνίες σας ενδέχεται να έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει απόρρητο δεδομένων – με ανυπολόγιστα αποτελέσματα.
  • Οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι χάκερ ενδέχεται να είναι σε θέση να κατασκοπεύουν τις ιδιωτικές συνομιλίες και τα email σας . Η πόρτα θα είναι ανοιχτή για όποιον διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να διαβάσει τα μηνύματά σας, εάν αφαιρεθεί η ασφαλής κρυπτογράφηση, προκειμένου να είναι δυνατή η προβολή μηνυμάτων.
  • Αυτή είναι μόνο η αρχή . Μόλις καθιερωθεί η τεχνολογία ελέγχου ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας, γίνεται πολύ εύκολη η χρήση τους για άλλους σκοπούς. Και ποιος εγγυάται ότι αυτά τα μηχανήματα εγκληματικότητας δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον στα έξυπνα τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές μας;

Χρονοδιάγραμμα

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τη συμμετοχή της Επιτροπής της ΕΕ σχετικά με τη νομοθετική πρόταση . Οι διαφορετικές θέσεις των τριών μερών αναφέρονται εδώ λεπτομερώς (Αγγλικά) . Οι οργανώσεις προστασίας των παιδιών ασκούν τεράστια πίεση. Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες τάσσονται υπέρ του αδιάκριτου ελέγχου ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλιών, με εξαίρεση τους Πράσινους / EFA και την Αριστερά. Η έγκριση της νομοθεσίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Τον Απρίλιο, η Επιτροπή της ΕΕ προτίθεται να υποβάλει μια δεύτερη νομοθετική πρόταση, η οποία είναι να αναγκάσει όλους τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλιών να αναζητήσουν περιεκτικά όλα τα ιδιωτικά μηνύματα παρά την έλλειψη υποψιών.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η μόνιμη και ολοκληρωμένη αυτοματοποιημένη ανάλυση ιδιωτικών επικοινωνιών παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και απαγορεύεται (παράγραφος 177). Για αυτόν τον λόγο, ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Patrick Breyer υπέβαλε καταγγελία κατά των αμερικανικών εταιρειών Facebook και Google στις αρχές προστασίας δεδομένων για παραβίαση του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων.

Πρόσθετες πληροφορίες και επιχειρήματα

  • Όλοι οι πολίτες τίθενται υπό την υποψία, χωρίς λόγο, ότι πιθανώς διέπραξαν έγκλημα. Τα φίλτρα κειμένου και φωτογραφιών παρακολουθούν όλα τα μηνύματα – χωρίς εξαίρεση. Κανένας δικαστής δεν απαιτείται να διατάξει μια τέτοια παρακολούθηση – σε αντίθεση με τον αναλογικό κόσμο που εγγυάται το απόρρητο της αλληλογραφίας και την εμπιστευτικότητα των γραπτών επικοινωνιών. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η μόνιμη και γενική αυτόματη ανάλυση των ιδιωτικών επικοινωνιών παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα (υπόθεση C-511/18, παράγραφος 192). Ωστόσο, η ΕΕ προτίθεται τώρα να εγκρίνει μια τέτοια νομοθεσία. Για να ακυρώσει το δικαστήριο μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Επομένως, πρέπει πρώτα να αποτρέψουμε την έγκριση της νομοθεσίας.
  • Η εμπιστευτικότητα της ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας θυσιάζεται. Οι χρήστες των υπηρεσιών messenger, chat και e-mail κινδυνεύουν δεν θα έχουν πια προσωπικά μηνύματα. Ευαίσθητες φωτογραφίες και περιεχόμενο κειμένου θα μπορούσαν να προωθηθούν σε άγνωστες οντότητες παγκοσμίως και μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια.
  • Διακυβεύεται η ασφαλής κρυπτογραφημένη επικοινωνία. Μέχρι τώρα, δεν είναι δυνατή η αναζήτηση κρυπτογραφημένων μηνυμάτων από τους αλγόριθμους. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να ενσωματωθούν κερκόπορτες στο λογισμικό ανταλλαγής μηνυμάτων. Μόλις συμβεί αυτό, αυτό το κενό ασφαλείας μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιονδήποτε με τα τεχνικά μέσα που απαιτούνται, για παράδειγμα από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και εγκληματίες. Οι ιδιωτικές επικοινωνίες, τα επιχειρηματικά μυστικά και οι ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες θα αποκαλυφθούν. Απαιτείται ασφαλής κρυπτογράφηση για την προστασία των μειονοτήτων, των LGBTQI ανθρώπων, των δημοκρατικών ακτιβιστών, των δημοσιογράφων κ.λπ.
  • Η ποινική δικαιοσύνη ιδιωτικοποιείται. Στο μέλλον, οι αλγόριθμοι εταιρειών όπως το Facebook, το Google και η Microsoft θα αποφασίσουν ποιος χρήστης είναι ύποπτος και ποιος όχι. Η προτεινόμενη νομοθεσία δεν περιέχει απαιτήσεις διαφάνειας για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με το κράτος δικαίου, η διερεύνηση ποινικών αδικημάτων ανήκει σε ανεξάρτητους δικαστές και δημόσιους υπαλλήλους υπό δικαστική εποπτεία.
  • Ο αδιάκριτος έλεγχος μηνυμάτων και συνομιλίας δημιουργεί προηγούμενο και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Η ανάπτυξη τεχνολογίας για την αυτόματη παρακολούθηση όλων των διαδικτυακών επικοινωνιών είναι επικίνδυνη: Μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς στο μέλλον, για παράδειγμα παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, κατάχρηση ναρκωτικών ή «επιβλαβές περιεχόμενο». Σε αυταρχικά κράτη μια τέτοια τεχνολογία είναι να εντοπίζει και να συλλάβει κυβερνητικούς αντιπάλους και ακτιβιστές της δημοκρατίας. Μόλις η τεχνολογία αναπτυχθεί διεξοδικά, δεν υπάρχει καμία επιστροφή.

Γιατί ο έλεγχος συνομιλιών και μηνυμάτων θα βλάψει τα παιδιά

Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι τα μηνύματα χωρίς διακρίσεις και ο έλεγχος συνομιλιών διευκολύνουν τη δίωξη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα είναι αμφιλεγόμενο, ακόμη και μεταξύ των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στην πραγματικότητα, ο έλεγχος ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας μπορεί να βλάψει τα θύματα και τα πιθανά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης:

  1. Καταστρέφονται οι ασφαλείς χώροι. Τα θύματα σεξουαλικής βίας χρειάζονται ιδιαίτερα την ικανότητα να επικοινωνούν με ασφάλεια και εμπιστευτικότητα για να ζητούν συμβουλευτική και υποστήριξη, για παράδειγμα να ανταλλάσσονται με ασφάλεια μεταξύ τους, με τους θεραπευτές ή τους δικηγόρους τους. Η εισαγωγή της παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο απομακρύνει αυτά τα ασφαλή δωμάτια από αυτά.
  2. Οι ανήλικοι ποινικοποιούνται. Ειδικά οι νέοι μοιράζονται συχνά οικείες ηχογραφήσεις μεταξύ τους (sexting). Με τον έλεγχο ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας, οι φωτογραφίες και τα βίντεό τους ενδέχεται να καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών ερευνητών. Οι γερμανικές στατιστικές εγκλήματος δείχνουν ότι το 40% όλων των ερευνών για παιδική πορνογραφία στοχεύουν ανηλίκους.
  3. Ο αδιάκριτος έλεγχος ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας δεν περιλαμβάνει την κυκλοφορία παράνομου υλικού, αλλά στην πραγματικότητα καθιστά πιο δύσκολη τη δίωξη σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Ενθαρρύνει τους παραβάτες να πηγαίνουν υπόγεια και να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς κρυπτογραφημένους διακομιστές που μπορεί να είναι αδύνατο να εντοπιστούν και να υποκλαπούν. Ακόμα και σε ανοιχτά κανάλια, τα αδιάκριτα μηνύματα και ο έλεγχος συνομιλίας δεν περιέχουν τον όγκο του υλικού που κυκλοφορεί, όπως αποδεικνύεται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αναφορών μηχανημάτων.

Έγγραφα σχετικά με τη νομοθετική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.patrick-breyer.de/?page_id=594160&lang=en

Το VPN βοηθά στην απόκρυψη της διεύθυνσης IP μας και την πρόσβαση σε περιεχόμενο μη διαθέσιμο στην περιοχή μας. Ένα από τα καλύτερα VPN είναι το ProtonVPN το οποίο θα δούμε πως γίνεται η εγκατάσταση της δωρεάν έκδοσης του σε Linux. Το VPN (Virtual Private Network), δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη «σήραγγα» μεταξύ δύο σημείων (π.χ. υπολογιστής […]
ImageMagick

Η ΑΝΑΓΚΗ

Η τηλε-εκπαίδευση μπορεί να ήταν και πολύ βοηθητική για κάποιους, αφού δεν ήταν απαραίτητο να κρατούν σημειώσεις σε χαρτί κατά την ώρα της παράδοσης, αλλά να παρακολουθούν τον καθηγητή και να κατανοούν καλύτερα το αντικείμενο. Η εμπέδωση γίνεται με την επανάληψη των αρχείων που παρέχουν οι καθηγητές μέσω πλαφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης του κάθε ιδρύματος. Αντί χειρόγραφων σημειώσεων, δίνεται η δυνατότητα της λήψης στιγμιοτύπου οθόνης (screenshot), με ότι πιθανές σημειώσεις έχει γράψει ο καθηγητής. Πως μπορείτε να λάβετε ένα στιγμιότυπο οθόνης; Δείτε παρακάτω για τα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα:
  • LINUX: Πατάτε το πλήκτρο PrtScr και ανοίγει το πρόγραμμα λήψης στιγμιοτύπου οθόνης και αποθηκεύει (αυτόματα) όλη την οθόνη σας μέσα στον φάκελο των εικόνων.
  • MAC OSX: Πατήστε το συνδυασμό Command+Shift+3 και σας αποθηκεύει την εικόνα στην επιφάνεια εργασίας σας.
  • Windows: Πατήστε το συνδυασμό Windows key + Print Screen key και θα σας αποθηκεύσει την εικόνα στον φάκελο Εικόνες>Στιγμιότυπα οθόνης.

Όλες αυτές τις εικόνες (συνήθως png), μπορείτε να τις βλέπετε μια-μια με το πρόγραμμα προβολής εικόνων. Είναι όμως καλύτερα να τις προσθέσετε σε ένα αρχείο pdf. Το αρνητικό και στις δυο περιπτώσεις είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε αναζήτηση ενός όρου, αφού είναι εικόνες.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Μετά από λίγη αναζήτηση στο Internet, η λύση ήταν απλή. Ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε την εντολή:
convert *.png out.pdf

Αυτό που κάνει η παραπάνω εντολή είναι να πάρει όλα τα αρχεία με κατάληξη .png και τα προσθέτε σε ένα αρχείο .pdf. Όμως με την εκτέλεση αυτής της εντολής, λάμβανα ένα μήνημα σφάλματος:
convert: attempt to perform an operation not allowed by the security policy `PDF' @ error/constitute.c/IsCoderAuthorized/408. convert: no images defined `output.png' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3288.

Μετά από λίγη αναζήτηση, βρήκα στο stackoverflow παρόμοιο πρόβλημα. Να δούμε τι λύση δώσανε λοιπόν.

Η ΛΥΣΗ

Ουσιαστικά έπρεπε να δικαιώματα εγγραφής στο ImageMagick.
sudo nano /etc/ImageMagick-6/policy.xml

Στην περίπτωσή σας μπορεί να είναι το αρχείο /etc/ImageMagick-7/policy.xml, ανάλογα με την έκδοση του ImageMagick που έχετε.

Ουσιαστικά πρέπει να σβήσετε ένα κομμάτι και να προσθέσετε μια γραμμή. Προσωπικά κράτησα με σχόλιο όπως βλέπετε παρακάτω:

<!--
<policy domain="coder" rights="none" pattern="PS" />
<policy domain="coder" rights="none" pattern="PS2" />
<policy domain="coder" rights="none" pattern="PS3" />
<policy domain="coder" rights="none" pattern="EPS" />
<policy domain="coder" rights="none" pattern="PDF" />
<policy domain="coder" rights="none" pattern="XPS" />
-->

Και μετά πρόσθεσα την παρακάτω γραμμή:

<policy domain="module" rights="read|write" pattern="{PS,PS2,PS3,EPS,PDF,XPS}">

Επειδή οι εικόνες είναι πολλές σε αριθμό, μπορεί να μην σας τις προσθέσει όλες με την πρώτη. Καλύτερα είναι να τις προσθέσετε ανά μάθημα και στο τέλος να ενώσετε τα pdf με την εντολή:
pdfunite *.pdf out.pdf

Αυτό υπάρχει στα εργαλεία poppler-utils. Για περισσότερες πληροφορίες πως μπορείτε να ενώσετε πολλά pdf σε ένα, δείτε σε προηγούμενο άρθρο.

Κοινοποιήστε το παρόν άρθρο σε φίλο σας που προσπαθεί να ενώσει πολλές εικόνες σε ένα pdf. Θα του σώσετε αρκετό χρόνο.

 ThinkPad-X240
      
  Operating System:      Ubuntu 20.04.2 LTS
  Kernel: Linux    5.8.0-43-generic


  Architecture: x86-64

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Corfu Tech Lab, και σε συνεργασία με το Wikimedia CUG Greece, διοργανώνει ένα “Εργαστήριο Wikipedia”, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το εργαστήριο είναι συνέχεια των προηγούμενων θα περιλαμβάνει ανάρτηση και χρήση εικόνων και άλλων πολυμέσων από τη Wikipedia και τα Wikimedia Commons.

Περιεχόμενο εργαστηρίου:
– ανάρτηση και χρήση εικόνων στη Wikipedia
– πνευματικά δικαιώματα και ελεύθερες άδειες χρήσης
– τρόποι αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών
– χρήση άλλων πολυμέσων (βίντεο, ήχος) από τη Wikipedia και τα Wikimedia Commons
– ελευθερία πανοράματος

Αποστολή της Wikipedia είναι η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πληθυσμιακών κοινοτήτων στη γνώση και στην πληροφορία. Η ίδια αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για έρευνα και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την απόκτηση γρήγορης και εύλογα προσιτής επισκόπησης ενός συγκεκριμένου θέματος. Μπορεί να είναι εξαιρετικά λεπτομερής και ολοκληρωμένη, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η τεχνολογία και η επιστήμη. 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Ομιλητές:
Μαγιολαδίτης Μάριος
Μαθηματικός, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ρομποτικής “Corfu Tech Lab” της ΔΗ.ΚΕ.Ι.ΒΙ.Κ.

Σταμπουλής Κωνσταντίνος
Διαχειριστής και Συντάκτης της Ελληνικής Wikipedia, Μέλος του Wikimedia CUG Greece

Η παρακολούθηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του υπερσυνδέσμου της ΔΗ.ΚΕ.Ι.ΒΙ. Κέρκυρας
https://zoom.us/j/99203621361?pwd=N0tlYlBsNk16em5YZXR6OThLTnBEUT09

Δηλώσεις συμμετοχής:
https://forms.gle/DSBBZc2Vb2zm5JvW8

Στις 12 Φεβρουαρίου έληγε η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαντήσει στην έρευνα του Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας και υπευθυνότητας στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το εμβόλιο Covid19 με τη φαρμακοβιομηχανία. Εκτός από την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το αντιπαραγωγικό απόρρητο, η έρευνα ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην αποκάλυψη μεγάλου αριθμού εσωτερικών εγγράφων, ρίχνοντας φως στις διαπραγματεύσεις και θα βοηθήσει στο να δοθούν απαντήσεις σε πολλά καυτά ερωτήματα.

Η έρευνα του Διαμεσολαβητή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021. Αφορμή στάθηκαν δύο καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Εταιρειών της Ευρώπης εναντίον της καταπάτησης του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης της Πληροφορίας (FOI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της με φαρμακευτικές εταιρείες για αγορές εμβολίων COVID-19. Τα αιτήματα υποβλήθηκαν ακριβώς όπως δημοσιεύθηκαν την έκθεσή μας «Ισχύς και κέρδος κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας – γιατί η φαρμακευτική βιομηχανία χρειάζεται περισσότερο έλεγχο, όχι λιγότερο».

Όπως σημειώνει αυτή η έκθεση, «Σε μια πανδημία, η φαρμακευτική βιομηχανία χαιρετίζεται ως σωτήρας. Ωστόσο, η βιομηχανία χρησιμοποιεί την κρίση για να κλειδώσει το προβληματικό μοντέλο που μεγιστοποιεί τα κέρδη. Πιέζοντας για δημόσιο χρήμα χωρίς δεσμευτικούς κανόνες, την ίδια στιγμή που δημιουργεί ισχυρότερους κανόνες μονοπωλίου για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η λίστα επιθυμιών της βιομηχανίας θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια COVID-19, παρατείνοντας την πανδημία στο όνομα του κέρδους.”

Διοικητική αρετή

Η έρευνα ασχολείται με την άρνηση της Επιτροπής να αποκαλύψει το συμβόλαιο αγοράς εμβολίων COVID-19 με την AstraZeneca, το πρώτο που υπέγραψε η Επιτροπή πέρυσι. Η Επιτροπή απέρριψε αίτημα δημοσιοποίησης του Παρατηρητηρίου Εταιρειών της Ευρώπης, αναφέροντας ότι πρέπει να προστατευθούν τα εμπορικά συμφέροντα της AstraZeneca και ισχυρίστηκε ότι δεν υπερισχύει το δημόσιο συμφέρον σε ζητήματα διαφάνειας. Υποβάλαμε ένσταση για αυτήν την απόφαση, αλλά η Επιτροπή επανειλημμένα απέφυγε να απαντήσει εντός των προθεσμιών που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ. Η Επιτροπή αρνήθηκε επίσης να αποκαλύψει άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων σημειώσεων συναντήσεων και αλληλογραφίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες (καθώς και τα ονόματα των μελών της κοινής ομάδας διαπραγματεύσεων, η οποία αποτελείται από επτά εμπειρογνώμονες που ορίζονται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών).

Έκτοτε, η Επιτροπή δημοσίευσε τη σύμβαση AstraZeneca (καθώς και τις συμβάσεις CureVac και Sanofi-GSK). Τα συμβόλαια δημοσιεύθηκαν σε αναδιατυπωμένη μορφή με διαγραμμένες βασικές παραγράφους (αν και το πλήρες κείμενο της σύμβασης AstraZeneca βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο ολόκληρο, λόγω βλάβης με τη μορφή του pdf που η Επιτροπή ανέβασε την πρώτη φορά). Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι ζήτησε και σε άλλες τρεις φαρμακευτικές εταιρείες να συμφωνήσουν να φέρουν τελικά στη δημοσιότητα τις μεταξύ τους συμβάσεις. Η ξαφνική προθυμία της Επιτροπής να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες αυτών των συμβάσεων – μετά από την αβάσταχτη δημόσια πίεση – θέτει ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση τον μόλιν πριν λίγους μήνες ισχυρισμό της ότι «δεν υπήρχε υπερισχύον δημόσιο συμφέρον» σε ζητήματα διαφάνειας.

Η στροφή της Επιτροπής ήρθε όταν η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων, πράγμα που προκάλεσε συζήτηση υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων – CEO ως προς τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Η Ευρωπαία Συνήγορος, Emily O’Reilly σχολίασε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας: «Ξαφνικά η διαφάνεια έγινε βασικό θέμα ημερήσιας διάταξης, καθώς μια αναδιατυπωμένη έκδοση του συμβολαίου βγήκε στο δημόσιο λόγο και η Επιτροπή το χρησιμοποίησε αυτό για να υποστηρίξει την αμφισβητούμενη υπόθεση κακής πίστης εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας». Η O’Reilly συνέχισε: «Αλλά αν η Επιτροπή ήθελε περισσότερη διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου, όπως λέει, να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια, τότε προφανώς αυτή η διαφάνεια θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δεν χρειαζόταν να περάσουμε μια κρίση για να κατασταθεί η διαφάνεια διοικητική αρετή.”

Προσέγγιση σόφτμπολ

Η έρευνα της Ευρωπαίας Συνηγόρου θα αξιολογήσει τώρα το απόρρητο της Επιτροπής σχετικά με τις συμβάσεις και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συγκρίνεται αυτή η στρατηγική με τις υποχρεώσεις του δικαίου της ΕΕ για την ελευθερία ενημέρωσης και τη Συνθήκη της Λισαβόνας (που προτείνει τη μέγιστη διαφάνεια). Εκτός από την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη μυστική προσέγγιση της Επιτροπής, η έρευνα ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην αποκάλυψη μεγάλου αριθμού άλλων εγγράφων (συμπεριλαμβανομένων σημειώσεων συναντήσεων και αλληλογραφίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες), έγγραφα που θα ρίξουν φως στις διαπραγματεύσεις και θα βοηθήσουν στην απάντηση πολλών καυτών ερωτημάτων. Πράγματι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το αρχικό αίτημα του Παρατηρητηρίου Εταιρειών της Ευρώπης για αυτά τα έγγραφα απορρίφθηκε.

Οι πρώτες νομικές εκτιμήσεις των δημοσιευμένων συμβάσεων δείχνουν ότι τα κείμενα έχουν σημαντικές αδυναμίες, συμπεριλαμβανομένων των διφορούμενων ημερομηνιών παράδοσης και της έλλειψης κυρώσεων σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν. Ο ερευνητής δημοσιογράφος Stefano Valentino, ο οποίος συμβουλεύτηκε αρκετούς νομικούς εμπειρογνώμονες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ χρησιμοποίησε μια «προσέγγιση σόφτμπολ» στις διαπραγματεύσεις και τώρα «έχει δεμένα τα χέρια της» όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες ανακοινώνουν καθυστερήσεις στην παράδοση ενώ βασίζεται στην καλή θέληση των εταιρειών. «Το μόνο βέβαιον σε όλα αυτά», υποστηρίζει ο Valentino, «είναι η αδύναμη θέση στην οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν τοποθετηθεί, αναλαμβάνοντας οικονομικούς κινδύνους υψηλού ρίσκου και μια μη απαιτητική στάση απέναντι στους προμηθευτές».

Όπως είπε η Viviana Galli της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για Υπεύθυνη Ε & Α και Προσιτά Φάρμακα: «Κατά τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα έπρεπε να έχουν δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, βάζοντας συγκεκριμένες ρήτρες που αποδίδουν ευθύνη στις εταιρείες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους προτεινόμενους όρους».

