Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.889.066
Aantal actieve gebruikers: 3.715
Portaal van de week: Wetenschapsgeschiedenis

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia

Economie van Turkije

De economie van Turkije is de 18e economie van de wereld qua grootte. Volgens Goldman Sachs zal Turkije in 2050 op nummer 9 in deze lijst staan.

De CIA classificeert Turkije als een ontwikkeld land. Turkije wordt daarnaast door economen en politicologen vaak beschouwd als een nieuw geïndustrialiseerd land. Het is een van de stichtende leden van de OESO (1961) en de G-20 grote economieën (1999). Sinds 31 december 1995 maakt Turkije deel uit van de douane-unie van de EU. Het bbp per inwoner van Turkije plaatst het land tussen de hogere-inkomenslanden. (Lees verder)
Aliyah Bet
Ringslangplatstaart
Tongeren (stad)
Schildpadden
Kanaal van Corbulo
Breien (textiel)
Slot Loevestein
Salpeterzuur

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met bijna 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Paaseiland

De Duitse tenor Albert Reiss bij de artiesteningang van de Metropolitan Opera De Duitse tenor Albert Reiss bij de artiesteningang van de Metropolitan Opera

Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog begon als een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zette hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en was ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand nam gaandeweg allerlei vormen aan, met marsen en hongerstakingen, en werd na een paar maanden gewelddadig. (Lees verder)
2 jan John Berger (90), Brits schrijver
2 jan Jean Vuarnet (83), Frans skiër
1 jan Yaakov Neeman (77), Israëlisch advocaat en politicus
1 jan Derek Parfit (74), Brits filosoof
1 jan Mel Lopez (81), Filipijns politicus
In het nieuws
1 jan Aanslag op nachtclub in Istanboel
Bij een aanslag op een nachtclub in de Turkse stad Istanboel vallen minstens 39 doden en 70 gewonden.
31 dec Aanslag op markt in Bagdad
Bij een bomaanslag op een drukke markt in de Iraakse hoofdstad Bagdad vallen minstens 25 doden en 50 gewonden. IS eist de aanslag op.
25 dec Vliegramp met Russisch legervliegtuig
Een Tupolev Tu-154 van het Russische leger stort in de Zwarte Zee. Hierbij komen alle 92 inzittenden om het leven, inclusief 64 leden van het beroemde Aleksandrovkoor.
3 januari in de geschiedenis
106 v.Chr. Cicero
Marcus Tulius Cicero wordt in Arpinum in het huidige Italië geboren. Hij is bekend als redenaar, politicus, advocaat en filosoof. Zijn geschriften zijn een belangrijke bron van zijn tijd.
1892 J.R.R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien wordt in Bloemfontein geboren. Door zijn werken als De Hobbit en In de ban van de ring staat hij bekend als de vader van de moderne fantasyliteratuur.
1977 Apple
Amerikaans electronicabedrijf Apple wordt geregistreerd als bedrijf. Het door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne opgerichte bedrijf komt met doorbraken als de Macintosh, de iPod en de iPhone.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken