We code
de energietransitie

De energietransitie: wat kun jij als burger doen?

11-6-20 20:00 - 11-6-20 21:00
Online

De transitie naar een decentrale en volledig koolstofneutrale energievoorziening is kostbaar, ingewikkeld en vraagt inzet en betrokkenheid van de samenleving. 

Wat is er voor nodig om de transitie te laten slagen? Wat kun jij als burger doen? Waar ligt de rol van de overheid, industrie en het bedrijfsleven?

Energie-initiatieven van burgers centraal
Tijdens de eerste aflevering van De Energietransitie onderzoeken we welke rol de burger en het burgerinitiatief kan spelen bij de transitie naar decentrale en volledig koolstofneutrale energievoorzieningen. Dat doen we vanuit de gedachte dat een systeemverandering een gezamenlijke inspanning vereist en gedragsverandering om zowel persoonlijk als collectief niveau vraagt.

De vraag die we in het programma hopen te beantwoorden is: hoe betrekken we een brede groep uit de samenleving bij de veranderingen die nodig zijn voor de energietransitie? Hoe zorgen we er voor dat er solidariteit ontstaat en gevoel van urgentie? Dat zowel bedrijven, politici als burgers het gevoel hebben een rol te kunnen spelen? Hoe zorgen we er voor dat de betrokkenheid bij de transitie naar groene en zelf opgewekte energie geen elite kwestie wordt? 

Vanuit dit perspectief kijken we naar de collectieve kracht van burgerinitiatieven en verkennen we de valkuilen en impact van een decentraler systeem. 

Programma
19:30 - Welkom en intro 
20:00 - Spreker
21:00 - Afsluiting 

Deelname is gratis.
Details over het bijwonen van de meetup volgen na registratie.

Meld je hier aan!

Over De Energietransitie
In de programmareeks De Energietransitie staat de verkenning van vraagstukken die samenhangen met de energietransitie centraal en zijn we op zoek naar de rol en ruimte voor burgers. We kijken naar verschillende aspecten; van technische toepassingen, tot systeemvraagstukken, publieksengagement en sociale thema’s energie solidariteit en de vraag of zelfopwekking geen elite kwestie wordt.

This project has received funding from the European Commission under the H2020-LC-SC3-2018-2019-2020 call under Grant Agreement number 864374.

Thumbnail