Η παγκόσμια δημόσια υγεία πάνω από τα κέρδη

Ενώ οι κοινές προμήθειες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ήταν σαφώς η σωστή προσέγγιση, φαίνεται ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα μπορούσαν να έχουν επιτύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή διαπραγματευτική θέση που είχαν. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για διαπραγματεύσεις για λογαριασμό 27, κυρίως πολύ πλούσιων, ευρωπαϊκών χωρών, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, για την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν δεσμευτεί δημόσια να θέσουν την παγκόσμια υγεία πάνω από τα κέρδη. Οι διαπραγματευτές είχαν επιπλέον έναν πολύ σημαντικό προϋπολογισμό διαθέσιμο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και την ανάπτυξη και την παραγωγική δυνατότητα. Οι διαπραγματευτές είχαν στη διάθεσή τους δεσμευμένα δημόσια χρήματα για να αφαιρέσουν το επενδυτικό ρίσκο και – σε κάποιο βαθμό – την ευθύνη από τις φαρμακευτικές εταιρείες που εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19. Ως αντάλλαγμα θα έπρεπε τουλάχιστον να επιμείνουν σε πολύ ισχυρές ρήτρες για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Η σύγκρουση της Επιτροπής με την AstraZeneca (και προηγούμενες ανακοινώσεις της Pfizer για δυσκολίες στην επίτευξη των υποσχέσεων) έδειξε την αδυναμία της στρατηγικής της ΕΕ να βασίζεται σε λίγες φαρμακευτικές εταιρείες όχι μόνο για την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων, αλλά και για την παρασκευή του απαιτούμενου αριθμού δόσεων. Οι διαπραγματευτές θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία που θα επέτρεπε σε πολλές περισσότερες εταιρείες να προετοιμαστούν για την παραγωγή και έτσι να διαθέσουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντίθετα, συμφώνησαν σε ένα ελαττωματικό μοντέλο μονοπωλίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατεντών) που ωφελεί μόνο τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και παρατείνει άσκοπα την πανδημία, αφήνοντας πολλές αδύναμες χώρες χωρίς πρόσβαση στα εμβόλια.

Η προσέγγιση που επέλεξε η ΕΕ (καθώς και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ) έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση εμβολίων με πολύ αργό ρυθμό, τόσο στην Ευρώπη όσο και ακόμη πιο έντονα στον υπόλοιπο κόσμο. Οι πληθυσμοί των περισσότερων αφρικανικών και πολλών ασιατικών χωρών πιθανότατα θα εμβολιαστούν σε ικανοποιητικό ποσοστό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού το 2023 ή και αργότερα. Όπως προειδοποιεί ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, «ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας».

Και δεν είναι μόνο ηθική αποτυχία, αλλά και πρακτική. Η εμφάνιση νέων επικίνδυνων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, για τα οποία τα εμβόλια μπορεί να προσφέρουν λιγότερη προστασία, δείχνει ότι η ταχύτητα του εμβολιασμού είναι ύψιστης σημασίας και ότι απαιτείται μια παγκόσμια προσέγγιση αλληλεγγύης. Επιτρέποντας στις φαρμακευτικές εταιρείες να αποφασίσουν πώς και πότε θα παρασκευάσουν εμβόλια και για ποιον, δημιουργεί τεχνητή έλλειψη με καταστροφικές συνέπειες. Η εμπιστοσύνη σε αυτές τις εταιρείες να εκχωρήσουν εθελοντικά εμβόλια σε παγκόσμιες ομάδες διανομής, όπως η Covax, έχει αποδειχθεί καταστροφική.

Τα εμβόλια ως παγκόσμιο κοινό αγαθό

Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Von der Leyen δήλωσε επανειλημμένα ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Ωστόσο, το μοντέλο που συμφωνήθηκε με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στις συμβάσεις εμβολίων αντιβαίνει ουσιαστικά σε αυτές τις υποσχέσεις. Η Von der Leyen υπερασπίστηκε την παγκόσμια διάσταση της στρατηγικής της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «τα εμβόλια μας θα δοθούν σε άλλες χώρες», αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον αργό ρυθμό παραγωγής, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Επιπλέον, το συμβόλαιο CureVac, για παράδειγμα, απαγορεύει στις ευρωπαϊκές χώρες να μεταπωλούν, να εξάγουν ή να χορηγούν δόσεις – συμπεριλαμβανομένης της Covax – χωρίς άδεια από την εταιρεία. Το να δοθεί δικαίωμα βέτο στην εταιρεία για τη μεταφορά εμβολίων είναι σαφώς αντίθετο με τους δηλωμένους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ.

Η σοφτμπόλ στάση της ΕΕ με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες – η συνέχιση μιας συνήθειας δεκαετιών να παραχωρεί στον τομέα υπερβολική ισχύ έναντι της πολιτικής για τα φάρμακα – επηρεάζει τους στόχους της ΕΕ. Μόλις πριν λίγες μέρες η Επιτροπή άρχισε να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να παρέμβει για να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων. Στις 10 Φεβρουαρίου 2021, η Von der Leyen ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας «ειδικής ομάδας για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής εμβολίων, υπό την εποπτεία του Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton. “Ο στόχος είναι να εντοπίσουμε προβλήματα και να βοηθήσουμε να βρεθούν λύσεις”, δήλωσε.

Όπως υπογραμμίζει ο James Love της οργάνωσης Knowledge Ecology International, «ο κόσμος έχει ουσιαστικά χάσει ένα χρόνο ως προς τη συσώρευση τεχνογνωσίας για την παρασκευή εμβολίων». Η αναβάθμιση της παραγωγής στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο είναι πλέον κάτι περισσότερο από επείγον. Η φαρμακευτική βιομηχανία εν τω μεταξύ, παρά την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, εξακολουθεί να προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε απομάκρυνση από το μονοπωλιακό μοντέλο ευρεσιτεχνίας. Και παρά το τεράστιο κόστος όσον αφορά τους θανάτους και εν γένει τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται λόγω ης COVID-19, για να μην αναφέρουμε την οικονομική πανωλεθρία, και τον πραγματικό κίνδυνο πιο ανθεκτικών σε εμβόλια μεταλλάξεων που ανακύπτουν καθώς ο ιός τρέχει ανεξέλεγκτα στους πληθυσμούς, η ΕΕ μέχρι στιγμής δεν διαταράσσει τις ισορροπίες με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Μια κρίσιμη μάχη διεξάγεται επί του παρόντος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), όπου οι κυβερνήσεις της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας και περίπου 100 άλλων χωρών ζητούν την προσωρινή αναστολή του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για ιατρικά προϊόντα που σχετίζονται με την COVID-19 μέχρι να επιτευχθεί παγκοσμίως ανοσία. Η προτεινόμενη «παραίτηση TRIPS» (πτυχές του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το εμπόριο) θα άρει τα μονοπώλια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και καθίσταται ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, δοκιμών και θεραπειών της COVID-19. Δυστυχώς μέχρι στιγμής η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εμπόδισαν ξανά το να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η πρωτοβουλία για τις πατέντες, σε μια πρόσφατη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις αρχές Φεβρουαρίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να αρνείται να παραιτηθεί από την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και υποστηρίζει την «εθελοντική» κοινή χρήση, μια προσέγγιση που μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Η κριτική εναντίον της βαθύτατα ανεύθυνης στάσης της ΕΕ αυξάνεται και υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σκέφτονται μεμονωμένα αλλαγή πλεύσης. Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου 2021 και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιείται για να σταματήσει η ΕΕ να εμποδίζει την παραίτηση από τα TRIP.

Όλα αυτά δείχνουν γιατί η Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών έπρεπε να είχαν ακούσει τους ευρωβουλευτές και την κοινωνία των πολιτών και να παρέχουν διαφάνεια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά εμβολίων από την αρχή. Η διαφάνεια γύρω από τις διαπραγματεύσεις θα επέτρεπε τη δημόσια συζήτηση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, και οι αδυναμίες στην προσέγγιση της ΕΕ θα είχαν καταστεί εμφανείς πριν να είναι πολύ αργά για να διορθωθούν. Η διαφάνεια, επιπλέον, θα ενίσχυε αναμφισβήτητα τη δύναμη των διαπραγματευτών της ΕΕ έναντι των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, καθώς η κοινή γνώμη θα υποστήριζε χωρίς αμφιβολία τις προσπάθειες να αναγκαστούν οι φαρμακευτικές εταιρείες – σε αντάλλαγμα της γενναιόδωρης δημόσιας χρηματοδότησης που παρέχεται – να συμφωνήσουν να κάνουν τα εμβόλια ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Πηγή: Corporate Europe Observatory

Πηγή άρθρου : https://www.pressenza.com/el/

Τα συγκεντρωτικά κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, Instagram και Twitter διαμορφώνουν την κοινή γνώμη εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ παράλληλα κερδίζουν πουλώντας τα προσωπικά μας δεδομένα. Είναι όμως η μόνη λύση ; Υπάρχουν εναλλακτικές που σέβονται τα προσωπικά μας δεδομένα ;

Έχουμε τελικά «φίλους» στο Facebook; Στο Instagram; Στο Twitter;

Αν αύριο για κάποιον λόγο μας κόψουν, επ’αόριστον την πρόσβαση στους λογαριασμούς μας σε αυτά τα κοινωνικά δίκτυα, πως θα νιώσουμε ; Αν δεν νιώσουμε τίποτα ή και ουδέτερα τότε συνεχίζουμε να διαβάζουμε. Αν όμως νιώσουμε ότι χάνουμε την επαφή μας με τον έξω κόσμο, πιθανόν το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε είναι μια αναθεώρηση ή θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικούς.

Είναι λοιπόν εύκολο να σε πείσει κάποιος να διαγράψεις το λογαριασμό σου στο Facebook, ή να απεγκαταστήσεις το WhatsApp λόγω της κακής πολιτικής του στα προσωπικά δεδομένα, αλλά όπως και να το κάνεις είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Η βασική του ιδέα η οποία μας επιτρέπει να είμαστε πολίτες του κόσμου και να επικοινωνούμε ελεύθερα μεταξύ μας, είναι εξαιρετική, οπότε θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές υπηρεσίες για να το αντικαταστήσουμε.

Ευτυχώς για εμάς, πέρα από την άμεση επικοινωνία που μπορούμε να έχουμε μέσω ανοιχτών τεχνολογιών όπως το Matrix, υπάρχουν και τα δίκτυα του Fediverse, τα οποία μας προσφέρουν παρόμοιες, αν όχι καλύτερες υπηρεσίες από ότι τα συγκεντρωτικά κοινωνικά δίκτυα ενώ παράλληλα σέβονται απόλυτα το ιδιωτικό μας απόρρητο.

Το πρόβλημα των μεγάλων κοινωνικών δικτύων

Πέρα από το θέμα της συλλογής και πώλησης των προσωπικών μας δεδομένων με σκοπό το κέρδος, τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα έχουν και άλλα προβλήματα. Πρώτα από όλα ανήκουν σε μία εταιρία και αποθηκεύουν τα δεδομένα μας αποκλειστικά σε δικούς της server. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, οπότε δεν ξέρουμε αν οι φωτογραφίες και οι συνομιλίες μας είναι ασφαλείς.

Δεύτερον ότι ανεβάζεις στο Facebook ή το Instagram, παύει πλέον να σου ανήκει. Μπορεί να πιστεύουμε ότι το προφίλ μας είναι «δικό μας» επειδή μόνο εμείς έχουμε τα «κλειδιά» για να μπούμε σε αυτό, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα τα κοινωνικά δίκτυα μας παραχωρούν χώρο στο server τους και φιλοξενούν το προφίλ μας. Ότι ανεβάζουμε στους server τους, είναι πλέον δική τους ιδιοκτησία με βάση την αμερικάνικη νομοθεσία.

Μπορεί να μας δίνουν τη δυνατότητα να διαγράψουμε τα δεδομένα μας (βλέπε Μαζική διαγραφή δημοσιεύσεων στο facebook) , αλλά στην πραγματικότητα απλά παύουμε να έχουμε εμείς πρόσβαση σε αυτά. Ένα τρίτο είναι οι αλγόριθμοι, οι οποίοι είναι ρυθμισμένοι για να σου προβάλλουν αυτό που «πιστεύουν» ότι σου αρέσει και να σου σερβίρουν προσωποποιημένες διαφημίσεις. Με τη «βοήθειά» τους δε βλέπεις ποτέ όλα τα post των «φίλων» σου, ενώ σου προτείνονται ένα σωρό άσχετα πράγματα για να διαβάσεις, σε σημείο που διαμορφώνουν συνειδήσεις.

Τα δίκτυα του Fediverse και τα πλεονεκτήματά τους

Το Fediverse από την άλλη είναι μία ομοσπονδία (federation) πολλών κοινωνικών δικτύων που δεν έχουν τα παραπάνω προβλήματα και μάλιστα συνεργάζονται μεταξύ τους, προσφέροντάς μας χαρακτηριστικά που δε θα υπάρξουν ποτέ στο Facebook, το Instagram ή το Twitter.

Για παράδειγμα πώς θα σου φαινόταν αν από το λογαριασμό σου στο Twitter, μπορούσες να ακολουθήσεις ένα φίλο σου στο Facebook ή να βλέπεις τα post ενός άλλου στο Instagram; Όνειρο απατηλό!

Τα δίκτυα του Fediverse και τα πλεονεκτήματά τους

Αντίθετα στο Fediverse όλα τα δίκτυα χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο ActivityPub, το οποίο μας επιτρέπει να συνδεόμαστε και να ακολουθούμε όποιον χρήστη θέλουμε, ασχέτως σε ποιο δίκτυο είναι εγγεγραμένος!

Πολλά από τα δίκτυα του Fediverse, υποστηρίζουν επίσης την αποκέντρωση και μας επιτρέπουν να έχουμε το δικό μας server και έτσι τα post και οι φωτογραφίες μας να μη φεύγουν ποτέ από αυτόν! Με αυτό τον τρόπο εσύ και μόνο εσύ έχεις την ιδιοκτησία τους, ενώ παράλληλα μπορείς να τα μοιραστείς με τους φίλους σου.

Οι επιλογές που μας προσφέρουν τα δίκτυα του Fediverse είναι πολλές και μας επιτρέπουν να διαλέξουμε αυτό που μας βολεύει για να δημιουργήσουμε το λογαριασμό μας.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα γνωστότερα και τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Diaspora* και Friendica αντί για Facebook

Για όσους έχουν συνηθίσει στη χρήση του Facebook, το Diaspora* και το Friendica είναι δύο εξαιρετικές εναλλακτικές.

Το Diaspora* μας επιτρέπει να ποστάρουμε κείμενο και εικόνες, ενώ διαθέτει και χαρακτηριστικά όπως ετικέτες hashtag, αναφορές σε χρήστες, tag σε φωτογραφίες και άλλα (Θυμίζει πάρα πολύ το Google+ για όσους το θυμούνται).

Αν δε θέλεις να σηκώσεις το δικό σου server, μπορείς να επιλέξεις έναν από τους προτεινόμενους κόμβους, αρκεί να δέχονται νέες εγγραφές και να ξεκινήσεις το προφίλ σου.
Σημείωση:Με το Diaspora* μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, Hubzilla και Socialhome.

Diaspora* αντί για Facebook

Το Friendica έχει επίσης ένα παρόμοιο στυλ με αυτό του Facebook αλλά είναι πιο φιλικό στο χρήστη. Διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και μας επιτρέπει μεταξύ άλλων να δημιουργήσουμε γεγονότα ημερολογίου. Αν και εδώ δε θέλεις να σηκώσεις το δικό σου server, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ σου σε ένα από τους διαθέσιμους που βρίσκονται εδώ.
Σημείωση:Με το Friendica μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Diaspora*, GNU Social, Hubzilla, Mastodon, Misskey, Pixelfed, Pleroma και Plume.

Friendica  αντί για Facebook

PixelFed αντί για Instagram

Το PixelFed έρχεται να αντικαταστήσει το Instagram και την ανάγκη να μοιραστούμε τις φωτογραφίες μας με τον κόσμο, αλλά με έναν πιο υγιή τρόπο για το ιδιωτικό μας απόρρητο.

Το περιβάλλον του μοιάζει επίτηδες με αυτό του Instagram για να κάνει τους νέους χρήστες να αισθάνονται σα στο σπίτι τους. Έχει την ίδια λογική από άποψη ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων μας, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να το τρέξεις σε δικό σου server, ενώ αν δεν το επιθυμείς, η εγγραφή μπορεί να γίνει σε έναν από τους υπάρχοντες.
Σημείωση:Με το PixelFed μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, Mastodon, Misskey και Pleroma.

PixelFed αντί για Instagram

Mastodon και Pleroma αντί για Twitter

Αν και το Twitter δε μας έχει δώσει σημαντικά δικαιώματα για να το απορρίψουμε σε σχέση με το Facebook, δεν παύει και αυτό να ανήκει σε μία εταιρία που συγκεντρώνει τα δεδομένα μας. Το Mastodon είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή δίκτυο του Fediverse και μας προσφέρει τις κλασικές λειτουργίες microblogging που έχουμε συνηθίσει στο Twitter. Αν και εδώ δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα δικό σου server, μπορείς να συνδεθείς σε έναν από τους ήδη υπάρχοντες.
Σημείωση:Με το Mastodon μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, Hubzilla, microblog.pub, Misskey, PeerTube, Pixelfed, Pleroma, Plume και WriteFreely.

Mastodon αντί για Twitter

Το Pleroma είναι και αυτό ένας αντικαταστάτης του Twitter, ο οποίος όμως είναι πανάλαφρος και έτσι είναι η καλύτερη λύση για self-host ακόμη και σε ένα Raspberry Pi. Εννοείται φυσικά ότι μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ σου και σε τρίτους server αν το επιθυμείς.
Σημείωση:Με το Pleroma μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, GNU Social, Hubzilla, Mastodon, microblog.pub, Misskey, Peertube, Pixelfed, Plume και WriteFreely.

Pleroma αντί για Twitter

PeerTube και Funkwhale αντί για YouTube

Αν τώρα το περιεχόμενο που μοιράζεσαι είναι κυρίως βίντεο, το PeerTube είναι το δίκτυο του Fediverse που σου επιτρέπει να το κάνεις με ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Σκοπός του PeerTube είναι ο κάθε δημιουργός να μοιράζει τα βίντεό του από το δικό του server, αν και δε σε αποκλείει να δημιουργήσεις λογαριασμό σε έναν τρίτο server. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία peer-to-peer (μέσω WebRTC), με την οποία όταν βλέπεις ένα βίντεο το μοιράζεις ταυτόχρονα και βοηθάς όλους τους χρήστες να μειώσουν το bandwidth τους. Για να μπεις σε έναν από τους server του, ρίξε μια ματιά εδώ.
Σημείωση:Με το PeerTube μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, Mastodon και Pleroma.

PeerTube αντί για YouTube

Αντίστοιχα το Funkwhale είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για μουσικόφιλους. Σου επιτρέπει να μοιραστείς τη μουσική σου, να δημιουργήσεις ένα online ραδιόφωνο και να έρθεις σε επαφή με άλλους χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα. Τρέχει και αυτό πολύ εύκολα σε ένα Raspberry Pi, αλλά διαθέτει και δημόσιους server για να φτιάξεις το προφίλ σου.
Σημείωση:Με το Funkwhale μπορείς να συνδεθείς με χρήστες του Mastodon.

Funkwhale αντί για YouTube

Hubzilla, Misskey, GNU Social, Nextcloud και άλλα

Δεν είναι μόνο αυτά! Υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες στο Fediverse που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις επιλογές μας, με το κοινό στοιχείο να είναι πάντα ότι οι χρήστες τους μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Υπηρεσίες για παράδειγμα όπως το Hubzilla που έχει ένα macroblogging χαρακτήρα σαν του Facebook ή το GNU Social και το Misskey που θυμίζουν τη λειτουργία του Twitter.
Αν τέλος χρησιμοποιείς το Nextcloud, μπορεί να μην το έχεις καταλάβει, αλλά έχεις ήδη το δικό σου server στο Fediverse! Εγκαθιστώντας την επέκταση Nextcloud Social μπορείς να συνδεθείς με τους φίλους σου στο Nextcloud, το Mastodon, το Friendica και σε άλλα δίκτυα!
Σημείωση:Δυστυχώς η τελευταία έκδοση της επέκτασης δε λειτουργεί σωστά.

Nextcloud Social

Εν κατακλείδι

Το μόνο πράγμα που λείπει από τα δίκτυα του Fediverse είναι εσύ και οι φίλοι σου! 

Κατά τα άλλα δεν έχουν μεγάλες διαφορές από το Facebook, το Instagram και το Twitter. Η μετάβαση δε χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Απλά δημιούργησε ένα λογαριασμό για παράδειγμα στο Friendica και ρύθμισε τα post σου να βγαίνουν αυτόματα και στο Facebook ή το Twitter. Έτσι μόλις έρθουν και οι φίλοι σου εκεί, μπορείς να καταργήσεις τους άλλους λογαριασμούς σου.

Το Cerebrux και το Dr. Android είναι ήδη στο Mastodon. Γιατί; Επειδή είναι το δίκτυο που συνδέεται με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα που είδαμε σήμερα και επειδή μας αρέσει το Twitter-style γραφικό του περιβάλλον. Ελπίζουμε να έρθει σύντομα η μέρα που δε θα ποστάρουμε τα άρθρα μας στους τρεις «μεγάλους», αλλά για να το καταφέρουμε… έλα κι εσύ!

Crosspost: Dr. Anddroid

Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net/

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Οι Καναδικές αρχές έδωσαν άδεια για δεύτερο Bitcoin ETF στο χρηματιστήριο του Καναδά αυτή την φορά στο επενδυτικό fund  Evolve Funds Group Inc. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο fund ήταν το πρώτο που είχε κάνει αίτηση στις Hνωμένες Πολιτείες για ένα παρόμοιο ETF αλλά αυτή η αίτηση είχε τότε απορριφθεί.

Evolve Funds Group Inc. (“Evolve”) is pleased to announce that it has filed a final prospectus to launch the Bitcoin ETF (“EBIT” or the “ETF”). EBIT is one of the world’s first physically settled Bitcoin ETFs and will launch on the Toronto Stock Exchange (“TSX”), subject to TSX approval. EBIT is designed to provide investors with exposure to the world’s leading cryptocurrency bitcoin, by investing directly in bitcoin.

To νέο αυτό χρηματιστηριακό προϊόν θα διαπραγματεύετε με το ticker EBIT.

The post Άδεια για ένα ακόμα Bitcoin ETF στο χρηματιστήριο του Kαναδά appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Τα συγκεντρωτικά κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, Instagram και Twitter διαμορφώνουν την κοινή γνώμη εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ παράλληλα κερδίζουν πουλώντας τα προσωπικά μας δεδομένα. Είναι όμως η μόνη λύση ; Υπάρχουν εναλλακτικές που σέβονται τα προσωπικά μας δεδομένα ; Έχουμε τελικά «φίλους» στο Facebook; Στο Instagram; Στο Twitter; Αν αύριο για κάποιον λόγο μας κόψουν, […]

 

 


 http://lkml.iu.edu/hypermail/linux/kernel/2102.1/08310.html

Παρά το γεγονός ότι το macOS βασίζεται σε πυρήνα BSD, δεν είναι ανοιχτού κώδικα. To helloSystem θέλει να παρέχει μια διανομή BSD που θα προσπαθήσει να παρέχει μια παρόμοια εμπειρία χρήσης με αυτή του macOS αλλά ανοιχτού κώδικα. Οι χρήστες του PC-BSD/TrueOS είχαν απογοητευτεί όταν σταμάτησε να αναπτύσσεται, καθώς το PC-BSD / TrueOS ήταν πραγματικά […]

Φανταστείτε μια πόλη που ξέρετε τα πάντα γι΄αυτήν αλλά αυτή δεν ξέρει τίποτα για εσάς. Τίποτα, που να είναι προσωπικό.

Οι «έξυπνες πόλεις» δέχονται , όχι άδικα, μια κριτική που εκκινεί από τον καταχρηστικό τρόπο που οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα. Δεν είναι μόνο το πλήθος των προσωποποιημένων διαφημίσεων που κατακλύζουν τους χρήστες των ψηφιακών εφαρμογών αλλά αμφιβολίες υπάρχουν και για άλλα πολλά θέματα όπως η γνώση των εταιρειών και των κρατών για τις προσωπικές μας προτιμήσεις στη καθημερινή μας διαβίωση, τα πολιτικά πιστεύω, τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες που μπορεί να θεωρούνται αντικαθεστωτικές.

Να πούμε και κάτι άλλο, που δυστυχώς ελάχιστα απασχολεί τις Δημοτικές αρχές. Αν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θεωρούνται χρυσωρυχείο για τις εταιρείες τεχνολογίας, άλλο τόσο τα δεδομένα των πόλεων αποτελούν ένα άλλο χρυσωρυχείο για αυτές.
Για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό έχουμε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα προβληματισμών που γίνονται σε όλο τον κόσμο και γι΄αυτό ας είμαστε πολίτες που αγωνιζόμαστε διαρκώς για την Δημοκρατία και την Ελευθερία του ατόμου.


Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στον Guardian με τίτλο The case for … cities that aren’t dystopian surveillance states


«Η «έξυπνη πόλη» είναι μία από αυτές τις φράσεις επιστημονικής φαντασίας που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να σας κάνουν να νιώσετε άβολα, όπως το «νευρομάρκετινγκ» ή το «προ-έγκλημα». Είναι αδύνατο να είμαστε ζωντανοί αυτήν τη δεκαετία και να μην βρούμε κάτι ενοχλητικό στην ιδέα ότι οι πόλεις μας γίνονται «έξυπνες». Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί: Η λέξη «έξυπνος» σηματοδοτεί κάτι  «φοβερό». Ένα «έξυπνο ηχείο» είναι ένα ηχείο που σας ακούει και διαρρέει όλες τις συνομιλίες σας σε απομακρυσμένους υπεργολάβους για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Τα «έξυπνα ρολόγια» κατασκοπεύουν τις κινήσεις σας και τα πωλούν σε μεσίτες δεδομένων για στόχευση διαφημίσεων. Οι «Έξυπνες τηλεοράσεις» σας παρακολουθούν καθώς τις παρακολουθείτε και πουλάτε τις συνήθειες προβολής σας σε μεσίτες.

Γιατί δεν είναι ανατριχιαστικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να φτάσετε το επόμενο λεωφορείο, αλλά είναι ανατριχιαστικό να γνωρίζει η εταιρεία λεωφορείων ότι περιμένετε λεωφορείο. Οι έξυπνες πόλεις είναι γεμάτες με αισθητήρες που παρακολουθούν τι συμβαίνει με τους ανθρώπους, τα οχήματα και τις υποδομές και χρησιμοποιούν ενεργοποιητές για να αλλάξουν τα πράγματα με βάση τα προκύπτοντα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πόλη που δεν είναι «έξυπνη». Όταν καλείτε το 999, ενεργείτε ως αισθητήρας. Η πυροσβεστική έρχεται με βρυχηθμούς για τη διάσωση, με πυροσβεστικό όχημα – δηλαδή, ένα τεράστιο ρομπότ ενεργοποίησης υψηλής ταχύτητας. Τα συστήματα διαμετακόμισης είναι όλοι αισθητήρες («Υπάρχει τρένο μπροστά μου ακόμα στην πλατφόρμα;») και ενεργοποιητές («Χτυπήστε τα φρένα!») Και έχουν εκθέσει σταθερά όλο και περισσότερα από τα δεδομένα που παράγουν σε πιθανούς επιβάτες , ώστε να μπορείτε να στείλετε κείμενο σε έναν αριθμό ή να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ή να ελέγξετε μια αναμμένη πινακίδα για να βρείτε τον χρόνο αναμονής μέχρι το επόμενο όχημα.

Τα συστήματα διέλευσης αποτελούνται από αισθητήρες και ενεργοποιητές – τα παραγόμενα δεδομένα είναι εμφανή σε χαρακτηριστικά όπως ψηφιακές πινακίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες κειμένου που δίνουν στους αναβάτες χρόνο αναμονής για υπηρεσίες. Φωτογραφία: franckreporter / Getty Images

Όλο αυτό δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Δεν είναι ανατριχιαστικό το ότι ξέρετε πότε το επόμενο λεωφορείο θα έλθει στη στάση , αλλά είναι ανατριχιαστικό ότι η εταιρεία λεωφορείων ξέρει ότι είστε σε αναμονή για ένα λεωφορείο Όλα εξαρτώνται από το αν είστε αισθητήρας – ή κάτι που πρέπει να αισθανθείτε. Στο «Διαδίκτυο των πραγμάτων», έχουμε υποσχεθεί τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να προβάλλουμε τη θέλησή μας στο περιβάλλον μας, αλλάζοντας τον φωτισμό μας ή ξεκλειδώνοντας τις πόρτες μας ή προσαρμόζοντας τους θερμοστάτες μας από οπουδήποτε στον κόσμο. Όμως, όποιος χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες για περισσότερο από λίγα λεπτά αρχίζει γρήγορα να υποψιάζεται ότι είναι επίσης κάτι, απλώς ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ανιχνευθεί και να δράσει από απόσταση, γενικά από μη λογικούς αλγόριθμους που επιδιώκουν να μας συγκεντρώσουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας για μεγιστοποίηση επιστρέφει στους μετόχους των κατασκευαστών

Η έξυπνη πόλη, όπως αυτή τη στιγμή συλλαμβάνεται, είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένη υπόθεση που έχει σχεδιαστεί ως εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να εξαγάγει όσο το δυνατόν περισσότερη αξία από τους κατοίκους της. Όπως και με τις πόλεις, τα σπίτια αισθάνονταν και λειτουργούσαν πολύ πριν εμφανιστεί το «Διαδίκτυο των πραγμάτων». Θερμοστάτες, διακόπτες φωτός, υγραντήρες, λέβητες συνδυασμού … τα σπίτια μας είναι γεμάτα αυτοματοποιημένα εργαλεία που κανείς δεν σκέφτεται να αποκαλέσει «έξυπνα», κυρίως επειδή δεν είναι αρκετά τρομερά για να κερδίσουν την ονομασία.Αντίθετα, αυτά ήταν προσανατολισμένα στο να μας εξυπηρετούν, αντί να μας παρατηρούν ή να μας ελέγχουν . Στο σπίτι σας, δεν είστε κάτι, είστε άτομο, και τα πράγματα γύρω σας υπάρχουν για την άνεση και το όφελος σας, όχι το αντίστροφο.

Τα σπίτια μας είναι γεμάτα αυτοματοποιημένα εργαλεία όπως θερμοστάτες που κανείς δεν σκέφτεται να αποκαλέσει «έξυπνο». Φωτογραφία: Peter Byrne / PA

Δεν πρέπει να είναι έτσι στις πόλεις μας; Δεν υπάρχει τίποτα λάθος – ή νέο – στην ιδέα ότι πρέπει να αισθανθούμε τι συμβαίνει στα δομημένα περιβάλλοντά μας και να αλλάξουμε την απόδοση των συστημάτων μας για να ανταποκριθούμε στις παρατηρήσεις αυτών των αισθητήρων. Δεν υπάρχει τίποτα απαράδεκτο για την προσθήκη περισσότερων αμαξοστοιχιών όταν το σύστημα είναι απασχολημένο ή για την καταγραφή ακριβών δεδομένων χρήσης για την ενημέρωση των αστικών συζητήσεων. Το πρόβλημα είναι ότι η έξυπνη πόλη, όπως αυτή τη στιγμή συλλαμβάνεται, είναι μια σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένη υπόθεση που έχει σχεδιαστεί ως σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να εξαγάγει όσο το δυνατόν περισσότερη αξία από τους κατοίκους της, παρέχοντας παράλληλα τα μέσα και την υποδομή για τον έλεγχο τυχόν αστικών αναταραχών που μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει. Αντί να αντιμετωπίζουν τους κατοίκους ως πρώτης τάξεως χρήστες έξυπνων υποδομών, αντιμετωπίζονται ως κάτι μεταξύ της χλωρίδας του εντέρου και του παθογόνου, μια μικροσκοπική μάζα εύκολα χειραγωγίσιμη.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Όπως συμβαίνει τόσο συχνά στην τεχνολογία, το πιο σημαντικό ζήτημα δεν είναι αυτό που κάνει η τεχνολογία: είναι για ποιον το κάνει η τεχνολογία . «»Αν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους ως αισθητήρες και όχι ως πράγματα που πρέπει να ανιχνευθούν – αν παρατηρήσουμε την εντολή του Καντ ότι οι άνθρωποι πρέπει να «αντιμετωπίζονται ως αυτοσκοπός και όχι ως μέσο για κάτι άλλο» – τότε μπορούμε να τροποποιήσουμε την έξυπνη πόλη να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα πράγματα και να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τους ανθρώπους .Φανταστείτε μια έξυπνη πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο που ξέρει ό, τι μπορεί για τα πράγματα. Ξέρει πόσες θέσεις είναι δωρεάν σε κάθε λεωφορείο, ξέρει πόσο απασχολημένος είναι κάθε δρόμος, ξέρει πού υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα  και πού υπάρχουν λακκούβες. Ξέρει πόσα βήματα λαμβάνει κάθε μέτρο πεζοδρομίου και ποια δημόσια μέρη είναι τα πιο πολυσύχναστα. Δοκιμάστε να φανταστείτε μια κινητή συσκευή που συλλέγει δεδομένα σχετικά με τον χρήστη της, αλλά δεν κοινοποιεί ποτέ αυτά τα δεδομένα σε κανέναν, ποτέ. Αυτό για το οποίο δεν ξέρει  τίποτα, είναι για τα άτομα στην πόλη . Ξέρει για πράγματα, όχι για ανθρώπους. Όλα αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τους σχεδιαστές και τους διαχειριστές της πόλης, φυσικά, ως τρόπος σχεδιασμού και βελτιστοποίησης υπηρεσιών, υποδομών και μελλοντικών κτιρίων.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους της πόλης. Ενώ φανταζόμαστε μια πόλη που διαθέτει όργανα για τη μέτρηση των πραγμάτων αλλά όχι των ανθρώπων, δοκιμάστε να φανταστείτε μια κινητή συσκευή που συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τον χρήστη της, αλλά ποτέ δεν μοιράζεται αυτά τα δεδομένα με κανέναν. Τα αντίγραφα ασφαλείας του είναι κρυπτογραφημένα σε μια φράση πρόσβασης που μόνο ο χρήστης γνωρίζει και προστατεύει με ζήλο τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του από τους προμηθευτές που παρέχουν τις εφαρμογές του. Αυτή η συσκευή γνωρίζει οπουδήποτε πηγαίνετε, ξέρει τι αγοράζετε, ξέρει σε ποιον μιλάτε και πόσο καιρό και ίσως ακόμη και τι γίνεται. Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετικά παρόμοιο με τη συσκευή που μεταφέρετε αυτήν τη στιγμή – με τη ζωτική διαφορά ότι διατηρεί ό, τι μαθαίνει για εσάς και είναι απόρρητο.Φανταστείτε εάν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για τη σελίδα ενός μίνι λεωφορείου που διαχειριζόταν η πόλη, με άδεια, ασφαλή, πληρώνοντας έναν μισθό και όχι εξόρυξη των δεδομένων σας. Τώρα, εξοπλισμένα με τη συσκευή σας, είστε έτοιμοι να γίνετε αισθητήρας και όχι κάτι που πρέπει να αισθανθείτε. Καθώς κινείστε στην έξυπνη πόλη σας, τα πράγματα γύρω σας μεταδίδουν δεδομένα σχετικά με τις δυνατότητές τους, τους περιορισμούς, τις τιμές, τις χρήσεις και τη φύση τους. Θέλετε να βρείτε τουαλέτα; Η συσκευή σας όχι μόνο γνωρίζει ποια είναι δωρεάν, αλλά και τι ώρα συνηθίζετε να κατουρήσετε, και αν πίνετε ή όχι πολύ νερό και μπορεί να χρειαστείτε ένα. Θέλετε δωρεάν θέση σε λεωφορείο; Ομοίως, η συσκευή θα σας πει πού υπάρχει δωρεάν. Όταν στέκεστε σε στάση λεωφορείου, η παρουσία σας, αλλά όχι η ταυτότητά σας, καταχωρείται, έτσι ώστε το σύστημα διαμετακόμισης να μπορεί να προσαρμόζει τα οχήματα και τις διαδρομές.» «Αν θέλετε να προσθέσετε ένα μίνι λεωφορείο – κάτι σαν Uber Pool, αλλά διαχειριζόμενο από την πόλη, με άδεια, ασφαλές, πληρώνοντας μισθίο και όχι μέσω εξόρυξης των δεδομένων σας – μπορείτε να καλέσετε ένα και ναι, αυτό αποκαλύπτει την ταυτότητά σας έτσι ώστε ο οδηγός να μπορεί να σε βρει.Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια έξυπνη πόλη: ένα μέρος από το οποίο μετακινείστε με σχετική ανωνυμία, προσδιορίζεται μόνο όταν χρειάζεται και υπό συνθήκες που επιτρέπουν σημαντικούς ελέγχους για το τι μπορεί να γίνει με τα δεδομένα σας.

Μια τέτοια πόλη εξαρτάται από μια δημοκρατική και διαισθητική κυβέρνηση και από συσκευές που είναι ανοιχτές και διαφανείς, ελεγχόμενες ελεύθερα και ασφαλίζονται μέσω εκτεταμένου ελέγχου των εσωτερικών τους λειτουργιών. Είναι μια πόλη και μια τεχνολογία και μια κυβέρνηση προσανατολισμένη γύρω από τους ανθρώπους της, σχεδιασμένη να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους «ως αυτοσκοπός και όχι ως μέσο για κάτι άλλο». Αν ακούγεται ουτοπικό, αυτό οφείλεται μόνο στο πόσο μακριά έχουμε φτάσει από την ιδέα μιας πόλης που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τον ¨Δήμο¨ της , παρά τους άρχοντες της. Πρέπει να ανακτήσουμε αυτήν την ιδέα. Ως επαγγελματίας δυστοπικός συγγραφέας cyberpunk, είμαι εδώ για να σας πω ότι οι ιδέες μας ηχούν  ως προειδοποιήσεις και όχι ως προτάσεις.»

Πηγή άρθρου: https://www.citybranding.gr/ , https://www.theguardian.com

Την Τετάρτη, 10-02-2021, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ζήτησε να θεσπιστούν κανόνες δημοκρατικού ελέγχου των τεχνολογικών κολοσσών για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης.

Σε συζήτηση στο ΕΚ με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ana Paula Zacarias εκ μέρους της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (κατά το τρέχον εξάμηνο) και την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová, σχεδόν όλοι οι ομιλητές επέκριναν την τεράστια δύναμη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και τον ανησυχητικό αντίκτυπό τους στην πολιτική και την ελευθερία του λόγου.

Παραπέμποντας σε διάφορες αποφάσεις που λαμβάνονται από τις πλατφόρμες για τη λογοκρισία περιεχομένου ή λογαριασμών, η μεγάλη πλειοψηφία των ομιλητών στην Ολομέλεια του ΕΚ τόνισε την έλλειψη σαφών κανόνων που διέπουν αυτές τις αποφάσεις και την έλλειψη διαφάνειας των πρακτικών των κολοσσών της τεχνολογίας. Προέτρεψαν την Επιτροπή να λάβει την κατάσταση αυτή υπόψη στις νομοθετικές προτάσεις της για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την ψηφιακή αγορά, καθώς και στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία.

Οι περισσότεροι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια δικαίου κατά την αφαίρεση περιεχομένου και να διασφαλίζεται ότι οι εν λόγω αποφάσεις λαμβάνονται από δημοκρατικά ελεγχόμενες αρχές και όχι από ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να διασφαλίζεται η ελευθερία του λόγου.

Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:

  • η ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των αξιών της ΕΕ μέσω της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και της αυξανόμενης εμφάνισης περιστατικών υποκίνησης βίας ή στάσης
  • η χρήση της τεχνολογίας για την ενίσχυση και όχι τον περιορισμό του πολιτικού διαλόγου, με την παράλληλη αντιμετώπιση του ζητήματος της διάδοσης της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων στο Διαδίκτυο
  • η διαφάνεια των αλγορίθμων, η χρήση προσωπικών δεδομένων και ο περιορισμός (ή η απαγόρευση) των πρακτικών μικροστόχευσης («microtargeting») και προσωποποιημένης διαφήμισης, με στόχο τη ριζική τροποποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων των τεχνολογικών κολοσσών
  • τα προβλήματα που προκαλούνται από την εμφάνιση τεχνολογικών μονοπωλίων και τον αντίκτυπό τους στην πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, καθώς και στον πλουραλισμό στον δημόσιο διάλογο
  • η ψευδής διάκριση μεταξύ της «ψηφιακής» και της «πραγματικής» σφαίρας του δημόσιου βίου και η ανάγκη θέσπισης κανόνων που να καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής
  • οι συστημικοί κίνδυνοι, καθώς και η κοινωνική και οικονομική ζημία που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν οι μεγάλες πλατφόρμες.

Σχετικές πληροφορίες

Τον Οκτώβριο του 2020, στο πλαίσιο των συστάσεών του σχετικά με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, το ΕΚ τόνισε ότι η ευθύνη για την επιβολή του νόμου πρέπει να βαρύνει τις δημόσιες αρχές και ότι οι αποφάσεις θα πρέπει τελικά να λαμβάνονται από τη δικαστική εξουσία και όχι από ιδιωτικές εταιρείες.

Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019 προστατεύθηκαν από την παραπληροφόρηση μέσω ενός σχεδίου δράσης της ΕΕ και του κώδικα πρακτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραπληφόρηση. Ωστόσο, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα αυτορρύθμισης πρέπει να αντικατασταθούν από ένα μείγμα υποχρεωτικών μέτρων και μέτρων συρρύθμισης για την κατάλληλη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών και τη ρύθμιση του ελέγχου του περιεχομένου.

Το ΕΚ τάχθηκε επίσης πρόσφατα κατά της επιδείνωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ανησυχητικής κατάστασης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ και των διαδικτυακών εκστρατειών παραπληροφόρησης από δρώντες εκτός και εντός ΕΕ.

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος – Πηγή άρθρου: https://www.lawspot.gr

 


 στη μαυρη οριζόντια γραμμή πάνω-πάνω, 

 δεξί κλικ,

 panel, 

add new items

προσθέτουμε το εικονίδιο keyboard layouts

μην ξεχάσεις να πατήσεις το add

ώστε να ενφανιστεί πάνω το σημαιάκι της γλώσσας,

αν βγαίνει μόνο η αμερικάνικη σημαία,

πάταμε πανω  για να προσθέσουμε 

γλώσσα (και τα ελληνικά(

&

να κανονίσουμε με ποιο πλήκτρο αλλάζουμε γλώσσα

Το Linspire 10 κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ως η νεότερη έκδοση της διανομής που ήταν γνωστή ως Lindows πριν από 15 περίπου χρόνια.  Το Linspire για όσους δεν την γνωρίζουν, είναι μια από τις παλιότερες διανομές Linux και παρά τις αλλαγές, δικαστικές διαμάχες με την Microsoft, υπάρχει ακόμα (βλέπε: Freespire 4.0 διαθέσιμη η νέα έκδοση) […]

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
01/02/2021 – 28/02/2021
Ολοήμερο
Μαραθώνιος λημματογράφησης ζωτικών λημμάτων
15/02/2021 – 19/02/2021
Ολοήμερο
#Online event: dotnetdays.ro
15/02/2021
18:00 – 21:00
#Online event: 6o ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
16/02/2021
15:00 – 16:00
#Online event: The Data Governance Act and Data-Driven Policymaking: Impact and Practical Implementations
16/02/2021
19:00 – 21:00
#Online event: Angular Athens 14th Meetup
17/02/2021
Ολοήμερο
#Online event: 8th Information Security Conference
17/02/2021 – 19/02/2021
Ολοήμερο
#Online event: CloudWorld 2021
17/02/2021 – 19/02/2021
Ολοήμερο
#Online event: Developer Week
17/02/2021 – 18/02/2021
Ολοήμερο
#Online event: DEVNEXUS
17/02/2021
12:30 – 14:00
#Online Event: EOLE 2020 – Open Source and Open Science within Public Administrations
18/02/2021 – 20/02/2021
Ολοήμερο
#Online event: DevConf.cz 2021
18/02/2021 – 20/02/2021
Ολοήμερο
MoodleMoot Japan
University of the Ryukyus, Okinawa
18/02/2021
13:00 – 19:30
#Online event: DARWIN’S CIRCLE
18/02/2021
15:00 – 17:00
#Online event: ELISE Webinar: Blockchain and proof of location supporting digital government
18/02/2021 – 19/02/2021
17:00 – 22:30
#Online event: Nodecongress
18/02/2021
19:00 – 20:00
#Online event: OFE Lounge Series: Standardisation and Open Source
Στις 25 Νοεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον νόμο για τη διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance Act –DGA) ως απάντηση στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την  ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα . Η διαβούλευση χρησίμευσε ως μέσο για τη καταγραφή των απόψεων των ενδιαφερομένων σχετικά με τη στρατηγική δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών δεδομένων, της ανταλλαγής ... Read more

Η ομάδα διοργάνωσης του Πανελλήνιου συνεδρίου FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2020 ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και απευθύνει κάλεσμα προς ομάδες φοιτητών, οι οποίες σε συνεργασία με μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου.

Οι προτάσεις θα πρέπει να χωρίζονται σε 3 υπο-ενότητες, οι οποίες θα είναι οι παρακάτω.

Οργανωτική Ομάδα

  • Τα ονόματα των φοιτητών και μελών ΔΕΠ που θα συμμετέχουν την οργανωτική επιτροπή. Τα ονόματα των στελεχών από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια, συλλογικούς φορείς επιχειρήσεων, κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού καθώς στελέχη που συμμετέχουν ενεργά σε open source projects. 

Τόπος Διοργάνωσης

  • Πόλη που θα λάβει χώρα η διοργάνωση. 
  • Υποψήφιοι χώροι για την φιλοξενία του συνεδρίου (π.χ πανεπιστήμιο της πόλης, πολιτιστικό κέντρο, ξενοδοχείο, κ.τ.λ). 
  • Χωρητικότητα των χώρων (μέγεθος και πλήθος αιθουσών, χώροι για booths – posters). 
  • Μιας και υπάρχει η πιθανότητα να διεξαχθεί και η φετινή FOSSCOMM διαδικτυακά, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής φιλοξενίας της FOSCCOMM μέσω λογισμικού τηλεδιασκέψεων ανοιχτού κώδικα (π.χ Big Blue Button, Matrix, Element, Jitsi κτλ)
  • Προτεινόμενη ημερομηνία διοργάνωσης. 
  • H ενδεικτική δομή του διημερου προγράμματος, με την προτεινόμενη θεματολογία ανα ενότητα ( sessions ) και πρόβλεψη μιας ενότητας στα αγγλικά που θα απευθύνεται στις κοινότητες του ανοιχτού λογισμικού της ευρύτερης περιοχής( Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή & χώρες της Μεσογείου).

