BBC

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
The British Broadcasting Corporation (BBC)
British Broadcasting Corporation
Nom publicitari BBC
País Regne Unit
Disponibilitat Nacional, internacional (via BBC worldwide, BBC World Service i www.bbc.co.uk)
Eslògan "Nation Shall Speak Peace Unto Nation"
Llençada el 1922 (ràdio), 1932 i 1957 (televisió)
Fundador John Reith
Lloc web www.bbc.co.uk
Seu principal de la BBC headquarters, Broadcasting House, a Portland Place, Central London.

La British Broadcasting Corporation (Corporació Britànica de Difusió), més coneguda com a BBC, és la primera empresa de televisió i ràdio del Regne Unit. A més, és la més gran de transmissió de notícies d'arreu del món. Produeix serveis de programes i informació, transmetent a la televisió, a la ràdio i a Internet; sent una de les cadenes de notícies més respectades del món. És independent de controls comercials i polítics operant sota un estatut real que li garanteix la independència. Té una plantilla de 25.500 empleats i un pressupost anual de 4 bilions de £.

L'any 2004 fou guardonat amb el Premi Antonio Asensio de Periodisme.

Història[modifica | modifica el codi]

Va ser fundada el 18 d'octubre de 1922. Inicialment estava dedicada únicament a serveis de ràdio, fins que el 2 de novembre de 1936 va començar a transmetre programes de televisió de forma regular. La BBC va començar les seves transmissions fora del Regne Unit el desembre de 1932, amb l'objectiu d'unir a les persones de parla anglesa que vivien al que aleshores era l'Imperi Britànic. El rei Jordi V va transmetre el primer missatge nadalenc per ràdio en el que es va dirigir als homes i dones que estan tan aïllats per la neu i pels deserts, que només poden agafar les veus per l'aire.

La companyia, amb John Reith com a director general, va passar a anomenar-se British Broadcasting Corporation el 1927 quan va ser concedida una carta real i va deixar de ser privada. Va començar a emetre televisió de forma experimental el 30 de setembre de 1929,[1] convertint-se en un servei regular (conegut com el servei de la televisió de BBC) el 1936. La difusió de la televisió es va suspendre des dede l'1 de setembre de 1939 al 7 de juny de 1946, durant la Segona Guerra Mundial.

Competència[modifica | modifica el codi]

La competència va aparèixer per primera vegada el 1955 amb el canal ITV. La BBC va introduir un segon canal de televisió, el BBC 2, el 1964, retitulant l'existent canal BBC 1. BBC 2 va usar la difusió en color a partir de l'1 de juliol de 1967.

Des de la desregulació del mercat britànic de la televisió i la ràdio als anys 80, la BBC ha fet front a la creixent competició del sector comercial, especialment a la televisió via satèl·lit, la televisió per cable i serveis digitals de televisió.

Finançament[modifica | modifica el codi]

El principal mitjà per finançar la BBC és un cànon anomenat llicència de televisió. Aquesta llicència és necessària per usar un receptor de televisió de difusió al Regne Unit. El cost d'una llicència de televisió està fixat pel govern i es fa complir a través del dret penal. O dit d'una altra manera: el finançament de la BBC prové de l'impost que tothom qui té un televisor ha de pagar i que té un valor d'11 lliures al mes, uns 16 euros.

Una llicència similar va ser utilitzada per les ràdios, però es va eliminar el 1971. Aquestes llicències van ser publicades originalment per l'Oficina General de Correus (GPO), que aleshores era la reguladora de les comunicacions públiques del Regne Unit.

Serveis[modifica | modifica el codi]

Ràdio[modifica | modifica el codi]

Oficines de BBC Yorkshire a Leeds.

Televisió[modifica | modifica el codi]

  • BBC One (o BBC1) és el primer canal de la British Broadcasting Corporation. Ofereix una àmplia gamma de continguts, espais d'actualitat, comèdia, drama, concursos, programes per a nens, programes sobre l'art i alguns programes educatius i religiosos. També es produeixen desconnexions territorials per a cada una les nacions constituents del Regne Unit. A més, BBC Northern Ireland pot seguir-se des de pràcticament tota l'illa d'Irlanda i, per tant, també a la República d'Irlanda, on a més, és un dels canals més seguits. Com els altres canals de la BBC d'emissió al Regne Unit, no emet publicitat de cap classe en cap moment de la programació.
  • BBC Two (o BBC2) és la segona cadena de televisió de la BBC, que ofereix una programació alternativa a la de la BBC One, amb programes infantils durant el matí, i esdeveniments esportius, sèries i concursos durant la resta del dia. El contingut cultural i pedagògic del canal és manifest.
  • BBC Three (o BBC3) només està disponible via cable, TDT i satèl·lit. La BBC Three és una sortida per al 'nou drama, el nou talent, la comèdia britànica, pel·lícules i les notícies accessibles', segons la pròpia BBC. Les seves emissions comencen diàriament a les 7 de la tarda fins a les 7 del matí (l'altra part del dia emet el canal CBBC en aquesta freqüència). Està orientada a un públic jove i urbà de classe treballadora, i ofereix dibuixos animats per a adults, com Family Guy, programes de cotxes, d'esport, de cuina, pel·lícules, sèries i un informatiu humorístic presentat per Russell Howard.
  • BBC Four (o BBC4) només està disponible per TDT, satèl·lit i cable. El canal difon una barreja d'art i documentals de ciència, drama (incloent molts programes en blanc i negre), i produccions de llengua no anglesa com, per exemple, pel·lícules. Emet de les 7 de la tarda a les 6 del matí (l'altra part del dia emet en la mateixa freqüència el canal CBeebies). Està dirigit a un públic de gran nivell cultural.
  • BBC News 24 és el canal de televisió de notícies les 24 hores. Només està dispobinble per TDT, satèl·lit i cable.
  • BBC Parliament és un canal dedicat a inormar sobre tot el que passa a la Cambra dels Comuns, la dels Lords, el Parlament Escocès i l'Assemblea de Gal·les. Només es veu per TDT, satèl·lit i cable.
  • El Canal CBBC és un canal de televisió dirigit a joves de 6 a 13 anys, que emet de les 7 del matí a les 7 del vespre, ja que comparteix freqüència amb el canal BBC Three, que emet la resta d'hores.
  • CBeebies (o BBC CBeebies) és un canal dirigit a nens de menys de 6 anys, que emet de les 6 del matí a les 7 de la tarda, ja que comparteix freqüència amb el canal BBC Four, que emet la resta d'hores.
  • BBC World News, senyal internacional de notícies 24 hores.
  • BBC Sport és una divisió televisiva dedicada exclusivament a emissions i notícies sobre esports.

Internet[modifica | modifica el codi]

  • El servei de notícies de la web BBC.co.uk (per al Regne Unit) i BBC.com, és un dels més visitats de tota la xarxa.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: BBC Modifica l'enllaç a Wikidata

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Burns, R. W.. British Television: The Formative Years (en anglès). IET, 1986, p. 148. ISBN 0863410790.