Πρόσθετες πληροφορίες

  • Τρόπος πρόσβασης στην πόλη διοργάνωσης (πλοία, αεροπλάνα, συχνότητα δρομολογίων). 
  • Τρόπος πρόσβασης στο χώρο διοργάνωσης. 
  • Προσβασιμότητα των χώρων από ΑμεΑ. 
  • Προσβασιμότητα στο διαδίκτυο. 
  • Πρόσβαση σε χώρους εστίασης.
  • Τρόποι χρήσης των διαδικτυακών εφαρμογών στην οργάνωση του συνεδρίου.

Για την οργανωτική επιτροπή παρέχονται τα εξής:

  • ένα VM Debian με webserver και βάση δεδομένων (nginx/php/mariadb) με WordPress για να σχεδιάσετε και να εγκαταστήσετε τον δικτυακό σας τόπο.
  • Διαχείριση Προτάσεων για ομιλίες και εργαστήρια: για παρουσιάσεις και του προγράμματος το εργαλείο pretalx.org (pretalx.fossscomm.gr )

Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και να υποβάλλονται στην φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021.

Η ομάδα διοργάνωσης της FOSSCOMM 2020.

Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αντίκτυπο του λογισμικού και του υλικού ανοιχτού κώδικα παρουσιάστηκαν στις 5 Φεβρουαρίου στο European Open Source Policy Summit. Ένα μέρος αυτής της παρουσίασης ήταν η σύσταση για την κλιμάκωση του Γραφείου Ανοιχτού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OSPO) και η δημιουργία περισσότερων OSPO στην Ευρώπη.

Η Sachiko Muto, Διευθύνουσα Σύμβουλος του OpenForum Europe άνοιξε το συνέδριο λέγοντας ότι η μελέτη είναι «μια μεγάλη στιγμή» για την ευρωπαϊκή πολιτική ανοιχτού κώδικα και όχι μόνο. Η GD Connect της Επιτροπής ανέθεσε στο Fraunhofer ISI και το OpenForum Europe να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη ανάλυση της αγοράς της ΕΕ και των βασικών τομέων, και όπου βρίσκεται η Ευρώπη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η μελέτη προσφέρθηκε για να υποστηρίξει τη χάραξη πολιτικής , με στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών του ανοιχτού κώδικα για ψηφιακό μετασχηματισμό. Η τελική έκθεση της μελέτης θα ολοκληρωθεί με συστάσεις πολιτικής που στοχεύουν στην αύξηση και την επιτάχυνση των πλεονεκτημάτων του Open Source για την Ευρώπη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αξιοποιήσει τα ευρήματα, η Μούτο τόνισε ότι τα αποτελέσματα «δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος του Ανοιχτού Κώδικα στο ΑΕΠ της ΕΕ, ο οποίος δικαιολογεί την αναβάθμιση των πολιτικών παρεμβάσεων για την υποστήριξη του Λογισμικού κιαι Υλικού Ανοιχτού Κώδικα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και των δημόσιων διοικήσεων.» Η Muto συνέχισε, εστιάζοντας στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα «θεωρούμε ότι η αύξηση της θεσμικής ικανότητας του δημόσιου τομέα που σχετίζεται με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι σε θέση να εφαρμόσει όλες τις άλλες συστάσεις της έκθεσης. Πιστεύουμε ότι η κλίμακα της συνολικής θεσμικής ικανότητας της Ευρώπης που σχετίζεται με το ανοιχτό λογισμικό είναι δυσανάλογα μικρότερη από τη συνολική αξία που δημιουργείται από το ανοιχτό κώδικα. «

Το OSOR έχει ήδη αναφέρει πολλές φορές τη νέα στρατηγική ανοικτού κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το OSPO που η Επιτροπή έχει δημιουργήσει είναι ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Επιτροπής. Η Muto αναγνώρισε επίσης αυτές τις δραστηριότητες λέγοντας «γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι έχουν ξεκινήσει δραστηριότητες και προγράμματα […] ένας τομέας όπου πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αναλάβει δράση είναι μέσω ενός OSPO. Το είδαμε να αναδύεται ως θεμελιώδες δομικό στοιχείο και διασύνδεση δικτύωσης, ενισχύοντας τη θεσμική υποδομή του ανοιχτού κώδικα και στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία OSPO σε κυβερνητικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, η μελέτη κάνει πολλές συστάσεις για τη χρήση του OSPO για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης:

  1. Να συνδεθεί και να δικτυωθεί το OSPO της Ευρωπαικής Επιτροπής με άλλα δημόσια και ιδιωτικά OSPO
  2. Να γίνει προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ευρωπαϊκών OSPO που υπάρχουν στη βιομηχανία, στον δημόσιο τομέα και στον ακαδημαϊκό χώρο
  3. Ενθάρρυνση και οικοδόμηση 20 OSPO μέσω προγράμματος χρηματοδότησης
  4. Δημιουργία και χρηματοδότηση ενός ημι-επίσημου δικτύου αυτών των OSPO για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών
  5. Μια ευρωπαϊκή κουλτούρα ανοιχτού κώδικα που ενεργοποιείται από το OSPO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλήρης παρουσίαση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της εκδήλωσης .

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Internet free speech

Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στο Διαδίκτυο είναι ένα θέμα που πάντα απασχολεί και ήρθε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τον αποκλεισμό του απελθόντα Προέδρου των ΗΠΑ από ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της μεθόδου που αποκαλείται «deplatforming». Αν και δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, οι έντονες συζητήσεις που ανακινήθηκαν δείχνουν ότι πολλοί ψηφιακοί θαμώνες πάσχουν από αδυναμία αντίληψης —όταν τα λεγόμενά τους δεν κρύβουν σκοπιμότητα.

Όπως συχνά συμβαίνει σε έναν κόσμο όπου οι έννοιες αλλάζουν κατά το δοκούν, είδα να γίνεται λόγος για «λογοκρισία» και άλλα φαιδρά, που δε θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από την πραγματικότητα.

Ενόσω συνέβαινε αυτό το πανηγύρι, η Mitchell Baker, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Mozilla Corporation και Πρόεδρος του Mozilla Foundation, δημοσίευσε ένα μικρό κείμενο όπου υποστήριζε ότι το deplatforming δεν αρκεί ως μέθοδος αντιμετώπισης, αναφέροντας μερικές συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μάχη κατά της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Όμως, παρά τη σαφήνεια των γραφομένων και το γεγονός ότι αυτά αποτελούν απλές συστάσεις, ορισμένοι ίσως δεν κατάλαβαν τι διάβασαν και εντόπισαν… προθέσεις ελέγχου του διαδικτυακού περιεχομένου από τη Mozilla. Βέβαια, για όποιον γνωρίζει το έργο του ιδρύματος, ο τελευταίος ισχυρισμός αποτελεί ανέκδοτο.

Εστιάζοντας, λοιπόν, στα προαναφερθέντα συμβάντα, θα προσπαθήσω να θέσω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να αποδομήσω κάποιες επικίνδυνα λανθασμένες απόψεις.

Ελευθερία λόγου δε σημαίνει ασυδοσία

Φαίνεται αυτονόητο αλλά, δυστυχώς, δεν είναι. Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, όπως και κάθε άλλη ελευθερία, δεν είναι απεριόριστη γιατί αυτό θα τη μετέτρεπε σε κάτι άλλο. Συνεπώς, σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις ορισμένων, ακόμα και στο Διαδίκτυο, δε μπορούμε ασύδοτα να λέμε και να γράφουμε ό,τι θέλουμε χωρίς συνέπειες, ηθικές, νομικές ή οποιουδήποτε άλλου είδους.

Η ουσία των αντιδράσεων, βέβαια, εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι αποκλεισμένοι από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χάνουν τα φώτα της δημοσιότητας και το εύρος της απήχησης που έχουν τα λεγόμενά τους. Και πάλι, όμως, η ελευθερία λόγου και έκφρασης δε συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν εύηκοα ώτα ή δεκτικοί αναγνώστες σε κάθε χώρο και περίσταση. Πιο απλά, το σχετικό δικαίωμα ενός ατόμου να μιλάει και να γράφει ελεύθερα περιορίζεται (και) από το αντίστοιχο δικαίωμα των άλλων να μην τον ακούν/διαβάζουν.

Για να μη μακρηγορήσω, θα σας παραπέμψω στο πολύ καλό σχετικό άρθρο του Homo Digitalis, που περιγράφει απλά και ξεκάθαρα τα πώς και τα γιατί των ορίων που θέτουμε σε αυτές τις ελευθερίες.

Η επίδραση του deplatforming και η ανύπαρκτη λογοκρισία

Ο όρος «deplatforming», στα πλαίσια του Διαδικτύου, αναφέρεται στην πρακτική του να εμποδίζεται κάποιος, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, από το να εκφραστεί σε έναν ιστότοπο ή, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην Προέδρου, σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε και, παρά τις αντιδράσεις, ουσιαστικά αποτελεί μια διαφορετική μορφή του γνωστού μας «ban».

Συνιστά, άραγε, λογοκρισία αυτό; Σαφέστατα όχι, καθώς ούτε ο αποκλεισμένος εξέφρασε άποψη αντίθετη σε κάποιο καθεστώς ούτε περιορίστηκε καθολικά το δικαίωμά του στον λόγο και στην έκφραση, ώστε να μπορεί να αιτιολογηθεί η υποψία φίμωσης. Αυτό που έγινε ήταν ότι του αφαιρέθηκε το βήμα που είχε σε μερικά μόνο μέσα, εξαιτίας της συστηματικής δημοσίευσης ψευδών και της υποκίνησης σε βία.

Το αν οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων πρέπει ή όχι να έχουν αυτόν τον ρόλο, καθώς και οι πρακτικές που μετέρχονται κατά καιρούς, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα και ο συσχετισμός του με την ορθότητα, τη νομιμότητα αλλά και την ηθική του deplatforming, όπως αυτό εφαρμόστηκε, είναι στην καλύτερη περίπτωση λογική πλάνη και στη χειρότερη αποσκοπεί στο να θολώσει τα νερά.

Οι αντιδρώντες καλό είναι να θυμούνται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες και διέπονται από εσωτερικούς κανονισμούς και, φυσικά, από τους νόμους κάθε κράτους. Η παρουσία μας σε αυτά είναι ένα προνόμιο που υφίσταται υπό κάποιους όρους και δεν εκπορεύεται από κανενός είδους δικαίωμα, οπότε δε νοείται και λογοκρισία σε ενδεχόμενο αποκλεισμό. Πόσο μάλλον όταν ο λόγος και οι ενέργειές μας σε αυτά προσβάλλουν πραγματικά δικαιώματα άλλων.

Σίγουρα, το deplatforming δεν αποτελεί την ιδανικότερη λύση και κανένας δεν αμφισβητεί το ότι μπορεί, ενδεχομένως, να έχει «παρενέργειες». Όμως, η εφαρμογή του έχει αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται από περιπτώσεις «διάσημων» ακροδεξιών ομιλητών, διασπορέων ψευδών ειδήσεων αλλά ακόμα και του ISIS. Περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να επικοινωνούν σε κάποια μέσα που μεγεθύνουν την προβολή, επιτυγχάνεται πλήγμα στην οργάνωσή τους και σταδιακά χάνεται το -υπαρκτό ή πλασματικό- ενδιαφέρον προς αυτούς.

Ελλείψει αποτελεσματικότερων μέτρων, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε την επίδραση του deplatforming στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, της υποκίνησης σε βία και άλλων επικίνδυνων φαινομένων. Τουλάχιστον, μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο.

Η Mozilla κατηγορείται για απόπειρα ελέγχου

Είναι επιεικώς αστείο το να αποδίδονται προθέσεις ελέγχου του διαδικτυακού περιεχομένου σε έναν τεχνολογικό φορέα που έχει να επιδείξει χειροπιαστό -αν και όχι ιδιαίτερα προβεβλημένο- έργο στην υπεράσπιση του πραγματικά ανοιχτού Διαδικτύου και των δικαιωμάτων μας σε αυτό. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, το κείμενο που παρερμηνεύτηκε ώστε να διαπιστώσουμε αν όντως κρύβονται σκοτεινά σημεία στα γραφόμενα.

Από την εισαγωγή ακόμα, η κυρία Baker αναφέρεται στον ρόλο που έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εισβολή στο Καπιτώλιο (σ.σ. δεν πιστεύω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να το αμφισβητεί αυτό), όπως επίσης και σε σημαντικά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων σχετικά με τη δύναμη που έχουν τα μέσα αυτά.

Στη συνέχεια κάνει ορισμένες σαφείς προτάσεις για τη βελτίωση αυτών των πλατφορμών, τις οποίες παραθέτω με μια μικρή ανάλυση παρακάτω.

«Αποκαλύψτε ποιος πληρώνει για διαφημίσεις, πόσο πληρώνει και ποιοι στοχεύονται».

Θεωρώ ότι όλοι μας γνωρίζουμε τη δύναμη της διαφήμισης και την υπεραυξημένη επιδραστικότητα που αυτή έχει, ιδιαίτερα όταν προβάλλεται με αμφίβολες πρακτικές σε ένα μαζικό μέσο με εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

Και, βεβαίως, η διαφήμιση δεν αφορά μόνο καταναλωτικά προϊόντα αλλά μπορεί να έχει πολιτικό χρώμα ή να προωθεί συγκεκριμένες ιδέες. Εδώ έχουμε μια πρόταση που τονίζει την ανάγκη διαφάνειας σε αυτόν τον τομέα —δεν καλεί σε απαγόρευση των διαφημίσεων, σε επιλογή μόνο όσων είναι αρεστές ή σε οτιδήποτε αντίστοιχο μπορεί να υπέθεσε λανθασμένα κάποιος.

«Δεσμευτείτε στην ουσιαστική διαφάνεια των αλγορίθμων των πλατφορμών, ώστε να γνωρίζουμε πώς και ποιο περιεχόμενο ενισχύεται, προς ποιον, και τον συσχετιζόμενο αντίκτυπο».

Η αδιαφάνεια της λειτουργίας των αλγορίθμων προώθησης περιεχομένου είναι ένα ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί ξανά η Mozilla αλλά και άλλοι φορείς, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ανεξήγητης και επαναλαμβανόμενης προώθησης θεματολογίας που σχετίζεται με ψευδείς ειδήσεις, ρητορική μίσους και διάφορα άλλα παράνομα ή ανήθικα, προς ανυποψίαστους χρήστες. Για μια ακόμα φορά, λοιπόν, τονίζεται η απαιτούμενη διαφάνεια σε μια τόσο βασική λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Ενεργοποιήστε από προεπιλογή τα εργαλεία για να ενισχύσετε τις πραγματικές φωνές έναντι της παραπληροφόρησης».

Αυτή είναι, μάλλον, η σύσταση που παρερμηνεύτηκε περισσότερο. Τα εργαλεία που αναφέρει η κυρία Baker είναι διάφοροι αλγόριθμοι. Δε μπορούν να είναι μόνο άνθρωποι γιατί είναι αδύνατο ένας πεπερασμένος αριθμός ανθρώπων να εξετάσει διεξοδικά τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που αναρτούνται -κυριολεκτικά- κάθε δευτερόλεπτο στα κοινωνικά μέσα.

Όσο για τη βάσιμη ένσταση περί του ποιος θα κρίνει τι είναι πραγματική (βασισμένη σε γεγονότα και στοιχεία, δηλαδή) φωνή και τι παραπληροφόρηση, αυτό δε θα το κάνουν οι ίδιοι οι αλγόριθμοι, η Mozilla ή κάποιοι «κριτές απόψεων», ούτε προκύπτει κάποια υπόνοια προς αυτό από τα γραφόμενα. Η ανθρωπότητα έχει αναπτύξει κατάλληλες διεργασίες, που μπορούμε να τις αναφέρουμε με το απλοποιημένο δίπτυχο «έλεγχος – επαλήθευση εγκυρότητας».

Η ειρωνεία εδώ είναι ότι ο φόβος που εκφράζουν όσοι αντιδρούν, σχετικά με την πιθανή κατευθυνόμενη πληροφόρηση μέσω των αλγορίθμων, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει σήμερα και για το οποίο ορισμένες από αυτές τις πλατφόρμες έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν. Η Baker, όπως και πολλοί άλλοι, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη δημοσίευση και προβολή ανακριβών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Συνεργαστείτε με ανεξάρτητους ερευνητές για να διευκολύνετε μελέτες σε βάθος σχετικά με τον αντίκτυπο των πλατφορμών στους ανθρώπους και στις κοινωνίες μας, και το τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Αυτό νομίζω ότι δε χρειάζεται επεξήγηση και, ειλικρινά, αν κάποιος από τους αναγνώστες διαφωνεί θα ήθελα πολύ να μάθω τα αντεπιχειρήματα σε αυτήν την πρόταση.

Ελπίζω με τα παραπάνω να έγινε πιο ξεκάθαρο το τι πραγματικά έγραψε η κυρία Baker και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους όσοι επιτέθηκαν σε πράγματα που ουδέποτε γράφτηκαν. Και, επειδή το διάβασα κάπου, διευκρινίζω -παρότι είναι εύκολα αντιληπτό με μια προσεκτική ανάγνωση- ότι ολόκληρο το κείμενο αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι στο σύνολο του διαδικτυακού περιεχομένου.

Όταν η ψηφιακή χειραγώγηση βαφτίζεται διαδικτυακή ελευθερία

Η παραπληροφόρηση, η διάδοση ψευδών ειδήσεων, η ρητορική μίσους και πολλά ακόμα -είτε αυτά εντοπίζονται στον «πραγματικό» κόσμο είτε στο Διαδίκτυο- δεν εμπίπτουν στην ελευθερία λόγου και έκφρασης, ούτε και προστατεύονται από αυτήν. Αντίθετα, αποτελούν κατάχρησή της και παραβιάζουν κατάφωρα άλλα δικαιώματα. Μαρτυρώντας την έκπτωση της κριτικής σκέψης, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω (πρέπει να) υπόκεινται στην υποκειμενική κρίση του καθενός. Αυτό, όμως, είναι ένα ολέθριο λάθος που ανοίγει πόρτες σε κάθε λογής παράνοια.

Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της υπερπροβολής που προσφέρουν και της επιρροής που ασκούν, είναι επιτακτική η ανάγκη διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο επιλέγεται η προώθηση ή μη του περιεχομένου, καθώς και η ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων για την αντιμετώπιση φαινομένων που αφορούν περιεχόμενο όχι «μη αρεστό», όπως απλοϊκά ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά επικίνδυνο για το ατομικό ή το κοινό καλό.

Το deplatforming είναι ένα μέτρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πάντα με σύνεση και φειδώ, για τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων. Είναι παράλογο να καταδικάζουμε την αποτελεσματικότητα μιας προσέγγισης επειδή τυγχάνει να υπάρχουν δυνητικές επιπλοκές, και οι αναφορές σε κάποια υποτιθέμενη λογοκρισία μόνο γέλιο προκαλούν.

Κλείνοντας, θα καλέσω τους διαφωνούντες που τυχόν διαβάζουν αυτό το άρθρο να διερευνήσουν την προσφορά της Mozilla στον κόσμο της τεχνολογίας και να πληροφορηθούν για τα ψηφιακά δικαιώματα που συνεχίζουν να απολαμβάνουν χάρη (και) σε αυτήν. Ίσως έτσι αντιληφθούν την ουσία του κειμένου της Mitchell Baker και τη φαιδρότητα της αναζήτησης εναλλακτικού περιηγητή ως αντίδραση σε κάτι που φαντάστηκαν αλλά δε συνέβη ποτέ.


Το άρθρο Ελευθερία λόγου στο Διαδίκτυο, deplatforming και ένα κείμενο της Mozilla δημοσιεύτηκε στο os.arena με άδεια χρήσης CC BY-NC-SA.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Με μια ανακοίνωση της η MasterCard έκανε γνωστό ότι στο τέλος του χρόνου θα έχει ετοιμάσει την πλατφόρμα της ώστε οι πελάτες καθώς και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της να συναλλάσσονται μέσα από το δίκτυο πληρωμών της και με ψηφιακά νομίσματα. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της αυτά τα ψηφιακά νομίσματα θα είναι σίγουρα τα ποιο γνωστά και καθιερωμένα που παρέχουν την ποιο μεγάλη ασφάλεια όπως το Bitcoin αλλά προσανατολίζονται και προς τα stablecoin τα λεγόμενα σταθερά νομίσματα με την κλειδωμένη ισοτιμία τους στο fiat money. H χρήση των ψηφιακών νομισμάτων μέσω της πλατφόρμας της θα απαιτεί φυσικά και αυξημένο KYC(know your customer).

Whatever your opinions on cryptocurrencies — from a dyed-in-wool fanatic to utter skeptic — the fact remains that these digital assets are becoming a more important part of the payments world.

We are seeing this fact play out on the Mastercard network, with people using cards to buy crypto assets, especially during Bitcoin’s recent surge in value. We are also seeing users increasingly take advantage of crypto cards to access these assets and convert them to traditional currencies for spending.

To be clear, this data is not of any individuals — it’s anonymized and in aggregate — but the trend is unmistakable.

We are preparing right now for the future of crypto and payments, announcing that this year Mastercard will start supporting select cryptocurrencies directly on our network. This is a big change that will require a lot of work. We will be very thoughtful about which assets we support based on our principles for digital currencies, which focus on consumer protections and compliance.

Our philosophy on cryptocurrencies is straightforward: It’s about choice. Mastercard isn’t here to recommend you start using cryptocurrencies. But we are here to enable customers, merchants and businesses to move digital value – traditional or crypto – however they want.It should be your choice, it’s your money.

Doing this work will create a lot more possibilities for shoppers and merchants, allowing them to transact in an entirely new form of payment. This change may open merchants up to new customers who are already flocking to digital assets, and help sellers build loyalty with existing customers who want this additional option. And customers will be able to save, store and send money in new ways.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι αυτή η απόφαση ήρθε μετά την ολοένα και μεγαλύτερη απαίτηση των πελατών τους να συναλλάσσονται και με ψηφιακά νομίσματα.

“We are here to enable customers, merchants and businesses to move digital value — traditional or crypto — however they want. It should be your choice, it’s your money.”

Η είσοδος της MasterCard στην αγορά crypto ανοίγει τα ψηφιακά νομίσματα σε μια αγορά εκατομμυρίων πελατών σε όλο τον κόσμο με χιλιάδες συνεργαζόμενα καταστήματα.

Η MasterCard τα τελευταία χρόνια εμμέσως είχε ήδη εισχωρήσει στον χώρο είτε με συνεργασίες μέσω ανταλλακτηρίων η σε συνεργασίες με εταιρείες έκδοσης χρεωστικών καρτών που μπορούσε κάποιος να τις φορτώσει με Bitcoin καθώς και άλλα ψηφιακά νομίσματα.

 

The post Η MasterCard εισέρχεται στο χώρο των ψηφιακών νομισμάτων appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

I was looking for a way to create a numbered list of items but I wanted the the numbering of items to be in reverse order (not 1., 2., 3., … but 3., 2., 1.). I thought that I would need to go deep into LaTeX internals and play with counters in the enumerate environment. However, a quick search revealed not one but two packages that do just that: package etaremune and package revnum.

In the end I settled for package etaremune because of its simplicity when compared to package revnum. If you look carefully, you will seee that etaremune is the reverse of enumerate. And the package does just that.

It creates a numbered list of items where the top item is NOT numbered “1” but takes the last number of the list. Because of this, you need to run LaTeX twice: the first time to find the last item; the second time to set everything properly.

There is an optional choice to set the start item and you declare it with the
\begin{etaremune} command as follows:

\begin{etaremune}[start=5]
\item
\item
\item
\item
\item
\end{etaremune}

Thanks to Hendri Adriaens for his etaremune package and kudos to his sense of
humor (for naming his package as such).

Ioannis Dimakos

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

O CEO του Twitter και της Square Jack Dorsey μαζί με τον rapper Jay-Z ανακοίνωσαν την δημιουργία ενός Bitcoin Trust αξίας 500 Bitcoin για την χρηματοδότηση προγραμματιστών που θα δουλέψουν γύρω από το ψηφιακό νόμισμα και που θα έχουν την έδρα τους κυρίως στην Ινδία και Αφρική.

Το Bitcoin Trust θα έχει την ονομασία ₿trust

Ο Jack Dorsey έχει χρηματοδοτήσει κατά καιρούς τους developer του Bitcoin ενώ και η εταιρεία του η Square έχει δημιουργήσει μια ομάδα προγραμματιστών για να δουλέψει  πάνω στο ψηφιακό νόμισμα με τον ίδιο να είναι ένθερμος υποστηρικτής του.  Πριν λίγες μέρες είχε χρηματοδοτήσει με ενα εκατομμύριο δολάρια το CoinCenter ένα από τα παλαιότερα Thik Tank για τα ψηφιακά νομίσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες με το ρόλο τους να είναι συμμετοχή τους ακόμα και στην Γερουσία για ακροάσεις που έχουν οργανωθεί κατά καιρούς και που έχουν θέμα τα ψηφιακά νομίσματα.

 

The post Ο Jack Dorsey και ο Jay-Z δημιουργούν Bitcoin trust για προγραμματιστές appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Το Ubuntu Core είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λειτουργικό σύστημα σε IoT και edge λύσεις. Ας δούμε πως μπορούμε να μπούμε σε recovery mode του Ubuntu Core σε περίπτωση που χρειαστεί να διορθώσουμε το σύστημα. Σε αντίθεση με το «παραδοσιακό» Ubuntu, το Ubuntu Core είναι κατασκευασμένο με εντελώς διαφορετικό τρόπο (βλέπε Ubuntu Core: Λειτουργικό σύστημα για IoT […]

Το Free Software Foundation Europe με αφορμή την μεθαυριανή Ι Love Free Software Day καλεί όλους  μας να πούμε «ευχαριστώ» σε όλους τους συνεισφέροντες στο Ελεύθερο Λογισμικό.

Συχνά υποτιμούμε τη δύναμη ενός απλού Ευχαριστώ . Οι συνεισφέροντες στο Ελεύθερο Λογισμικό κάνουν σημαντική δουλειά για την κοινωνία μας και αξίζουν την προσοχή. Το «Ι Love Free Software Day» πραγματοποιείται κάθε στις 14 Φεβρουαρίου (γνωστή και ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου) είναι η τέλεια ευκαιρία για να εκφράσετε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη σας.

3D κάρτα ILoveFS

Το Ελεύθερο Λογισμικό βασίζεται στη συνεργασία και στην επιθυμία για συνεχή βελτίωση. Αλλά ανάμεσα σε όλες αυτές τις αναφορές σφαλμάτων και τις νέες εκδόσεις,  μερικές φορές ξεχνάμε να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν την καθημερινότητά μας  πιο ελεύθερη και αποδοτική: προγραμματιστές, μεταφραστές, σχεδιαστές, δοκιμαστές ή συγγραφείς τεκμηρίωσης, για μεγάλες σουίτες λογισμικού ή για  μικρά βοηθητικά εργαλεία. Για αυτό είναι σημαντικό να δείξουμε κάποια εκτίμηση σε όσους εργάζονται τόσο ανιδιοτελώς καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους για εμάς! Μπορείτε να δείξετε την αγάπη σας για το Ελεύθερο Λογισμικό λέγοντας ευχαριστώ στο αγαπημένο σας έργο Ελεύθερου Λογισμικού ή συνεισφέροντας σε αυτό.

Η ετήσια «Ι Love Free Software Day» σάς επιτρέπει να κάνετε την 14η Φεβρουαρίου μια μέρα γεμάτη θετικά, δημιουργικά και υπέροχα μηνύματα για ολόκληρη την κοινότητα. Μαζί, μπορούμε να γιορτάσουμε την ελευθερία λογισμικού που μας ενδυναμώνει.

♥ Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού 2021

Για τη φετινή «Ι Love Free Software Day» ας σκεφτούμε τις αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή που όλοι περάσαμε τον τελευταίο χρόνο. Τον τελευταίο χρόνο το Ελεύθερο Λογισμικό μάς βοήθησε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μας! Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ατόμων που προώθησαν τη χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού, είτε σε πανεπιστήμιο ή σχολείο που χρησιμοποιεί το Ilias, το BigBlueButton ή το Claroline, τον συνάδελφο που πρότεινε τη Jitsi για τη βιντεοκλήση αντί για κλειστα εργαλεία λογισμικού ή τη χρήση Ελεύθερου λογισμικού κατά τη διάρκεια συνεδρίων ή διαδικτυακών εργαστηρίων.

Ας χρησιμοποιήσουμε το «Ι Love Free Software Day» για να ευχαριστήσουμε, όχι μόνο στους προγραμματιστές αλλά και σε εκείνους που το προώθησαν και επέτρεψαν με τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιούμε το Ελεύθερο Λογισμικό!

Διαβάστε περισσότερα για την Ι Love Free Software Day εδώ.

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Το πρώτο Bitcoin ETF στην Βόρεια Αμερική είναι γεγονός καθώς οι καναδικές αρχές έδωσαν την έγκριση για την διαπραγμάτευση του στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

Την διαχείριση του έχει η επενδυτική εταιρεία του Καναδά Purpose Investments.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε τις αλλεπάλληλες προσπάθειας για έγκρισή ενός αντίστοιχου Bitcoin ETF στις Ηνωμένες Πολιτείες με το ποιο γνωστό να είναι την προσπάθεια των αδερφών Winklevoss διαχειριστών του Bitcoin ανταλλακτήριου Gemini με πάνω από 4 χρόνια στην αναμονή της αίτησης τους που τελικά απορρίφθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές όπως αργότερα και οι υπόλοιπες τότε προσπάθειες. Η αιτιολογία ήταν πάντα ότι η αγορά του Bitcoin δεν έχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να καθιστούν την διαπραγμάτευση ενός τέτοιου χρηματιστηριακού προϊόντος αξιόπιστο.

Eίναι πλέον δεδομένο ότι η απόφαση του Καναδά για την έγκριση διαπραγμάτευσης ουσιαστικά ενός παράγωγου βασισμένο στην ισοτιμία του Bitcoin ανoίγει τον δρόμο να συμβεί το ίδιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

To νέο αυτό Bitcoin ETF θα διαπραγματεύεται με το ticker “ABTC”

The post Πήρε έγκριση το πρώτο Bitcoin ETF στο χρηματιστήριο του Καναδά appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Το Genesis Block είναι το σημείο «big bang» του αμετάβλητου blockchain του Bitcoin. Στο σημερινό άρθρο θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή και θα δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία και το πως ξεκίνησαν όλα. Το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 γεννήθηκε το Bitcoin.  Με τη δημιουργία του πρώτου Bitcoin Block, γνωστού ως «Genesis Block«, το πρώτο σετ των […]

Της Julia Reda (GFF (Society for Civil Rights)) και του Joschka Selinger (NGO Gesellschaft für Freiheitsrechte e.V.)

Έχοντας αποδείξει στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου ότι το άρθρο 17 θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις σε πλατφόρμες μεγάλες και μικρές και ότι αυτά τα βάρη θα επηρεάσουν περαιτέρω την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης των χρηστών, σε αυτό το άρθρο θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε εάν οι επιβαρύνσεις αυτές αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας διεξαγωγής μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας και εάν ο περιορισμός αυτός δικαιολογείται στο πλαίσιο της συνολικής ισορροπίας των θιγόμενων θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Όπως έχουμε δείξει στο πρώτο μέρος, μολονότι η προσφυγή ακύρωσης ορισμένων κεντρικών διατάξεων του άρθρου 17 της οδηγίας DSM ενώπιον του CJEU βεβαιώνει μόνο παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης των χρηστών, το πρότυπο επανεξέτασης της διάταξης από το CJEU είναι το σύνολο του πρωτογενούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων που επηρεάζονται, τα οποία πρέπει να εξισορροπηθούν.

Εξισορρόπηση της ελευθερίας διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα

Σύμφωνα με τη σχετική νομολογία του CJEU, η προστασία που παρέχει το άρθρο 16 του Χάρτη καλύπτει την ελευθερία άσκησης οικονομικής ή εμπορικής δραστηριότητας, την ελευθερία σύμβασης και τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η ελευθερία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας περιλαμβάνει το δικαίωμα κάθε εταιρείας ή ατόμου να μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους οικονομικούς, τεχνικούς και χρηματοοικονομικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι. Για τους χειριστές πλατφόρμας – και, κατά συνέπεια, για το ερώτημα αν το άρθρο 17 ισοδυναμεί με περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους – έχει σημασία μόνο η οδηγία να θέσει άμεσα οικονομική επιβάρυνση στις δραστηριότητές τους, περιορίζοντας την ελευθερία τους να χρησιμοποιούν πόρους κατά βούληση.

Από το άρθρο 17 παράγραφος 4 στοιχεία β) και γ) προκύπτει ότι για να επωφεληθούν από την απαλλαγή ευθύνης, οι πλατφόρμες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φιλτράρουν περιεχόμενο χωρίς άδεια και να αποτρέπουν τη μεταφόρτωση ή την εκ νέου μεταφόρτωσή του, με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν οι δικαιούχοι.

Παρά την τεχνολογικά ουδέτερη διατύπωση, οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν ότι για να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις, τουλάχιστον οι μεγαλύτερες πλατφόρμες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσουν αυτοματοποιημένα συστήματα φιλτραρίσματος. Το άρθρο 17 επομένως υποβάλλει τις πλατφόρμες σε σημαντική επιβάρυνση κόστους, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε παρέμβαση στην ελευθερία διεξαγωγής μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σκεφτείτε ότι στο Netlog , το CJEU βρήκε ότι μια εντολή που απαιτούσε από τον πάροχο κεντρικού υπολογιστή Netlog να εγκαταστήσει ένα σύστημα φιλτραρίσματος με δικά του έξοδα θα είχε ως αποτέλεσμα «σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του παρόχου υπηρεσιών φιλοξενίας να διεξάγει τις δραστηριότητές του, καθώς θα απαιτούσε από τον πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας να εγκαταστήσει ένα περίπλοκο , δαπανηρό, μόνιμο σύστημα υπολογιστή με δικά του έξοδα ».

Η ελευθερία διεξαγωγής μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Αντ ‘αυτού, μπορεί να υπόκειται σε νόμιμους περιορισμούς. Ο Χάρτης επιτρέπει την επιβολή περιορισμών στο άρθρο 16, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί οι περιορισμοί αντιστοιχούν σε στόχους γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η ΕΕ και δεν συνιστούν δυσανάλογη και απαράδεκτη παρέμβαση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, επηρεάζοντας την ουσία του δικαιώματος (βλ. Άρθρο 52 παράγραφος 1 του Χάρτη). Το πεδίο της ελευθερίας διεξαγωγής μιας επιχειρηματικής δρατηριότητας καθορίζεται περαιτέρω από τα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες που κατοχυρώνονται στον Χάρτη που στην πράξη συχνά πρέπει να ισορροπούνται με την ελευθερία διεξαγωγής μιας επιχείρησης.

Όσον αφορά την εξισορρόπηση της ελευθερίας διεξαγωγής μιας επιχείρησης με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το CJEU βρήκε στο Scarlet και στο Netlog ότι οι αμφισβητούμενες διαταγές, οι οποίες απαιτούσαν την εγκατάσταση συστημάτων φιλτραρίσματος, παραβίασαν την εύλογη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος διεξαγωγής μιας επιχείρησης του οικοδεσπότη ή των παρόχων υπηρεσιών. Το CJEU θεώρησε ότι οι αμφισβητούμενες απαιτήσεις ήταν δυσανάλογες προς τον σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, διότι απαιτούσαν από την Netlog και την Scarlet να «παρακολουθούν όλες ή περισσότερες πληροφορίες […] προς το συμφέρον αυτών των δικαιούχων» με δικά τους έξοδα των παρόχων υπηρεσιών, ένα προληπτικό μέτρο και για απεριόριστο χρόνο.

Μπορεί η αναλογικότητα να σώσει την ημέρα;

Λαμβάνοντας αυτές τις αποφάσεις ως σημεία αναφοράς, καθίσταται σαφές ότι οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στις πλατφόρμες από το άρθρο 17 παράγραφος 4 στοιχεία β) και γ) είναι πολύ κοντά στις απαιτήσεις στις περιπτώσεις Scarlet και Netlog . Η κύρια δίκη στο Scarlet αφορούσε ακόμη και τη χρήση του ίδιου λογισμικού φιλτραρίσματος μουσικής τρίτων, Audible Magic, το οποίο θεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σχετικά φθηνή λύση για τη συμμόρφωση με το άρθρο 17. Ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε ότι το κόστος ήταν δυσανάλογο, ανεξάρτητα από το της πραγματικής χρηματοοικονομικής και οικονομικής ισχύος της Scarlet.

Ωστόσο, η διαφορά από αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι το άρθρο 17 ορίζει αυτές τις υποχρεώσεις από το νόμο και ότι οι υποχρεώσεις αυτές υπόκεινται σε ρήτρα αναλογικότητας που ορίζεται στο άρθρο 17 παράγραφος 5. Η ρήτρα αναλογικότητας υποτίθεται ότι μειώνει το βάρος που επιβάλλει η υποχρέωση βέλτιστων προσπαθειών στις πλατφόρμες και μετριάζει έτσι την παρέμβαση στην ελευθερία τους να διεξάγουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ενώ ο Ευρωπαίος νομοθέτης γνώριζε καλά ότι το άρθρο 17 θα επιβαρύνει οικονομικά τις πλατφόρμες, φαίνεται ότι υποτίμησε το κόστος. Η εκτίμηση επιπτώσεων της Επιτροπής υποδηλώνει ότι το άρθρο 17 θα απαιτούσε μόνο την εγκατάσταση δαπανηρών συστημάτων φιλτραρίσματος από μεγάλες εταιρείες που θα μπορούσαν είτε να αντέξουν το κόστος είτε ήδη βασίζονταν σε αυτοματοποιημένες τεχνολογίες φιλτραρίσματος σε εθελοντική βάση,και ότι μια απαίτηση αναλογικότητας θα μετριάσει τις επιπτώσεις στις μικρότερες επιχειρήσεις. Όπως εξηγήθηκε στο μέρος 1, αυτές οι υποθέσεις είναι απίθανο να ισχύουν.

Η αναλογικότητα που κατοχυρώνεται στο άρθρο 17 παράγραφος 5 είναι πολύ ασαφής για να παρέχει στις πλατφόρμες ουσιαστική προστασία της ελευθερίας τους να διεξάγουν μια επιχείρηση. Για παράδειγμα, δεν περιορίζει σαφώς την υποχρέωση πρόληψης παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων σε μία μόνο κατηγορία προστατευόμενων έργων που επικρατεί σε μια πλατφόρμα. Θα μπορούσαν να απαιτηθούν πλατφόρμες για να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον αποκλεισμό όλων των τύπων περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Επομένως, ακόμη και μεγάλες πλατφόρμες που λειτουργούν ήδη ένα σύστημα φιλτραρίσματος ενδέχεται να απαιτούνται για την εφαρμογή πολλών άλλων. Αυτή η ανάγνωση ενισχύεται από το σχέδιο καθοδήγησης της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 17, το οποίο προτείνει ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει «κατά κανόνα να αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τους δικαιούχους που επιθυμούν να προσφέρουν εξουσιοδότηση για το περιεχόμενό τους, ανεξάρτητα από το εάν το είδος του περιεχομένου τους (π.χ. μουσική, οπτικοακουστικό περιεχόμενο, εικόνες , κείμενο, κλπ…) είναι διαδεδομένο ή έχει λιγότερο κοινό ». Εδώ βρίσκεται μια κεντρική διαφορά από τις διαταγές στο Scarlet και το Netlog που περιορίστηκαν τουλάχιστον στο φιλτράρισμα μουσικών ηχογραφήσεων.

Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι θεμιτός στόχος ο οποίος επιδιώκεται με το άρθρο 17. Ωστόσο, η παρέμβαση σε άλλα θεμελιώδη δικαιώματα που εισάγει η διάταξη αυτή είναι δυσανάλογη, καθώς ο νομοθέτης δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των διαχειριστών πλατφόρμας και οι επακόλουθες συνέπειες για τα δικαιώματα των χρηστών λαμβάνονται επαρκώς υπόψη. Σύμφωνα με πάγια νομολογία, η αρχή της αναλογικότητας απαιτεί τα μέτρα που θεσπίζονται από τα κοινοτικά όργανα να μην υπερβαίνουν τα όρια του κατάλληλου και αναγκαίου για την επίτευξη των στόχων που επιδιώκονται νόμιμα από την εν λόγω νομοθεσία. Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται το άρθρο 17, η διάταξη είναι πιθανό να μην αφήνει πλατφόρμες βιώσιμη εναλλακτική επιλογή να φιλτράρουν περιεχόμενο σε ευρεία κλίμακα και έτσι να δαπανήσουν σημαντικούς πόρους για να το κάνουν.

Πηγή άρθρου: http://copyrightblog.kluweriplaw.com

Η δράση Sharing and Reuse Action (2016.31) του Προγράμματος ISA2 θα δημιουργήσει την πρώτη απογραφή λογισμικού ανοιχτού κώδικα, με σκοπό τον εντοπισμό των πιο κρίσιμων λογισμικών και εργαλείων ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούνται από δημόσιους οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Για να εξασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη απογραφή, η ομάδα του έργου καλεί εκπροσώπους δημόσιων οργανισμών να συμμετάσχουν στην συλλογή δεδομένων, κοινοποιώντας τα δεδομένα τους σχετικά με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται στους οργανισμούς τους. (Δεν ζητούνται προσωπικές ή άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες)

Ποια είναι τα οφέλη;

Οι συμμετέχοντες όχι μόνο θα βοηθήσουν στη δημιουργία του καταλόγου του λογισμικού ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται από τις ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες, το οποίο θα δημοσιευτεί για ένα ευρύτερο κοινό, αλλά και θα υποστηρίξουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους οργανισμούς να λάβουν μέτρα για τη διαφύλαξη και τη διατήρηση του πιο κρίσιμου ανοιχτού κώδικα λογισμικό.

Πως θα γίνει αυτό?

Το πρώτο βήμα είναι να συμμετέχουν τουλάχιστον 30 δημόσιες υπηρεσίες σε αυτήν την πρωτοβουλία και να εξαγάγουν τα δεδομένα ανοιχτού κώδικα και να τα παράσχουν στην ομάδα του έργου.

Η ομάδα του έργου θα συλλέξει, θα διαχειριστεί και θα αναλύσει τα δεδομένα, εφαρμόζοντας κριτήρια βιωσιμότητας και κρίσιμης σημασίας, για να δημιουργήσει ένα ενοποιημένο αποθετήριο και να τα δημοσιεύσει στο διαδίκτυο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη διαδικασία, δείτε αυτήν την παρουσίαση .

‘Όσοι οργανισμοί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να μοιραστούν τα δεδομένα τους μέσω CSV  σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες και να στείλουν το αρχείο eu-oss@trasysinternational.com .

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκό αποθετήριο ανοιχτού κώδικα 808,81 KB
Οδηγίες συλλογής δεδομένων 2,34 MB
Πρότυπο CSV συλλογής δεδομένων 1,26 KB

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης, εικόνα που κατέλαβε την τρίτη θέση στο διαγωνισμό

Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος επεξεργασιών για την εικονογράφηση λημμάτων και την καταχώρηση δεδομένων αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Wiki Loves Monuments 2020 in Greece. Ο διαγωνισμός θα διήρκεσε από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2021 .

Τα βραβεία του μαραθώνιου που θα δοθούν στους 2 πρώτους νικητές του διαγωνισμού είναι τα εξής:

  • 1ο βραβείο: Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 35 ευρώ
  • 2ο βραβείο: Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 25 ευρώ

Νικητές αναδείχθηκαν οι χρήστες Pavlos1988 και Actia Nicopolis.

Αναλυτικά αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη σελίδα.

Οι ερευνητές ασφαλείας από την AT&T Alien Labs προειδοποιούν ότι έχουν αρχίσει και μολύνονται Linux μηχανήματα μέσω μιας τεχνικής εγκατάστασης Fileless κακόβουλου λογισμικού που μέχρι πρόσφατα ήταν πιο συχνά σε συστήματα Windows. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι οι χρήστες των Windows και macOS, δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να έχουν τον νου τους για μόλυνση […]

Το έργο BRITEC, που στοχεύει στην εισαγωγή της έρευνας στις αίθουσες διδασκαλίας μέσω δραστηριοτήτων Citizen Science, έχει αναπτύξει ένα μοναδικό διαδικτυακό μάθημα που επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση επιστημονικών δραστηριοτήτων στη διδασκαλία STEM.

Το MOOC του έργου BRITEC “A Roadmap to Citizen Science Education” θα παρέχει υλικό και ιστορίες υλοποίησης από καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης στην επιστήμη των πολιτών.

Εξερευνήστε πώς να συνδυάσετε τις δυνάμεις των δασκάλων και των επιστημόνων από τις 22 Μαρτίου 2021!

Η Επιστήμη των Πολιτών είναι ένας σχετικά νέος τρόπος διεξαγωγής επιστημονικών ερευνών, με την υποστήριξη των απλών πολιτών στη συλλογή και ερμηνεία δεδομένων. Αυτή η προσέγγιση είναι ένας τρόπος προσέλκυσης των μαθητών σε ερευνητικές πρακτικές, καθώς και δημιουργίας μιας κοινότητας για εκπαιδευτικούς και ερευνητές για ανταλλαγή σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς της έρευνας στην τάξη. Το Citizen Science Education βασίζεται στην υπόθεση ότι οι εκπαιδευτικοί και οι ερευνητές μπορούν να βρουν ένα κοινό έδαφος συζήτησης και να αναπτύξουν πρακτικές που είναι επωφελείς τόσο για τον τομέα της εκπαίδευσης όσο και για τον τομέα της επιστήμης.

Επομένως, αυτό το μάθημα προτείνει μια διαδικασία συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και ερευνητών. Παρέχει πληροφορίες από τη σκοπιά των ερευνητών που έχουν υποστηρίξει εκπαιδευτικούς που αναπτύσσουν σενάρια μάθησης STEM που περιλαμβάνουν επιστημονικές δραστηριότητες που βασίζονται στις ανάγκες ενεργών ερευνητικών έργων. Ο κύριος στόχος αυτού του MOOC είναι να παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες σχεδιασμού και τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναπτύξουν ένα δικό τους σενάριο μάθησης.

BRITEC MOOC

Το MOOC θα αποτελείται από τέσσερις ενότητες, καθεμία από τις οποίες θα ενισχύει τις δεξιότητες και τις γνώσεις των εκπαιδευτικών που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση έργων εκπαίδευσης των πολιτών στην επιστήμη. Επιπλέον, οι ενότητες θα ασχοληθούν με τον τρόπο εισαγωγής ερευνητικών μεθοδολογιών και δραστηριοτήτων στην τάξη ως τρόπο για την προσέλκυση μαθητών σε θέματα STEM.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BRITEC MOOC A Roadmap to Citizen Science Education” και πληροφορίες εγγραφής μπορείτε να βρείτε εδώ στον ιστότοπο του European Schoolnet Academy.

Της Julia Reda (GFF (Society for Civil Rights)) και του Joschka Selinger (NGO Gesellschaft für Freiheitsrechte e.V.)/

Ο κίνδυνος για την ελευθερία της έκφρασης και των πληροφοριών στο διαδίκτυο από τα υποχρεωτικά φίλτρα περιεχομένου, υπήρξε στο επίκεντρο των επικρίσεων του άρθρου 17 της οδηγίας της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά (οδηγία DSM).

Αυτός ο κίνδυνος είναι εμφανής από πολλά παραδείγματα λογοκρισίας σε νόμιμο περιεχόμενο που προκύπτουν από την εθελοντική χρήση τέτοιων συστημάτων από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Πρόσφατα, ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Τουρκίας χρησιμοποίησε τα φίλτρα πνευματικών δικαιωμάτων του YouTube για να σιωπήσει τις σημαντικές αναφορές για την τουρκική κυβέρνηση αποκλείοντας βίντεο ανεξάρτητων δημοσιογράφων και αναστολή λογαριασμών για φερόμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Δεδομένης της αυξημένης προσοχής του κοινού στις επιπτώσεις της ελευθερίας της έκφρασης του άρθρου 17, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πολωνική κυβέρνηση στήριξε προσφυγή ακύρωσης ορισμένων κεντρικών διατάξεων του άρθρου 17 ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (υπόθεση C-401/19) σχετικά με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζουν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Χάρτη.

Ωστόσο, ένα πολύ λιγότερο εμφανές ζήτημα θεμελιωδών δικαιωμάτων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση του CJEU σχετικά με το άρθρο 17. Σε αρκετές περιπτώσεις, το CJEU έχει καταγγείλει απαγορεύσεις για παραβίαση της ελευθερίας των παρόχων υπηρεσιών να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη εκ μέρους της γερμανικής οργάνωσης για τα θεμελιώδη δικαιώματα, Gesellschaft für Freiheitsrechte eV, οι συντάκτες αυτής της ανάρτησης υποστηρίζουν ότι όταν αποφασίσει το CJEU σχετικά με το αίτημα ακύρωσης του άρθρου 17, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του όλα τα σχετικά θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας διεξαγωγής του επιχειρείν.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους το άρθρο 17 θέτει νέα βάρη σε διαδικτυακές πλατφόρμες που είναι θεμελιωδώς διαφορετικές από τα εθελοντικά συστήματα επιβολής πνευματικών δικαιωμάτων που χρησιμοποιούνται από ορισμένες από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες σήμερα και διαπιστώνουμε ότι ο νομοθέτης μπορεί να έχει υποτιμήσει κατά πολύ τον αντίκτυπο του άρθρου 17 στην ελευθερία διεξαγωγής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μπορεί το CJEU να λάβει υπόψη την ελευθερία των πλατφορμών να διεξάγουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα;

Η νομική πρόκληση της Πολωνίας ενώπιον του CJEU είναι περιορισμένη από δύο απόψεις: Περιορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 17 που απαιτούν τον αποκλεισμό των μεταφορτώσεων χρηστών, το άρθρο 17 παράγραφος 4 στοιχεία β) και γ) και βασίζεται αποκλειστικά σε παραβίαση του άρθρου 11 του Χάρτη. Ενώ η προσέγγιση της Πολωνίας απαγορεύει στο CJEU να εξετάσει τη νομιμότητα άλλων διατάξεων του άρθρου 17, δεν περιορίζει την αρμοδιότητα του CJEU να λαμβάνει υπόψη άλλα θιγόμενα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο τυπικός έλεγχος σε προσφυγές ακύρωσης ενώπιον του CJEU είναι το σύνολο του πρωτογενούς δικαίου. Το μάλλον στενό πεδίο εφαρμογής της προσφυγής που υπέβαλε η Πολωνία δεν περιορίζει την αρμοδιότητα του CJEU να εκτιμήσει τη συμβατότητα με τον Χάρτη στο σύνολό του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε οριζόντιες, πολυπολικές καταστάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι το CJEU βασίζει την αξιολόγησή του σε μια εξισορρόπηση όλα επηρεάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως εξήγησε στο Scarlet, μια άλλη περίπτωση που ασχολείται με το αυτόματο φιλτράρισμα περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Το CJEU δεν δικαιούται μόνο, αλλά απαιτείται να εξετάσει διεξοδικά τις αμφισβητούμενες διατάξεις και να επιτύχει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ όλων των θιγόμενων θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής παραβίασης της ελευθερίας των πλατφορμών να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες προβλέπονται από το άρθρο 16 του Χάρτη. Κατά συνέπεια, το CJEU λαμβάνει υπόψη τα θεμελιώδη δικαιώματα που δεν αναφέρθηκαν από τα αιτούντα δικαστήρια σε διαδικασία προδικαστικής απόφασης. Οι αμφισβητούμενες διατάξεις του άρθρου 17 αφορούν τη σχέση μεταξύ των δικαιούχων, των πλατφορμών και των χρηστών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του Χάρτη, δεν πρέπει να σταθμίζεται μόνο έναντι των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών αλλά και έναντι αυτών των διαχειριστών πλατφόρμας.

Το άρθρο 17 αφορά μικρές πλατφόρμες

Ο ισχυρισμός ότι τα υποχρεωτικά φίλτρα μεταφόρτωσης παραβιάζουν την ελευθερία διεξαγωγής μιας επιχείρησης απορρίφθηκε από τους υποστηρικτές του άρθρου 17 σε σχέση με το γεγονός ότι ορισμένες πλατφόρμες χρησιμοποιούν ήδη φίλτρα μεταφόρτωσης σε εθελοντική βάση (κεφ. 7.1). Επομένως, η πρόσθετη επιβάρυνση που επιβάλλεται στους φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών πρέπει να είναι περιορισμένη. Πράγματι, σε μια εποχή που οι μεγάλες εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι το επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης λόγω της τεράστιας επιρροής τους στη δημόσια συζήτηση, πολλοί σχολιαστές φαίνεται να έχουν την εντύπωση ότι οι πλατφόρμες είναι ικανές να εφαρμόσουν οποιαδήποτε πολιτική και ότι οι οικονομικές τους ικανότητες είναι απεριόριστες.

Ωστόσο, το επιχείρημα ότι τα υποχρεωτικά φίλτρα μεταφόρτωσης δεν θα επιβαρύνουν σοβαρά τις εταιρείες πλατφόρμας δεν είναι πειστικό για δύο λόγους: Πρώτα απ ‘όλα, αν και η δημόσια συζήτηση για το άρθρο 17 επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή πνευματικών δικαιωμάτων από γίγαντες του Διαδικτύου όπως το YouTube και το Facebook, το πραγματικό πεδίο εφαρμογής είναι πολύ ευρύτερο και περιλαμβάνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος,και ενδέχεται να μην αντιμετωπίζουν συχνή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στις υπηρεσίες τους.

Το γεγονός ότι το άρθρο 17 περιλαμβάνει ένα ελαφρύτερο καθεστώς για τις νεοσύστατες εταιρείες εντός των τριών πρώτων ετών λειτουργίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα ετήσια έσοδά τους παραμένουν κάτω των 10 εκατομμυρίων και η μηνιαία βάση χρηστών τους είναι κάτω από 5 εκατομμύρια, συνεπάγεται ότι, κατά γενικό κανόνα, πλατφόρμες με ετήσια έσοδα κάτω των 10 εκατομμυρίων που δεν πληρούν τις άλλες δύο προϋποθέσεις προορίζονται να καλυφθούν από τις υποχρεώσεις που ορίζονται στο άρθρο 17. Συγκριτικά, τα ετήσια έσοδα του Facebook και του YouTube που είναι και τα δύο πάνω από 10 δισεκατομμύρια, σχεδόν χίλιες φορές μεγαλύτερα από αυτές των εταιρειών που μπορεί να ελπίζουν να επωφεληθούν από το ελαφρύτερο καθεστώς εκκίνησης.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα πρόταση για έναν νόμο για τις ψηφιακές αγορές και αναγνωρίζει ότι οι παγκόσμιοι πλατφόρμες με δεκάδες εκατομμύρια χρήστες και δισεκατομμύρια έσοδα αξίζουν αυστηρότερη ρύθμιση από τα μικρά φόρουμ συζήτησης, η οδηγία DSM στερείται σε μεγάλο βαθμό αυτής της απόχρωσης. Παρόλο που η αιτιολογική σκέψη 62 εξηγεί ότι ο ορισμός των επηρεαζόμενων πλατφορμών πρέπει να περιορίζεται σε εκείνες που «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά διαδικτυακού περιεχομένου, ανταγωνιζόμενες άλλες υπηρεσίες διαδικτυακού περιεχομένου, όπως υπηρεσίες διαδικτυακής ροής ήχου και βίντεο, για το ίδιο κοινό», ο περιορισμός δεν αντικατοπτρίζεται στον νομικό ορισμό των διαδικτυακών παρόχων υπηρεσιών κοινής χρήσης περιεχομένου στο άρθρο 2 παράγραφος 6. Αντίθετα, ο νομικός ορισμός βασίζεται στο κριτήριο του «μεγάλου όγκου έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ή άλλου αντικειμένου», το οποίο αποτελεί πολύ κακή ένδειξη για τον πραγματικό αριθμό παραβάσεων,και την οποία πληροί σχεδόν κάθε πλατφόρμα που φιλοξενεί κάποιο είδος περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες. Το προστατευμένο περιεχόμενο, εξάλλου, δεν περιορίζεται σε επαγγελματικά παραγόμενες ταινίες και μουσική από μεγάλες εταιρείες πολυμέσων, αλλά περιλαμβάνει επίσης κάθε στιγμιότυπο που ανεβάζει οποιοσδήποτε χρήστης. Ακόμη και πύλες γνωριμιών όπως το Tinder κινδυνεύουν επομένως να εμπίπτουν στον νομικό ορισμό.

Μια αλυσιδωτή αντίδραση περιορισμών θεμελιωδών δικαιωμάτων

Ο άλλος λόγος για τον οποίο η ύπαρξη εθελοντικών φίλτρων μεταφόρτωσης για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε ορισμένες μεγάλες πλατφόρμες μας λέει λίγα για τον πραγματικό αντίκτυπο του άρθρου 17 στην ελευθερία διεξαγωγής μιας επιχείρησης είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές εφαρμόζουν επιλεκτικά φίλτρα μεταφόρτωσης, συχνά καλύπτουν μόνο έναν συγκεκριμένο τύπο προστατευμένου περιεχομένου, όπως ηχογραφήσεις μουσικής και προσφέροντας λειτουργικότητα αποκλεισμού μόνο σε μια μικρή χούφτα μεγάλων δικαιούχων. Η απαίτηση για τις πλατφόρμες να εισαγάγουν ή να επεκτείνουν τη χρήση φίλτρων μεταφόρτωσης θα πολλαπλασιάσει το κόστος που σχετίζεται με τη λειτουργία τους, επειδή οι πλατφόρμες δεν μπορούν τεχνολογικά να περιορίσουν τους τύπους έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα που μπορούν να μεταφορτωθούν (οι εικόνες μπορεί να περιλαμβάνουν ενσωματωμένο κείμενο, τα βίντεο μπορεί να περιλαμβάνουν ήχο ή εικόνες, κείμενο μπορεί να περιλαμβάνει λογοτεχνικά έργα ή κώδικα λογισμικού κ.λπ.).

Το να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους τη δυνατότητα να αποκλείουν μονομερώς τις μεταφορτώσεις χρηστών χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός δικαιούχων για συγκεκριμένους τύπους έργων είναι σε θέση να κάνουν σήμερα, θα αυξήσει επίσης δραστικά το κόστος της εποπτείας επί των διαφορών.

Αυτή η πιθανή συνέπεια του άρθρου 17 δεν πρέπει να αφορά μόνο εκείνους που θεωρούν την ελευθερία διεξαγωγής μιας επιχείρησης που αξίζει να προστατεύεται από μόνη της, αλλά και εκείνες που ασχολούνται κυρίως με την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης. Στο προαναφερθέν παράδειγμα, ο τουρκικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TRT μπόρεσε να χρησιμοποιήσει μόνο λανθασμένες αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων για να καταστείλει τις κρίσιμες αναφορές για την τουρκική κυβέρνηση, επειδή το TRT είναι από μόνο του ένας σημαντικός δικαιούχος και έχει πρόσβαση στα αποκλειστικά εργαλεία φιλτραρίσματος του YouTube. Σύμφωνα με το άρθρο 17, Το YouTube πιθανότατα θα πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία σε οποιονδήποτε ισχυρίζεται ότι είναι κάτοχος δικαιώματος και όχι μόνο σε εκείνους που πληρούν τις απαιτήσεις του «αξιόπιστου flagger». Δεδομένων των εξαιρετικά χαμηλών ορίων για την πρωτοτυπία και της απουσίας ενός δημόσιου μητρώου πνευματικών δικαιωμάτων, αυτό περιλαμβάνει σχεδόν όλους.

Επιπλέον, η τρέχουσα πρακτική των πλατφορμών που φιλτράρουν εθελοντικά διαφέρει από αυτό που μπορεί να απαιτείται βάσει του άρθρου 17 σχετικά με το μήκος των αποσπασμάτων από προστατευόμενα έργα που μπορούν να εντοπιστούν και να αποκλειστούν αυτόματα. Η ακρίβεια των τεχνολογιών φιλτραρίσματος με βάση fingerprints, που είναι από τα πιο εξελιγμένα εργαλεία που είναι διαθέσιμα σήμερα (αν και εξακολουθούν να είναι εντελώς ανίκανα να εντοπίσουν νόμιμες χρήσεις βάσει εξαιρέσεων πνευματικών δικαιωμάτων), σχετίζεται με τη διάρκεια του προστατευόμενου έργου που πρέπει να εντοπιστεί. Εάν το άρθρο 17 οδηγήσει σε υποχρέωση στις πλατφόρμες να εντοπίζουν ακόμη και πολύ σύντομα αποσπάσματα προστατευμένων έργων, τα οποία δεν καλύπτονται από εθελοντικά χρησιμοποιούμενα φίλτρα μεταφόρτωσης, ο αριθμός των ψευδών ταυτοποιήσεων και, συνεπώς, ο αποκλεισμός νόμιμου περιεχομένου, θα αυξηθεί δραστικά.

Το πιθανό αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής θα είναι μια έκρηξη τόσο του κόστους που σχετίζεται με τους μηχανισμούς καταγγελιών και έννομης προστασίας, ποιες πλατφόρμες θα πρέπει να προσφέρουν, όσο και από τις περιπτώσεις στις οποίες η νόμιμη έκφραση σιωπά. Σε συνδυασμό με την υποχρέωση στις πλατφόρμες να αποτρέπουν την κατάργηση νόμιμου περιεχομένου, η οποία αποτελεί επίσης κεντρική διάταξη του άρθρου 17, οι πλατφόρμες έχουν ελάχιστη ή καθόλου καθοδήγηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποφύγουν την ευθύνη. Στην πράξη, οι πλατφόρμες θα δώσουν προτεραιότητα στο να αποφύγουν τον κίνδυνο μήνυσης από τους δικαιούχους και όχι τον κίνδυνο μήνυσης από τους χρήστες για υπερβολικό αποκλεισμό- ένα σαφές κίνητρο για να βάλουν τα δικαιώματα των χρηστών στην άκρη.

Πηγή άρθρου: http://copyrightblog.kluweriplaw.com

4 τρόποι για να ενώσετε πολλά .pdf σε ένα μεγάλο

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Έστω ότι συγκεντρώνετε πολλά αρχεία pdf. Είτε σχολή λέγεται αυτό, είτε εργασία; Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί είναι η εύρεση της πληροφορίας όταν την χρειάζονται. Σίγουρα μπορεί να γίνει και μέσα από το λειτουργικό σύστημα αλλά αρκετές φορές δεν έχει επιτυχία. Οπότε μια καλή λύση είναι η ένωση σε ένα αρχείο, όλων των pdf που έχουν το ίδιο αντικείμενο, ώστε να αναζητάτε μέσα από το πρόγραμμα ανάγνωσης pdf. Εδώ θα εξετάσουμε πως μπορείτε με μια κίνηση, να ενώσετε πολλά pdf.

Η ΛΥΣΗ

Μέχρι στιγμής, βρήκα 4 λύσεις:

ΛΥΣΗ 1:

Εγκαταστήστε το poppler-utils με την παρακάτω εντολή:
#Σε openSUSE
sudo zypper in poppler-utils

#Σε Ubuntu/Linux Mint
sudo apt install poppler-utils

#Σε Arch Linux
sudo pacman -S poppler

Στη συνέχεια, στον κατάλογο με τα pdf, εκτελέστε την εντολή:
pdfunite *.pdf out.pdf


ΛΥΣΗ 2:

Εγκαταστήστε το πρόγραμμα pdftk με την παρακάτω εντολή:
#Σε openSUSE
sudo zypper in pdftk

#Σε Ubuntu/Linux Mint
sudo apt install pdftk

#Σε Arch Linux
sudo pacman -S pdftk

Έστω ότι είστε φοιτητής και έχετε οργανώσει τις διαλέξεις ανά φάκελο (με ότι πιθανά αρχεία να σας έχουν δώσει). Δώστε την παρακάτω εντολή:
pdftk lecture?/*.pdf cat output lecturesall.pdf

Αυτό που θα κάνει είναι να μπει σε ένα ένα φάκελο, θα δει αν έχει κάποιο αρχείο pdf και θα το ενώσει σε ένα pdf.

ΛΥΣΗ 3:

Χρήση latex. Εγκαταστήστε το παρακάτω πακέτο.
#Σε openSUSE
sudo zypper in texlive-latex-base

#Σε Ubuntu/Linux Mint
sudo apt install texlive-latex-base

#Σε Arch Linux
sudo pacman -S texlive-latexextra

Εστω ότι έχετε τα αρχεία file1.pdf και file2.pdf στον ίδιο φάκελο. Φτιάξτε το αρχείο output.tex με το περιεχόμενο:
\documentclass{article}
\usepackage{pdfpages}
\begin{document}
\includepdf[pages=-]{file1}
\includepdf[pages=-]{file2}
\end{document}

Εκτελέστε την εντολή:
pdflatex output.tex


ΛΥΣΗ 4:

Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα script στο Nautilus:
Εγκαταστήστε το πακέτο (εάν δεν το έχετε):
#Σε openSUSE
sudo zypper in poppler-utils

#Σε Ubuntu/Linux Mint
sudo apt install poppler-utils

#Σε Arch Linux
sudo pacman -S poppler

Κατασκευάστε ένα αρχείο μέσα στον κατάλογο nautilus/scripts
nano ~/.local/share/nautilus/scripts/merge_pdfs.sh

Στην συνέχεια προσθέστε το παρακάτω κώδικα:
#!/bin/sh
CLEANED_FILE_PATHS=$(echo $NAUTILUS_SCRIPT_SELECTED_FILE_PATHS | sed 's,.pdf /home/,.pdf\\n/home/,g')
echo $CLEANED_FILE_PATHS | bash -c 'IFS=$'"'"'\n'"'"' read -d "" -ra x;pdfunite "${x[@]}" merged.pdf'

Το αρχείο αυτό κάντε το εκτελέσιμο (πατήστε δεξί πλήκτρο πάντω του > Ιδιότητες > Δικαιώματα > Να επιτρέπεται η εκτέλεση του αρχείου ως προγράμματος). Εναλλακτικά δώστε την παρακάτω εντολή:
chmod +x ~/.local/share/nautilus/scripts/merge_pdfs.sh

Τώρα για να ενώσετε τα αρχεία, φωτίστε τα στον φάκελο στο Nautilus, πατήστε δεξί πλήκτρο > Δέσμες ενεργειών (scripts) και επιλέξτε το merge_pdfs.sh για να σας εξάγει ένα αρχείο pdf.

Εάν βρήκατε κάποιον τρόπο εύκολο στην χρήση, ενημερώστε και τους φίλους σας ώστε να μην παιδεύονται.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην δράση αναδιανομής φορητών υπολογιστών για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης


Safer Internet Day 2020 – #freetobe from UK Safer Internet Centre.

Οδηγίες της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας για ασφαλή πλοήγηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day), η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπενθυμίζουν χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας του χρήστη κατά την περιήγηση στο Διαδίκτυο:

  1. Εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας λογισμικό antivirus και προστασία firewall και διατηρείτε τα ενημερωμένα.
  2. Αποφύγετε τη χρήση αμφιλεγόμενων εφαρμογών. Χρησιμοποιείτε μόνο αυθεντικό λογισμικό και μην κάνετε λήψη εφαρμογών από άγνωστες πηγές.
  3. Χρησιμοποιείτε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης. Χρησιμοποιείτε έναν κωδικό πρόσβασης που είναι δύσκολο να μαντέψετε και να περιέχει συνδυασμό αριθμών, κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων και συμβόλων. Το ιδανικό μήκος των κωδικών πρόσβασής σας πρέπει να είναι περίπου 10-12 χαρακτήρες. Αποφύγετε τη χρήση προσωπικών δεδομένων, κοινών λέξεων που γράφονται προς τα πίσω και ακολουθιών χαρακτήρων και αριθμών ως κωδικό πρόσβασης.
  4. Χρησιμοποιείτε αυθεντικοποίηση 2 παραγόντων (2-factor authentication), όπου υποστηρίζεται. Η μέθοδος αυτή παρέχει δύο επίπεδα μέτρων ασφαλείας, οπότε εάν ένας εισβολέας μπορεί να μαντέψει με ακρίβεια τον κωδικό πρόσβασής σας, υπάρχει ακόμη ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστεί ο λογαριασμός σας.
  5. Λαμβάνετε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή στο Cloud για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας αποθηκευμένα με ασφάλεια.
  6. Πλοηγηθείτε στο Internet με ασφάλεια. Αποφύγετε ιστοσελίδες που είναι περισσότερο πιθανό να είναι μολυσμένες. Στον browser που χρησιμοποιείτε προσέξτε τα παρακάτω:
    1. να έχετε εγκατεστημένη πάντα την τελευταία έκδοση,
    2. να ρυθμίσετε ώστε να λαμβάνει ενημερώσεις αυτόματα,
    3. να μην επιλέγετε την αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης στον browser,
    4. να ενισχύσετε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας (privacy settings).
  7. Πλοηγηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή όταν συνδέεστε σε δημόσια Wi-Fi hotspots. Σε αυτά οι προσωπικές σας πληροφορίες συχνά μπορούν πιο εύκολα να υποκλαπούν.
  8. Βεβαιωθείτε ότι κάθε ιστοσελίδα μέσω της οποίας αποστέλλετε προσωπικές πληροφορίες (κωδικοί πρόσβασης, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.α.) λειτουργεί με το πρωτόκολλο https. Αυτό σημαίνει ότι:
    1. η διεύθυνση αρχίζει με “https://” και
    2. αριστερά του “https://” υπάρχει ένα μικρό λουκέτο, που δηλώνει ότι η σύνδεση είναι ασφαλής και ότι η ιστοσελίδα διαθέτει ισχύον πιστοποιητικό (valid certificate).
  9. Προσέξτε τα παραπλανητικά emails (phishing emails). Σε εισερχόμενο email που φαίνεται ύποπτο (π.χ. το όνομα του αποστολέα είναι άγνωστο, το περιεχόμενο εμφανίζει μία αίσθηση «επείγοντος», το email του αποστολέα δεν δείχνει νόμιμο) μην ανοίξετε το επισυναπτόμενο αρχείο και μην επισκεφθείτε το σύνδεσμο (link) που εμφανίζεται στο κείμενο του email, καθώς αποτελούν τους συνηθέστερους τρόπους να μολυνθεί ο υπολογιστής σας με κακόβουλο λογισμικό.
  10. Τέλος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο είδος των πληροφοριών της προσωπικής και επαγγελματικής σας ζωής που αναρτάτε στα κοινωνικά δίκτυα.

Με στόχο τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των ωφελειών του Διαδικτύου, είναι απαραίτητο να θωρακίζουμε τα συστήματά μας και να ενημερωνόμαστε κατάλληλα για τους κινδύνους και τις παγίδες, ανεξαρτήτως ηλικίας και συχνότητας χρήσης.

Πηγή άρθρου: mindigital.gr

Το AlmaLinux είναι ένας κλώνος του CentOS που δημιουργήθηκε από την CloudLinux ως πρόταση για να καλύψει το κενό που άφησε η απόφαση της Red Hat να τερματίσει την παραδοσιακή έκδοση του CentOS. Παράλληλα η RedHat ανακοίνωσε ότι παρέχει δωρεάν την διανομή της για έως 16 servers. Το CloudLinux ελπίζει με την κυκλοφορία του AlmaLinux […]

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (Corruption Perception Index – CPI) 2020, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International), αποκαλύπτει ότι η εμμένουσα διαφθορά υπονομεύει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και συμβάλλει στη δημοκρατική οπισθοδρόμηση εν τω μέσω της πανδημίας COVID-19.

Διαβάστε την έκθεση: https://www.transparency.org/cpi/2020

Οι χώρες που εμφανίζουν καλή απόδοση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020 επενδύουν περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη, είναι σε θέση να παράσχουν καθολικότερη κάλυψη για την υγεία και είναι λιγότερο πιθανό να παραβιάσουν τους δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς, καθώς και  το κράτος δικαίου.

«Η πανδημία COVID-19 δεν είναι απλώς μια κρίση υγείας και οικονομίας. Είναι μια κρίση διαφθοράς. Και μία κρίση που σήμερα δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.», δήλωσε η κα Delia Ferreira Rubio, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας. «Ο τελευταίος χρόνος έχει δοκιμάσει τις κυβερνήσεις περισσότερο από κάθε άλλη φορά και εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς αποδείχθηκαν  λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Ωστόσο, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται στην κορυφή του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020 πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως τη διαιώνιση της διαφθοράς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Παγκόσμια εικόνα

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς 2020 κατατάσσει 180 χώρες και περιοχές ανάλογα με τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς του δημόσιου τομέα, αντλώντας από 13 αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων και έρευνες στελεχών επιχειρήσεων. Χρησιμοποιεί μια κλίμακα βαθμολογίας από το 0 (πολύ διεφθαρμένη) έως το 100 (πολύ ακέραιη).

Η Δανία και η Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στην κορυφή του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) 2020, με 88 πόντους αμφότερες. Συρία, Σομαλία και Νότιο Σουδάν κατατάσσονται τελευταίες, με 14, 12 και 12 πόντους, αντίστοιχα.

Σχεδόν οι μισές χώρες έχουν παραμείνει στάσιμες στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για σχεδόν μια δεκαετία, υποδηλώνοντας υστέρηση στις  προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της διαφθοράς. Περισσότερα από τα 2/3 των χωρών εμφανίζουν βαθμολογία κάτω από 50 πόντους.

Σημαντικές αλλαγές

(+)

Από το 2012, την πρώτη χρονιά που χρησιμοποιήθηκε η τρέχουσα μεθοδολογία για την εκπόνηση του Δείκτη Αντιλήψεων Διαφθοράς, 26 χώρες βελτίωσαν σημαντικά τις βαθμολογίες τους. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι: ο Ισημερινός (έλαβε 39 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020), η Ελλάδα (έλαβε 50 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020), η Γουιάνα (έλαβε 41 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020), η Μιανμάρ (έλαβε 28 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020) και η Νότια Κορέα (έλαβε 61 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020).

(-)

22 χώρες μείωσαν σημαντικά τις βαθμολογίες τους, ανάμεσα στις οποίες η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (έλαβε 35 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020), η Γουατεμάλα (έλαβε 25 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020), ο Λίβανος (έλαβε 25 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020), το Μαλάουι (έλαβε 30 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020), η Μάλτα (έλαβε 53 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020) και η Πολωνία (έλαβε 56 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020).

COVID-19

Η διαφθορά αποτελεί κρίσιμη απειλή για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των πολιτών, ειδικά όταν συνδυάζεται με έκτακτη κρίση της δημόσιας υγείας. Στις χώρες με μικρή διαφθορά στο δημόσιο τομέα τους, σημειώνονται μεγαλύτερες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη. Η Ουρουγουάη, για παράδειγμα, που έχει την υψηλότερη βαθμολογία στη Λατινική Αμερική στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020 (71 πόντους), επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην υγειονομική περίθαλψη και διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης, το οποίο βοήθησε την ανταπόκρισή της στο COVID-19 και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως ο κίτρινος πυρετός και ο ιός zika.

Αντίθετα, το Μπαγκλαντές, με  μόλις 26 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020, επενδύει ελάχιστα στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ η διαφθορά ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια του COVID-19, με φαινόμενα από τη δωροδοκία στα νοσοκομεία έως την κατάχρηση πόρων υποστήριξης. Η διαφθορά ευδοκιμεί επίσης και στην προμήθεια υγειονομικού υλικού. Οι χώρες με υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς τείνουν, επιπλέον, να είναι οι χειρότεροι παραβάτες του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Φιλιππίνες, με 34 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020, όπου η ανταπόκριση στην πανδημία COVID-19 χαρακτηρίστηκε από σημαντικές επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Συνεχίζοντας μια πτωτική τάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτυγχάνουν τη χειρότερη βαθμολογία από το 2012, με 67 πόντους στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020. Εκτός από τις φερόμενες συγκρούσεις συμφερόντων και την κατάχρηση εξουσίας στο υψηλότερο επίπεδο, το 2020, η αδυναμία άσκησης εποπτείας στη διαχείριση του πακέτου ανακούφισης από τον COVID-19, ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες και σηματοδότησε μια υποχώρηση από τις πάγιες δημοκρατικές προδιαγραφές που προάγουν τη διακυβέρνηση με λογοδοσία.

Η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2020

Για το 2020, η Ελλάδα συγκεντρώνει 50 πόντους (το 2019 συγκέντρωσε 48 πόντους), κατατασσόμενη στην 59η θέση παγκοσμίως (το 2019 κατατάχθηκε στην 60η θέση).

«Παρά τις δεινές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, η χώρα μας κατάφερε να σημειώσει -έστω και μικρή- πρόοδο στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς και για το 2020. Η παρατεταμένη περίοδος της πανδημίας με συνακόλουθα την αβεβαιότητα και τον αποπροσανατολισμό των πολιτών συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι διεφθαρμένοι μπορούν να επωφεληθούν από την κρίση προς όφελός τους. Για αυτό, η κατάσταση απαιτεί ταχεία αντίδραση. Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας να εφαρμόζονται με διαφανή, συμμετοχικό και υπεύθυνο τρόπο, προς το δημόσιο συμφέρον. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω έκτακτων και ειδικών διαδικασιών πρέπει να τεκμηριώνονται και να υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο. Η πρόσβαση στις πληροφορία είναι ζωτικής σημασίας, ώστε στο μέλλον να υπάρχει λογοδοσία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν δικαιολογούν συμβιβασμούς σε θέματα καλής διακυβέρνησης. Η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των  κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2020 – την θέλουμε στην καρδιά της Ευρώπης!», δήλωσε η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Δρ Δαμάσκου Άννα.

Συστάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας

Το περασμένο έτος ανέδειξε προκλήσεις ακεραιότητας ακόμη και για τις χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2020, αποδεικνύοντας ότι καμία χώρα δεν είναι απαλλαγμένη από διαφθορά.

Για την εξάλειψη της διαφθοράς και την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, η Διεθνής Διαφάνεια συνιστά σε όλες τις κυβερνήσεις:

  • Ενίσχυση των θεσμών εποπτείας, για να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι φτάνουν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι αρμόδιες για την καταπολέμηση της διαφθοράς αρχές και τα αρμόδια όργανα εποπτείας πρέπει να έχουν επαρκή κεφάλαια, πόρους και ανεξαρτησία για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
  • Διασφάλιση ανοικτών και διαφανών συμβάσεων για την καταπολέμηση των παραβάσεων, τον εντοπισμό περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και τη διασφάλιση δίκαιων τιμών.
  • Υπεράσπιση της δημοκρατίας και εξασφάλιση χώρου για την Κοινωνία των Πολιτών, ώστε να δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη διεκδίκηση λογοδοσίας εκ μέρους των κυβερνήσεων.
  • Δημοσίευση σχετικών δεδομένων και εγγύηση της πρόσβασης σε πληροφορίες, για να διασφαλιστεί ότι το κοινό έχει εύκολη πρόσβαση σε έγκαιρες και ουσιαστικές πληροφορίες.

Λοιπό σχετικό υλικό

■ Προηγούμενη έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας στο πλαίσιο του Προγράμματός της για την Παγκόσμια Υγεία διαπίστωσε ότι η διαφθορά στερεί παγκοσμίως από τον τομέα της υγείας 500 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Διαβάστε και:

“The ignored pandemic: How corruption in healthcare service delivery threatens Universal Health Coverage“

http://ti-health.org/wp-content/uploads/2019/03/IgnoredPandemic-WEB-v3.pdf

■ Η διαφθορά στην υγειονομική περίθαλψη που παρατηρείται κατά την πανδημία COVID-19 περιλαμβάνει απαιτήσεις για άτυπες πληρωμές («φακελάκια») από ασθενείς, υπεξαίρεση, κλοπή, απουσία, υπερβολικές χρεώσεις, ευνοιοκρατία και χειραγώγηση πληροφοριών.

Διαβάστε και :

 “The ignored pandemic behind COVID-19: The impact of corruption on healthcare service delivery”

http://ti-health.org/wp-content/uploads/2020/12/The-Ignored-Pandemic-Behind-COVID-19-the-impact-of-corruption-on-healthcare.pdf

Σημείωση σχετικά με το Δείκτη Αντιλήψης Διαφθοράς

Από την έναρξη εφαρμογής του το 1995, ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς έχει γίνει ο κορυφαίος παγκόσμιος δείκτης διαφθοράς του δημόσιου τομέα. Το 2012, η Διεθνής Διαφάνεια αναθεώρησε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε  για την εκπόνηση του Δείκτη, προκειμένου να επιτρέψει τη σύγκριση των βαθμολογιών από το ένα έτος στο άλλο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Δείκτη Αντιλήψεων Διαφθοράς: www.transparency.org/research/cpi

Πηγή άρθρου: https://www.transparency.gr

QAnon featured image

Παρότι οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, δεν είναι ένα νέο φρούτο της εποχής. Αντιθέτως, κρατάνε από αρχαιοτάτων χρόνων και στην πιο σύγχρονη περίοδο θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις δεισιδαιμονίες των μεσαιωνικών χρόνων.

Αν και η μετεξέλιξη της συνωμοσιολογίας περιλαμβάνει πολλές ακόμα παραμέτρους, ένα από τα σταθερά, διαχρονικά της δεκανίκια αποτελεί η θρησκοληψία. Ίσως, χωρίς αυτή να μην έβρισκε γόνιμο έδαφος και τόσο μεγάλη αποδοχή.

Πέρα από τη θρησκοληψία, όμως, υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση με τις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες κάνουν τους ανθρώπους δεκτικούς στις εύκολες και έτοιμες εξηγήσεις – συνωμοσίες εν προκειμένω. Έτσι αποφεύγεται η κόπωση της σκέψης και των βαρέων εγκεφαλικών δραστηριοτήτων. Αυτό, φυσικά, δε συμβαίνει με εκείνους που έχουν αναπτύξει την κριτική σκέψη μέσα από την πνευματική καλλιέργεια και την επεξεργασία της πληροφορίας.

Η συνωμοσιολογία έχει και κοινωνιολογικές προεκτάσεις, καθώς η πίστη και η αποδοχή τέτοιου είδους θεωριών συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, επιτρέποντας στα άτομα να νιώθουν μέλη μιας ευρύτερης ομάδας ανθρώπων με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους ομάδες προσδίδει μια αίσθηση μεγαλείου και μοναδικότητας, αφού οι μετέχοντες πιστεύουν πως είναι γνώστες της «αλήθειας» που δεν κατέχουν οι πολλοί —κάτι σαν «πεφωτισμένοι».

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι συνωμοσιολόγοι νομίζουν πως διακατέχονται από ορθολογισμό, ασχέτως αν δεν υπάρχει καμία λογική στις πεποιθήσεις τους, οι οποίες συν τω χρόνω μετατρέπονται σε ένα είδος θρησκείας.

Όμως, όσο γραφικά και αν φαίνονται όλα αυτά, ο συνδυασμός τους δημιουργεί κοινωνικές βόμβες με απρόβλεπτες διαστάσεις και επιπλοκές, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Το φαινόμενο «QΑnon»

Ακόμα και αν ορισμένοι δεν έχετε ακούσει τον όρο «QΑnon», σίγουρα έχετε συναντήσει αρκετές από τις ψευδείς πληροφορίες και τα όσα αναπαράγουν στην καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα μαζικό κίνημα ακροδεξιών συνωμοσιολόγων που υπάρχει για περισσότερα από τρία χρόνια και ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών. Παρότι όλοι οι κύριοι ισχυρισμοί τους έχουν καταρριφθεί με αδιαμφισβήτητα στοιχεία (σ.σ. αρκούσε η κοινή λογική, βέβαια), εξακολουθούν να βρίσκουν πιστούς και να μεγαλώνουν.

Η μαζικότητα του Διαδικτύου γεννά τέρατα

Η πρώτη εμφάνιση εντοπίζεται τον Οκτώβριο του 2017 στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα 4chan (πού αλλού;), όπου κάποιος με το ψευδώνυμο «Q Clearance Patriot» (μετέπειτα «Q») ξεκίνησε μια σειρά δημοσιεύσεων σχετικά με μια κλίκα ανθρώπων -στην κεφαλή της οποίας έλεγε ότι βρίσκονται υψηλά ιστάμενα πρόσωπα- που υποτίθεται ότι αποτελείται από παιδεραστές, κανίβαλους και σατανιστές οι οποίοι διενεργούν μαζικές απαγωγές παιδιών, ελέγχοντας παράλληλα τα ΜΜΕ.

Αυτός ο άνθρωπος ισχυριζόταν πως ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ με επίπεδο διαβάθμισης Q, κάτι που – σύμφωνα με τον ίδιο- σημαίνει πως έχει πρόσβαση σε απόρρητα κυβερνητικά αρχεία. Εικάζεται πως πίσω από το ψευδώνυμο κρύβονται περισσότερα του ενός άτομα, ίσως και μια ομάδα που όλοι τους έχουν την ίδια διαβάθμιση.

Ο «Q» έχει κάνει μέχρι τώρα περίπου 5.000 δημοσιεύσεις, οι οποίες αποκαλούνται «Q drops» γιατί αναρτούνταν σταδιακά. Έχουν όλες αινιγματικό και κάπως κωδικοποιημένο χαρακτήρα, και μοιάζουν όπως παρακάτω:

PANIC IN DC
[LL] talking = TRUTH reveal TARMAC [BC]?
[LL] talking = TRUTH reveal COMEY HRC EMAIL CASE?
[LL] talking = TRUTH reveal HUSSEIN instructions re: HRC EMAIL CASE?
[LL] talking = TRUTH reveal BRENNAN NO NAME COORD TO FRAME POTUS
.................
FISA = START
FISA BRINGS DOWN THE HOUSE.WHEN DO BIRDS SING?
Q 

Χωρίς να μπορεί κανένας να πει με σιγουριά τι σημαίνουν αυτά, διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ υποθέτουν πως είναι κωδικοποιημένες αναφορές που αφορούν την πρώην Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ Loretta Lynch («LL»), τον Bill Clinton («BC»), τη Hillary Rodham Clinton («HRC»), τον Barack Hussein Obama («HUSSEIN») και τέλος τον μέχρι πρότινος «POTUS», Donald Trump.

Μάλλον όχι τυχαία, από το 4chan ο «Q» πέρασε στο (ρατσιστικών και όχι μόνο αποχρώσεων) 8chan και τη μετονομασία του, το 8kun. Έκτοτε, το θέμα άρχισε να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Πλήθος ανθρώπων προσέθεσαν μηνύματα, εμβαθύνοντας τόσο πολύ που πια είναι πέρα από κάθε έλεγχο, ώστε να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει.

Μόνο το πρώτο διάστημα, υπολογίζεται πως οι σχετικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν περισσότερους από 3 εκατομμύρια ακόλουθους, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να μετέχει ενεργά. Αν και αυτές οι ομάδες διαγράφηκαν από τους διαχειριστές των πλατφορμών, εξακολουθούν να υπάρχουν παρεμφερείς με εκατομμύρια ακολούθους και μεγάλη συμμετοχή. Όχι μόνο στις ΗΠΑ μα και σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας.

Και αν νομίζετε πως αυτά τα άτομα είναι χαμηλού κοινωνικού και πνευματικού επιπέδου, κάνετε λάθος. Μπορεί αυτοί να αποτελούν την πλειονότητα, εντούτοις ανάμεσά τους βρίσκονται άνθρωποι με υψηλή μόρφωση, επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι κλπ.

Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία του FBI και ΜΜΕ των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα δεδομένα των κοινωνικών δικτύων, οι Qanon είναι δημοφιλείς σε Ρεπουμπλικάνους μεγαλύτερης ηλικίας, σε Ευαγγελιστές, σε διάφορα «New Age» κινήματα και, βεβαίως, σε ακροδεξιούς κάθε λογής. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες όπου έχει μεταπηδήσει αυτό το φαινόμενο, με μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα στη συνέχεια του παρόντος άρθρου.

Από το Διαδίκτυο στην πραγματικότητα

Η παράκρουση εκδηλώθηκε σε ζωντανή μετάδοση στα τέλη Ιουλίου του 2018, σε ομιλία του Trump στην πόλη Tampa της Florida. Οι συγκεντρωμένοι -ο «Στρατός των Q», όπως αυτοαποκαλούνταν- φορούσαν μπλούζες όπου δέσποζε το γραμμα Q και κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ που έγραφαν «We are Q» (ελλ. «Είμαστε οι Q») και «Q is coming» (ελλ. «Οι Q έρχονται»).

Από τότε, ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και πάντα σε ομιλίες του Trump ή στελεχών του- εμφανίζονται σαν συμπαραστάτες και υπερασπιστές, από την ανατολική μέχρι τη δυτική ακτή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ρεπουμπλικανοί προσεταιρίστηκαν αυτήν την άνου μάζα προς όφελος της εκστρατείας τους, με τον ίδιο τον Donald Trump να κάνει κατά καιρούς δηλώσεις έμμεσης αλλά και άμεσης στήριξης προς τους Qanon.

Ωστόσο, μετά την εισβολή μελών στο Καπιτώλιo και τα όσα κωμικοτραγικά διαδραματίστηκαν εκεί την 5η Ιανουαρίου του 2021, η διαδικτυακή παρουσία του Q φαίνεται να έχει σβήσει, όπως και οι εντάσεις των υποστηρικτών του.

Η ανερχόμενη δημοτικότητα των QΑnon

Στην εποχή του Διαδικτύου, όπου η πληροφορία μεταδίδεται και αναπαράγεται αστραπιαία, χωρίς καν να ελεγχθεί, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει η δημοφιλία θεωριών συνωμοσιών, fake news και άλλων ευφάνταστων ψευδών. Όμως, το ίδιο το Διαδίκτυο βοήθησε τους QAnon να συσπειρωθούν και να δημιουργήσουν κοινότητες προσελκύοντας και άλλους ανθρώπους.

Ενημερωτικά, να αναφέρω πως στις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Media Matters, τουλάχιστον 97 υποψήφιοι -με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι, φυσικά, Ρεπουμπλικανοί- έδειξαν στήριξη και συμπάθεια στους QΑnon. Και, όπως φαίνεται, ήδη κάποια άτομα από τους Q έχουν εκλεγεί στο Καπιτώλιο, ενώ υπάρχουν και σε άλλες βαθμίδες της πολιτειακής διοίκησης της χώρας.

Η προσέλκυση των μαζών στη συνωμοσιολογία

Εκ πρώτης όψης, οι QΑnon παρουσιάζονται να δρουν για έναν ευγενή σκοπό. Για τα παιδιά. Έτσι, καταχράστηκαν το ήδη δημοφιλές hashtag «#SaveTheChildren» και με βάση άλλη μια ψευδή θεωρία συνωμοσίας, το «PizzaGate», το εκμεταλλεύονται ασύστολα. Με τη συνδρομή διάφορων συνωμοσιολογικών ιστοσελίδων μα και συντηρητικών ΜΜΕ, κατάφεραν να συνδέσουν το παραπάνω hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις θεωρίες συνωμοσιών που διαδίδουν.

Αυτός, λοιπόν, ο «ευγενής» σκοπός υπήρξε μια ισχυρή εφαλτήριος δύναμη η οποία προσέλκυσε αρκετούς ανθρώπους που μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξη αυτής της ομάδας.

Ένα δεύτερο και πολύ δυνατό χαρτί τους είναι η πανδημία του COVID-19. Χαρακτηρίζοντάς την ως «απάτη του βαθέως κράτους» και διαδίδοντας παραπληροφόρηση σχετικά με αυτήν, έλκουν άλλη μια κατηγορία συνωμοσιολόγων, τους αρνητές της μάσκας και των εμβολίων. Κατά κύριο λόγο, όλη αυτή η παραφιλολογία σχετικά με τον ιό, τα εμβόλια, τις μάσκες και τα όσα σημεία και τέρατα έχουμε διαβάσει περί τούτων όλο αυτό το διάστημα, οφείλονται στους fans του Q.

Ακόμα, εκτός της πανδημίας, ισχυρίζονται πως το κίνημα «Black Lives Matter» ειδικότερα μα και το αντιρατσιστικό κίνημα γενικότερα, είναι μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια ούτως ώστε η κοινή γνώμη να αποσπαστεί από τις… «αλήθειες» των QΑnon. Εδώ είναι εμφανείς οι ρατσιστικές καταβολές.

Συγκέντρωση των QAnonΣυγκέντρωση των QAnon

Στην πορεία, όπως μπορείτε να διαβάσετε, κάτω από την ομπρέλα των QΑnon έχουν χωρέσει σχεδόν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν επί χρόνια και ανακυκλώνονται, με οποιαδήποτε νέα να είναι καλοδεχούμενη. Εξωγήινοι, αστροστόλοι, επιπεδιστές, ψεκασμοί, ερπετόμορφοι, σωσίες, κλώνοι, Μέση Γη και δεινόσαυροι είναι μόνο μερικά θέματα. Όλα αυτά, συχνά πυκνά δένονται μεταξύ τους σε ένα χαοτικό ενιαίο αφήγημα, με τόσες προεκτάσεις όσα τα βότσαλα της παραλίας.

Το άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Οι συνωμοσίες αυτές, με την εμπλοκή ονομάτων και εκτός ΗΠΑ, δεν άργησαν να βρουν γρήγορα γόνιμο έδαφος και στην Ευρώπη. Και εδώ, στο επίκεντρο βρίσκονται τα ακροδεξιά στοιχεία μαζί με θρησκόληπτους και δεισιδαίμονες, ενώ δεν προκαλεί καμία έκπληξη πως η πρώτη ανταπόκριση ήταν από την Αγγλία. Περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν τα αντίστοιχα κινήματα σε Γερμανία και Ιταλία.

Οι «Q Patrioten 24»

Αυτή η ομάδα προέρχεται από τη Γερμανία και, όπως αρκετές ακόμα της ίδιας συνομοταξίας, εδρεύει πρωτίστως στο Telegram. Αν και δε συγκαταλέγεται στις πολυπληθέστερες του είδους, είναι από τις πιο ενεργές, με σχεδόν όλα τα μέλη της να μετέχουν δραστήρια στις συζητήσεις. Αρκετοί εξ αυτών είχαν δώσει το παρών στην απόπειρα εισβολής στο Γερμανικό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2020. Όπως ήταν φυσικό, υποδέχτηκαν πανηγυρικά την αντίστοιχη εισβολή των ακροδεξιών, συνωμοσιολόγων, οπαδών του Trump στον Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Προωθώντας πληροφορίες από σχεδόν 300 αμερικανικές ομάδες που πρόσκεινται στους QΑnon και συνδεόμενοι με περισσότερες από 5000 ομάδες ακροδεξιών και συνωμοσιολόγων, οι Q Patrioten 24 καταφέρνουν να έχουν απήχηση σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Welle, μετέχουν άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, γυναίκες και άντρες.

Το «Radio Maria»

Ούτε η Ιταλία θα μπορούσε να απουσιάζει από όλο αυτό. Αν και τόσο στο Telegram όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν σχετικές σελίδες, τα ηνία στη διάδοση της συνωμοσιολογίας κρατάει ένας ραδιοφωνικός σταθμός θρησκευτικού περιεχομένου, το Radio Maria. Εν πρώτοις, δε φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τους Q, όμως ανακυκλώνει πολλές από τις δικές τους ανακρίβειες, με προεξέχον το θέμα του κορωνοιού. Ξέρετε, παγκόσμιες ελίτ, νέα τάξη πραγμάτων και τα σχετικά, με μια δόση θρησκείας για τα πρόβατα.

Mιλάμε για ένα δίκτυο που έχει ενεργητικό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, με 84 συχνότητες (σ.σ. σχεδόν όσες και η πανίσχυρη κρατική RAI), και απευθύνεται σε ένα υπερσυντηρητικό, θρησκόληπτο, καθολικό κοινό που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ανθρώπους καθημερινά —χωρίς να λογαριάζουμε την έντονη διαδικτυακή του παρουσία.

Φίλα προσκείμενοι συνωμοσιολόγοι στην Ελλάδα

Δε νομίζω να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως το φαινόμενο θα μεταφερόταν σε μια χώρα που μαστίζεται από fake news και έχει ανδρωθεί με (κακώς εννοούμενους) αστικούς μύθους. Και δεν αναφέρομαι στα διάφορα συνωμοσιολογικά blogs που υπάρχουν σε αφθονία, ούτε στα thrash έντυπα ή τα έγκριτα(;) μέσα που από τη μία κάνουν δημοσιεύσεις αποδόμησης των QAnon και από την άλλη αναπαράγουν κάποια από τα μυθεύματά τους προσπαθώντας να τους δώσουν αληθοφανή υπόσταση.

Κατά την πολύμηνη έρευνά μου, δε βρήκα κάποια ελληνόγλωσση ιστοσελίδα που να ασχολείται αποκλειστικά με τα των Q, ασχέτως αν σε αρκετές υπάρχουν δημοσιεύσεις με (κακό)μεταφρασμένα σενάριά τους. Βρήκα, όμως, τέσσερις παρεμφερείς ομάδες στο Telegram, με τη μια εξ αυτών να αριθμεί κοντά στα 1.400 μέλη και μάλιστα με μεγάλη ενεργητικότητα.

Όπως κατάλαβα, οι ίδιοι δημιουργοί έχουν και μια άλλη στο Facebook με την ονομασία «Φιλοι του Donald Trump II»[sic]. Η ομάδα είναι δημόσια και επανήλθε με δεύτερη εκδοχή, αφού η αρχική διαγράφηκε από τη διαχειριστική ομάδα της πλατφόρμας (σ.σ. προφανώς, για ανακρίβειες, διασπορά ψευδών ειδήσεων και ρατσιστικά σχόλια. Ίσως και για έμμεση παρακίνηση σε βία).

Σε αυτήν την ομάδα οι αναρτήσεις επιτρέπονται αποκλειστικά από τους διαχειριστές της, οι οποίοι ισχυρίζονται πως γνωρίζουν πολλά και αυτό που κάνουν είναι μόνο να μεταδίδουν τις πληροφορίες και τις γνώσεις τους στους υπόλοιπους. Κάθε σχόλιο που δε συνάδει με την ιδεοληψία τους διαγράφεται και το μέλος αποπέμπεται.

Πρόκειται για ένα γκρουπ πραγματικό μαργαριτάρι, που θα σας κάνει νέο στομάχι και είναι αδύνατο να μη διπλωθείτε στο πάτωμα από τα γέλια, ακόμα και αν βρίσκεστε στη χειρότερη περίοδο της ζωής σας. Εδώ θα βρείτε τα πάντα μαζεμένα. Οποιαδήποτε συνωμοσιολογία υπάρχει είναι σε αυτήν την ομάδα. Βέβαια, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Trump, που σύμφωνα με το αφήγημά τους την 5η Μαρτίου του 2021 θα ορκιστεί ξανά Πρόεδρος των ΗΠΑ, ώστε να επέλθει η «Κάθαρση» και η «Ημέρα της Κρίσης» με την επιχείρηση «Καταιγίδα».

Μερικά αφηγήματα που κυριαρχούν είναι τα παρακάτω (σ.σ. προσέξτε τις αντιφάσεις):

  • O νυν Πρόεδρος Biden έχει πεθάνει στις αρχές Ιανουαρίου και ο υπάρχων είναι κλώνος/σωσίας/ο ηθοποιός Tom Hanks ή ανδροειδές.
  • Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί της Ευρώπης, ο Πάπας, ο Δαλάι Λάμα και πλήθος υψηλών αξιωματούχων ανά τον κόσμο είναι επίσης κλώνοι/σωσίες.
  • Ο Trump και οι στενοί του συνεργάτες (που είναι κάποιοι Q) διαθέτουν έναν ειδικό κβαντικό υπολογιστή με τεχνολογία άγνωστη στη διάστασή μας, μέσω της οποίας μπορούν να δουν μελλοντικά γεγονότα ώστε να αποφύγουν λάθη και έτσι να αλλάξουν στρατηγική εγκαίρως για να αποτρέψουν λανθασμένες ενέργειες στο «Μεγάλο Σχέδιο».
  • Η ελεύθερου κώδικα εφαρμογή Signal έχει αγοραστεί από τον Trump και την κρίσιμη στιγμή όσοι «πεφωτισμένοι» την έχουν θα λάβουν ένα μήνυμα.
  • Ο Bill Gates γεννήθηκε κορίτσι και στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε αγόρι, μια συνήθης τακτική που κάνουν (σ.σ. δεν κατάλαβα ποιοι) στα παιδιά τους αν δε δεχτούν να τα θυσιάσουν.

Θα μπορούσα να συνεχίσω για μέρες, εβδομάδες, μήνες. Είναι, άλλωστε, τόσα πολλά αυτά που γράφονται και όσα συμπληρώνονται στα σχόλια. Όπως θα διαπιστώσετε με μια απλή επίσκεψη (μπορείτε να δείτε την ομάδα και χωρίς να έχετε λογαριασμό στο Facebook), πρόκειται για άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Ωστόσο, ανάμεσά τους υπάρχουν και ορισμένοι (λίγοι) που διαθέτουν κάποια μόρφωση.

Οι QAnon δεν είναι άλλη μια διαδικτυακή γραφικότητα

Αφήνω στην άκρη τις μπίζνες που συμβαίνουν από επιτήδειους και τα πιο ήπια, όπως το εμπόριο ρουχισμού και αντικειμένων Q. Σίγουρα, το να διαβάζουμε και να ακούμε τέτοια πράγματα προκαλεί γέλιο και συγχρόνως απορία για το πώς είναι δυνατό να υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν όλα αυτά. Ίσως να είναι οι ίδιοι που πιστεύουν σε ζώδια, χαρτορίχτρες, καφετζούδες, μαγγανείες και πάει λέγοντας.

Θα μπορούσαμε, άραγε, να το χαρακτηρίσουμε ως μια ακόμα γραφική φούσκα, που με την πάροδο του χρόνου θα σκάσει; Η άποψή μου είναι πως όχι. Βλέπετε, οι QAnon είναι κυριολεκτικά ένα «open source» κίνημα που βασίζεται στο Διαδίκτυο και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο μα και σε διαφορετική κλίμακα από οτιδήποτε παρόμοιο έχουμε δει στο παρελθόν. Διαθέτουν δυναμική και μεγάλο βαθμό συμμετοχικότητας, με τρόπο που ελάχιστες άλλες δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας είχαν μέχρι τώρα.

Οι ακόλουθοι συγκεντρώνονται στα διαδικτυακά τους λαγούμια για να αποκωδικοποιήσουν τις τελευταίες δημοσιεύσεις του Q, να συζητήσουν τις θεωρίες τους σχετικά με τα νέα της ημέρας και να συνεργαστούν με τους ομοϊδεάτες τους. Καθημερινά πληθαίνουν και υιοθετούν αυτές τις απόψεις ως στάση ζωής στην καθημερινότητα και σε συνάρτηση με την αλληλεπίδρασή τους στην κοινωνία και στο στενό τους περιβάλλον.

Το γεγονός πως η σκληροπυρηνική βάση των QAnon αποτελείται από ακροδεξιά στοιχεία εντείνει την ανησυχία και μας κόβει τόσο το γέλιο όσο και κάθε σκέψη περί γραφικότητας. Ας μην ξεχνάμε πως έχει χαρακτηριστεί ως «η γέννηση μιας νέας θρησκείας».

Με πολλά χρόνια διαδικτυακής παρουσίας και με χιλιάδες δημοσιεύσεις, ομολογώ πως το παρόν άρθρο υπήρξε το πιο δύσκολο από όσα έχω συντάξει μέχρι σήμερα. Διέγραψα αμέτρητες παραγράφους, διόρθωσα το κείμενο πολλές φορές και όλο αυτό επειδή το μυαλό μου είχε γίνει μαρμελάδα με όλα αυτά, τα οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολο να τα διατυπώσω με έναν ειρμό ώστε να γίνουν κατανοητά. Ακόμα και τώρα, με αυτήν την πιο σύντομη εκδοχή, είναι πάρα πολλά τα όσα παρέλειψα.

Ίσως, λοιπόν, να ήρθε η ώρα, πέρα από παρεμβατισμούς κυβερνήσεων και διαχειριστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να επαναδιατυπώσουμε τις απόψεις μας και να προστατεύσουμε το Διαδίκτυο διαχωρίζοντας την ελευθερία του λόγου από την ασυδοσία της ηλιθιότητας.


Το άρθρο QAnon: η συνωμοσιολογία που ασελγεί στην ελευθερία του Διαδικτύου δημοσιεύτηκε στο os.arena με άδεια χρήσης CC BY-NC-SA.
Στο Google Chrome 88 κατέστη δυνατή η αποκωδικοποίηση βίντεο με επιτάχυνση υλικού (κάρτας γραφικών) σε Linux, αλλά δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Ας δούμε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή σε όλα τα Chrome based browsers όπως το Brave, Vivaldi και Opera. Η χρήση αποκωδικοποίησης βίντεο με επιτάχυνση υλικού στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού θα πρέπει να […]

To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin

Η Tesla είναι η επόμενη μεγάλη εισηγμένη εταιρεία που αποφασίζει να μετατρέψει μέρος των αποθεματικών της σε Bitcoin αξίας 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία που παίρνει μια τέτοια απόφαση και όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησιογραφικά δίκτυα η εταιρεία έχει αποφασίσει και στο άμεσο μέλλον να μετατρέπει αποθεματικά της σε ψηφιακά νομίσματα αλλά και να δέχεται Bitcoin για την αγορά των Tesla αυτοκινήτων.

O Elon Musk είχε κάνει ήδη τoν τελευταίο μήνα αρκετά tweet γύρω από το Bitcoin καθώς και το άλλο του αγαπημένο ψηφιακό νόμισμα το Dogecoin.

Και μόνο η είδηση της αγοράς Bitcoin από την Tesla εκτόξευσαν την αξία του ψηφιακού νομίσματος πάνω από 40.000 δολάρια αγγίζοντας ακόμα και 45k από τα 38.00ο που βρισκόταν.

Είναι η τρίτη φορά που το Bitcoin σπάει το φράγμα των 40.000 δολαρίων μέσα σε ένα μήνα που δείχνει την μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία λόγο της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης της πανδημίας ενώ έχουν αρχίσει να υπάρχουν και μεγάλες αμφιβολίες για το αν τελικά υπάρξει κάποια οικονομική ανάκαμψη το 2021.

Tην αύξηση της ισοτιμίας ακολουθεί και η αύξηση της επεξεργαστικής ισχύς του δικτύου που έχει φτάσει τα 164EH/s.

Oι εταιρείες που έχουν μετατρέψει μέχρι σήμερα τα αποθεματικά τους σε Bitcoin είναι η MicroStrategy με πάνω από μισό δις σε αξία, η Square του founder του Twitter Jack Dorsey και η εισηγμένη εταιρεία ΜodePlc.

The post Η Tesla μετατρέπει σε Bitcoin αποθεματικά αξίας 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων appeared first on To Blog της Ελληνικής κοινότητας του Bitcoin.

Tο έργο OSV (Open Source Vulnerabilities), είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την Google για την βελτίωση της ασφάλειας για προγραμματιστές και χρήστες λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Ο στόχος του OSV είναι να παρέχει ακριβή δεδομένα σχετικά με το πού εισήχθη μια ευπάθεια και πού επιδιορθώθηκε, βοηθώντας έτσι τους χρήστες λογισμικού ανοιχτού κώδικα να προσδιορίσουν με ακρίβεια εάν επηρεάζονται και στη συνέχεια να κάνουν διορθώσεις ασφαλείας το συντομότερο δυνατό. Το OSV ξεκίνησε με ένα σύνολο δεδομένων ευπαθών ασαφών που εντοπίστηκαν από την υπηρεσία OSS-Fuzz.

Η διαχείριση μιας ευπάθειας μπορεί να είναι επώδυνη τόσο για τους χρήστες όσο και για τους συντηρητές λογισμικού ανοιχτού κώδικα, με πολλές κουραστικές χειροκίνητες εργασίες που εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις.

Για τους χρήστες λογισμικού ανοιχτού κώδικα, είναι συχνά δύσκολο να χαρτογραφηθεί μια ευπάθεια όπως όταν υπάρχει μια καταχώριση Common Vulnerilities and Exposures (CVE) , ώστε να αντιστοιχηθεί στις εκδόσεις πακέτων που χρησιμοποιούν. Αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι τα σχήματα εκδόσεων σε υπάρχοντα πρότυπα ευπάθειας (όπως το Common Platform Enumeration (CPE) δεν αντιστοιχούν καλά με τα πραγματικά σχήματα εκδόσεων ανοιχτού κώδικα, τα οποία είναι συνήθως εκδόσεις / ετικέτες και commit hashes. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ευπάθειες πυ να εχουν διορθωθεί αλλά οι χρήστες να μην εχουν ενημερωθεί.

Παρομοίως, είναι χρονοβόρο για τους συντηρητές να προσδιορίσουν μια ακριβή λίστα των επηρεαζόμενων εκδόσεων ή commits σε όλα τα branches τους για toyw καταναλωτές μετά την επιδιόρθωση μιας ευπάθειας, εκτός από τη διαδικασία που απαιτείται για δημοσίευση. Δυστυχώς, πολλά έργα ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένων των έργων που είναι κρίσιμα για τις σύγχρονες υποδομές , δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους . Οι συντηρητές δεν έχουν πάντα το εύρος banwidth για να δημιουργούν και να δημοσιεύουν λεπτομερείς, ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις ευπάθειές τους, ακόμα κι αν το θέλουν.

Αυτές οι προκλήσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι χρήστες ανοιχτού κώδικα να μην ενσωματώνουν άμεσα σημαντικές διορθώσεις ασφαλείας. Το OSV στοχεύει:

  1. Να μειώσει την εργασία που απαιτείται από τους συντηρητές για να δημοσιεύσουν τρωτά σημεία και
  2. Να βελτιώσει την ακρίβεια των αναζητήσεων ευπάθειας για τους χρήστες παρέχοντας ακριβή μεταδεδομένα ευπάθειας σε μια βάση δεδομένων με εύκολη αναζήτηση (συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων ευπάθειας).

Αυτοματοποίηση

Το OSV στοχεύει στην απλοποίηση της διαδικασίας αναφοράς ευπάθειας για έναν συντηρητή πακέτου ανοιχτού κώδικα, προσδιορίζοντας με ακρίβεια τη λίστα των επηρεαζόμενων εκδόσεων και commits. Αυτό απαιτεί την παροχή τόσο των commits που εισάγουν και διορθώνουν τα σφάλματα. Εάν αυτές οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες, το OSV απαιτεί την παροχή reproduction test case και βήματα για τη δημιουργία μιας δημιουργίας εφαρμογών και στη συνέχεια εκτελεί ένα bisection για να εντοπίσει αυτά τα commits με αυτοματοποιημένο τρόπο. Το OSV μεριμνά για την υπόλοιπη ανάλυση για να καταλάβει τα commit ranges και τα versions/tags. που επηρεάζονται

Πώς λειτουργεί το OSV

Το OSV αυτοματοποιεί τη ροή εργασίας triage για έναν χρήστη πακέτου ανοιχτού κώδικα παρέχοντας ένα API για ερώτημα για ευπάθειες. Μια τυπική ροή εργασίας OSV για έναν χρήστη πακέτων μοιάζει με την παραπάνω εικόνα:

  1. Ένας καταναλωτής πακέτου στέλνει ένα ερώτημα στο OSV με μια έκδοση πακέτου ή ένα commit hash ως imput.
curl -X POST -d \
    '{"commit": "6879efc2c1596d11a6a6ad296f80063b558d5e0f"}' \
    'https://api.osv.dev/v1/query?key=$API_KEY'
    
  curl -X POST -d \
    '{"version": "1.0.0", "package": {"name": "pkg", "ecosystem": "pypi"}' \
    'https://api.osv.dev/v1/query?key=$API_KEY'    

  1. Το OSV αναζητά το σύνολο των τρωτών σημείων που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη έκδοση και επιστρέφει μια λίστα τρωτών σημείων που επηρεάζουν το πακέτο. Τα μεταδεδομένα ευπάθειας επιστρέφονται σε μηχαναγνώσιμη μορφή JSON .
  1. Ο χρήστης του πακέτου χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες είτε για επιδιόρθωση ασφαλείας (βάσει ακριβών μεταδεδομένων διόρθωσης) είτε για ενημέρωση σε νεότερη έκδοση.

Το OSV παρέχει προς το παρόν πρόσβαση σε χιλιάδες ευπάθειες από 380+ κρίσιμα έργα OSS που είναι ενσωματωμένα στο OSS-Fuzz . Σχεδιάζει να συνεργαστεί με κοινότητες ανοιχτού κώδικα για να επεκτείνει δεδομένα από διάφορα γλωσσικά οικοσυστήματα (π.χ. NPM, PyPI) και να επεξεργαστεί ένα pipeline ώστε οι συντηρητές πακέτων να υποβάλουν τρωτά σημεία με ελάχιστη εργασία.

Στόχος του OSV είναι να επανεξετάσει και να προωθήσει καλύτερη, επεκτάσιμη παρακολούθηση των ευπαθειών στον ανοιχτό κώδικα, ώστε τα έργα που εξαρτώνται από ανοιχτό κώδικα να ειδοποιούνται αμέσως και να επιδιορθώνονται γρήγορα όταν αναφέρεται μια ευπάθεια.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο και την τεκμηρίωση του OSV στη διεύθυνση https://osv.dev . Μπορείτε να εξερευνήσετε το repo ανοιχτού κώδικα ή να συνεισφέρετε στο έργο στο GitHub και να συμμετάσχετε στη λίστα αλληλογραφίας για να ενημερώνεστε για το OSV και να μοιράζεστε τις σκέψεις σας σχετικά με την παρακολούθηση ευπάθειας.

Πηγή άρθρου: https://security.googleblog.com/

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται online εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ανοιχτές τεχνολογίες και την καινοτομία! Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) σας προτείνει να τις παρακολουθήσετε και να τις διαδώσετε. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες εκδηλώσεις για τις επόμενες εβδομάδες ή να καταχωρίσετε τη δική σας εκδήλωση στο: https://ellak.gr/events.

Ημερομηνία/ΏραΕκδήλωση
01/02/2021 – 28/02/2021
Ολοήμερο
Μαραθώνιος λημματογράφησης ζωτικών λημμάτων
09/02/2021
16:00 – 19:00
#Online event: Workshop III: Unfolding opportunities from the use of APIs in Europe – regulatory perspective (EU data strategy, GDPR, PSD2)
09/02/2021
18:00 – 20:00
#Online event: Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 9/2
10/02/2021 – 12/02/2021
Ολοήμερο
#Online event: FOSS Backstage 2021
11/02/2021
18:00 – 19:00
#Online event: Kubernetes Athens vol13
11/02/2021
19:00 – 20:00
#Online event: OFE Lounge Series: Standardisation and Open Source
12/02/2021
15:00 – 16:00
#Online event: ODI Fridays: Saving lives at sea with data
12/02/2021
16:30 – 21:30
Σεμινάριο με θέμα «Η ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ WHISTLEBLOWERS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ»
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα
13/02/2021
Ολοήμερο
#Online event: Scala love in the city
13/02/2021 – 14/02/2021
00:00
#Online event: Σειρά μαθημάτων πληροφορικής 2020 v2 από τον GreekLug_Μάθημα 12
15/02/2021
18:00 – 21:00
#Online event: 6o ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του, διεξαγάγει έρευνα για την αξιολόγηση και βελτίωση των διαδικτυακών του τόπων για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην Έρευνα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών για την αξιολόγηση και βελτίωση των διαδικτυακών τόπων της ΕΕΛΛΑΚ.

Παρακαλούμε αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας και συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο ώστε να μας βοηθήσετε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο των διαδικτυακών μας τόπων.

Οι απαντήσεις σας είναι ανώνυμες και θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του περιεχομένου των διαδικτυακών τόπων του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Ο χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου είναι λιγότερος από 10 λεπτά.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το ερωτηματολόγιο:https://survey.ellak.gr/

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!